Kattenziekte
Wat is kattenziekte?
Kattenziekte, ofwel Feline panleukopenie, is een ernstig maag-darmvirus welke veroorzaakt wordt door het Feline Parvovirus (FPV) en heeft geregeld een dodelijke afloop. Het virus is zeer besmettelijk en kan lang overleven in de omgeving.
Wat zijn de symptomen van kattenziekte?
Na een besmetting met kattenziekte wordt de kat snel ziek. De symptomen die vaak als eerste opvallen zijn:
- Diarree (bloederig)
- Braken
- Buikpijn
- Koorts
Bovenstaande klachten hebben als gevolg dat de kat snel uitdroogt. Het virus zorgt daarnaast ook voor een verminderde weerstand doordat de witte bloedcellen worden aangetast. Hierdoor kunnen ook andere infecties optreden, zoals luchtweginfecties. Infecties bij drachtige katten kunnen zorgen voor de geboorte van afwijkende kittens of een abortus (miskraam).
Hoe krijgt mijn kat kattenziekte?
Het virus kan door zowel direct- als indirect contact verspreid en overgedragen worden. Zieke katten scheiden het virus uit via de ontlasting, speeksel, braaksel en traanvocht. Daarnaast overleeft het virus lange tijd in de omgeving waardoor het ook overgedragen kan worden via besmette voorwerpen zoals voerbakjes, de kattenbak en kleding. U kunt dus ook het virus onder uw schoenen mee naar binnen brengen. Binnenkatten lopen daarom ook risico om besmet te raken met kattenziekte.
Vaccinatie tegen kattenziekte?
Eén van de ziektes waar katten tegen worden gevaccineerd is kattenziekte. Wij adviseren hiermee te beginnen als uw kat nog een kitten is, namelijk op de leeftijd van 12 en 16 weken. Vervolgens is het advies om de vaccinatie te herhalen wanneer uw kat 1 jaar is, en hierna iedere 3 jaar zodat de bescherming altijd voldoende is. Door uw kat goed te vaccineren kunt u kattenziekte voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig maken.
Diagnose kattenziekte
Aan de hand van het ziektebeeld en het snelle verloop ervan kan de waarschijnlijkheidsdiagnose snel gesteld worden. De diagnose wordt bevestigd door een ontlastingsonderzoek op Parvo. Indien de kat 7 tot 10 dagen ervoor is gevaccineerd tegen kattenziekte kan de test vals-positief uitvallen. De diagnose kan echt met zekerheid gesteld worden door bloed of ontlasting naar een extern laboratorium te sturen.
Behandeling bij kattenziekte
Tegen kattenziekte is helaas geen directe behandeling. Dat betekent dat wanneer een kat besmet raakt met het panleukopenie virus, de kat alleen symptomatisch behandeld kan worden. Dit kan o.a. bestaan uit:
- Het geven van medicatie tegen het braken
- Vochtinfuus
- Dwangvoeding
- Breedspectrum antibiotica
- Bloedtransfusie
De behandeling is erg intensief. De kat zal daarom ook op de kliniek moeten worden opgenomen. Aangezien het een zeer besmettelijk virus is, is verpleging in quarantaine nodig. Na herstel kan de kat het virus nog twee weken uitscheiden. Het is dus verstandig de kat in die periode ook bij u thuis in quarantaine te houden.
Kattenziekte bij mensen
Bij mensen wordt ook wel eens gesproken over kattenziekte, maar dit is niet de kattenziekte die door het Feline panleukopenia virus wordt veroorzaakt. Bij mensen wordt vaak een taxoplasma-infectie bedoeld. De kattenziekte die bij katten voorkomt is niet besmettelijk voor mensen.
Hoera, een nieuw kitten!
Maar wat komt er nu allemaal op u af?! Lees hier meer over onze tips & tricks voor nieuwe katteneigenaren