Welk hondenras past bij mij?
Zit u eraan te denken om een hond in huis te nemen? Dat is ontzettend leuk en gezellig! Goed dat u op deze pagina bent, want dat betekent dat u zich aan het inlezen bent over welk ras het beste bij u past. Dat is erg belangrijk, zowel voor u als voor uw toekomstige hond. Er zijn wezenlijke verschillen tussen hondensoorten, die van groot belang kunnen zijn in uw afweging.
Het allerbelangrijkste is uiteraard om er zeker van te zijn dat een hond in uw leven past. Een hond heeft dagelijks aandacht, liefde en tijd nodig en blijft hopelijk jaren onderdeel van uw leven. Honden kosten geld, maken wel eens wat stuk, maar u krijgt er veel liefde en een vriend voor het leven voor terug. Dus, weet u het zeker? Lees dan verder!
Verschillende hondenrassen en rasgroepen
Ieder ras heeft zijn eigen karakter en eigenschappen. Daarom is het goed om eerst eens te kijken welke rassen er nu eigenlijk zijn. In 2022 zijn er 356 erkende hondenrassen. Het is nogal een klus om je in al deze rassen te verdiepen. Daarom kunt u het beste beginnen met het bekijken van de rasgroepen. De verschillende hondenrassen zijn ingedeeld in 10 rasgroepen, namelijk:
- Herdershonden en veedrijvers; zoals Herders, de Border Collies en de Kuvasz
- Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
- Terriërs
- Dashonden; zoals Teckels
- Spitsen en oertypen; zoals poolhonden, Scandinavische jachthonden en Europese en Aziatische keeshonden
- Lopende honden en zweethonden; zoals de Beagle, bloedhonden, Dalmatische hond en Rhodesian Ridgeback
- Voorstaande honden; zoals de Pointer, Duitse Staande, Drentsche Patrijshond en de Ierse Setter
- Retrievers, Spaniëls en Waterhonden; zoals de Labrador en Golden Retriever, Cocker en Springer Spaniël, Portugese Waterhond en Wetterhoun
- Gezelschapshonden; komen uit allerlei rasgroepen en zijn gefokt om om de mens gezelschap te houden, zoals de Franse Bulldog, de Poedel, de Maltezer en de Cavalier King Charles Spaniël
- Windhonden; zoals de Whippet, Afghaanse Windhond en Ierse Wolfshond
Om te weten welk ras goed bij u past adviseren wij u eerst goed in te lezen in welke rasgroep u het meeste aanspreekt. Vervolgens kunt u kijken naar een specifiek hondenras binnen deze rasgroep.
Naast de rashonden zijn er natuurlijk ook talloze kruisingen in de hondenwereld. Hierbij kunt u kijken uit welke rassen de hond bestaat, om zo een idee te krijgen over zijn karakter en eigenschappen.
Welke vragen moet u zichzelf stellen?
Wilt u een pup of een volwassen hond?
De meeste mensen gaan ervan uit dat je bij het nemen van een hond voor een pup kiest. Maar is dit wel de beste keuze voor u? Puppy’s vragen in de eerste levensfase ontzettend veel aandacht en hebben veel training nodig. U bent grotendeels verantwoordelijk voor het vormen van het toekomstige karakter van de hond. Zo moet de pup zindelijk worden, maar ook leren omgaan met alle dingen in de omgeving. Dit wordt socialisatie genoemd. Daarnaast moeten ze natuurlijk getraind worden om te luisteren, dit vergt discipline van u als baasje. Het opvoeden van de pup gaat nog lange tijd door, want een hond is met 2 à 3 jaar pas echt volwassen. Vindt u dit allemaal geen probleem of juist alleen maar leuk? Dan is een pup een goede optie voor u. Heeft u daarentegen minder tijd, bent u minder goed ter been of heeft u gewoon niet zoveel zin om een baby in huis te halen met alle bijbehorende randzaken, dan is een volwassen, al opgevoede hond misschien een betere keuze voor u.
Een volwassen hond kunt u via het asiel krijgen, via herplaatsing of via een rescue organisatie voor honden uit het buitenland. Waar u in dit geval rekening mee moet houden is dat sommige van deze honden een “rugzakje” hebben. Ze zijn bijvoorbeeld verwaarloosd geweest, mishandeld, of hebben het vertrouwen verloren door meerdere keren uit huis te zijn geplaatst. Dit vergt van u als eigenaar een hoop inzet en geduld, en vaak is ervaring met honden een vereiste.
Bovengenoemde is natuurlijk niet altijd het geval. U kunt dus ook een volwassen hond kiezen die geen gebruiksaanwijzing heeft en waarvan de karaktertrekken bekend zijn zodat u goed kunt bepalen of de hond voor u geschikt is.
Wilt u een teefje of een reu?
Het is goed om per ras te kijken wat de verschillen zijn tussen een reu en teef. Bepaalde raskenmerken zoals waaksheid, zijn bij een reutje bijvoorbeeld meer aanwezig. Algemene verschillen tussen de reu en een teef zijn onder andere de bouw van de hond, dominantie en de loopsheid bij een teef. Heeft u al andere honden in huis? Houdt er dan ook rekening mee wat hier het beste bij past.
Welke hond past in uw gezin?
Een hond moet natuurlijk niet alleen bij u passen, maar ook bij de rest van het gezin. Heeft u kinderen of wilt u in de toekomst kinderen; kies dan voor een hond die goed met kinderen samen kan. Heeft u nog kleine kinderen, dan heeft u misschien wel minder tijd voor de opvoeding van een pup of voor de vele beweging die een bepaald ras nodig heeft. Kiest u voor een hele actieve hond, dan kan het zijn dat deze de kinderen per ongeluk wel eens omver loopt.
Welke hond past bij uw woonsituatie?
Uw woonsituatie is erg belangrijk bij de keuze voor een hond. Woont u in de stad of op het platteland, moet u trappen op om bij uw huis te komen, zijn er uitlaatmogelijkheden rondom uw huis? Houd hier dus rekening met de grootte van de hond, het energieniveau en de toegankelijkheid. Kiest u voor een rastype welke niet zo een allemansvriend is en die veel ruimte om zich heen nodig heeft, dan is een drukke stad niet de juiste woonplek voor deze hond. Ook zijn sommige hondenrassen erg vocaal, dit kan minder praktisch zijn als u veel buren heeft.
Hoeveel tijd heeft u voor uw hond?
Alle honden vragen aandacht en tijd. Ze moeten dagelijks meerdere malen uitgelaten worden, gevoerd worden en hebben liefde en aandacht nodig. Maar het ene ras vraagt meer tijd van u dan het andere ras. Zo hebben bepaalde rassen veel beweging nodig, anderen weer meer training en uitdaging en nog weer anderen intensieve vachtverzorging. Vraag uzelf af hoeveel tijd u kunt en wilt vrijmaken voor uw hond.
Overige nuttige vragen
Naast bovengenoemde vragen zijn er nog een aantal extra punten waar u bij stil kunt staan:
- Heeft u andere dieren in huis, bedenk dan goed welke hond hier mee samen kan gaan
- Bent u (of iemand in uw gezin) allergisch voor honden
- Lees u goed in wat het hebben van een hond gemiddeld kost; denk hierbij aan kosten voor een dierenarts, voeding, parasietenbestrijding, (puppy)trainingen, uitlaatservices en trimsalons
- Houdt er rekening mee dat bepaalde rassen meer kans hebben op erfelijke aandoeningen zoals heupproblemen of gebitsproblemen
- Bedenk ook de consequenties van het hebben van een hond; wie zorgt er bijvoorbeeld voor de hond als u plotseling weg moet? En hoe doet u dat tijdens vakanties?
Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een hond?
U heeft een keuze gemaakt en weet welke hond bij u past. Nu moet u de hond nog vinden. Indien u een pup via een fokker haalt adviseren wij u op een aantal zaken te letten. U kunt namelijk het risico lopen om een puppy aan te schaffen bij een broodfokker (malafide handelaar) die het dierenwelzijn niet goed op orde heeft. Ook al ziet het puppy er dan nog zo schattig uit, wij adviseren u hier toch van af te zien. De LICG heeft een handige checklist ontwikkeld waar alle belangrijke punten waar u op moet letten in staan. Bekijk deze hier en neem deze eventueel uitgeprint mee als u langsgaat bij de fokker.
Wij wensen u alvast heel veel plezier met u nieuwe hond! Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond