baarmoederontsteking bij de hond
Wat is pyometra, ofwel baarmoederontsteking?
Een baarmoederontsteking, ofwel pyometra, is een geregeld voorkomende aandoening bij teefjes. Een baarmoederontsteking treedt alleen op bij niet-gesteriliseerde teven, omdat de oorzaak van deze ontsteking hormonaal is.
Bij een baarmoederontsteking vult de baarmoeder zich door de ontsteking met pus. De hoeveelheid pus verschilt per hond, maar kan erg veel worden. Hoe ouder het teefje, hoe groter de kans is op baarmoederontsteking. Wees er echter alert op dat dit op iedere leeftijd voor kan komen. Een baarmoederontsteking ontstaat nagenoeg altijd na de loopsheid of na de dracht.
Verschil open pyometra en gesloten pyometra
Bij een baarmoederontsteking kan er sprake zijn van een “gesloten” en een “open” pyometra.
Bij een gesloten pyometra is de baarmoederhals gesloten. De pus die in de baarmoeder ontstaat kan dan niet weg en hoopt zich op. De baarmoeder wordt hierdoor steeds groter met het risico dat de baarmoeder openscheurt. De toestand van de teef zal snel verslechteren, accuut medisch handelen is noodzakelijk.
Bij een open pyometra is de baarmoederhals geopend waardoor de pus via de vulva de baarmoeder kan verlaten.
Wat zijn de symptomen van baarmoederontsteking bij de hond?
Wanneer uw teefje de volgende symptomen vertoont kan er sprake zijn van baarmoederontsteking:
- Mogelijk uitvloeiing van pus uit de vagina (in het geval van een open baarmoederontsteking)
- Veel drinken en plassen
- Lusteloos en sloom gedrag
- Overgeven
- Rode slijmvliezen
- Opgezette of dikke buik
Mocht u het gedrag van uw hond hierin herkennen, neem dan altijd direct contact met ons op.
Diagnose van een baarmoederontsteking
De diagnose van een baarmoederontsteking kan op verschillende manieren worden vastgesteld.
- Klinisch beeld: wanneer er pus uit de vulva stroomt is de diagnose snel te stellen. Hier is alleen sprake van bij een open pyometra.
- Echografie: via een echo kan de baarmoeder in beeld gebracht worden en vastgesteld worden of deze is ontstoken of niet. Dit is de meest betrouwbare manier om de diagnose baarmoederontsteking vast te stellen.
- Radiologie: door middel van een röntgenfoto is het eventueel ook mogelijk om een diagnose te stellen. Een beginnende pyometra is niet altijd zichtbaar en daarom is deze manier minder betrouwbaar.
Naast bovenstaande diagnostische handelingen is het ook aan te raden om een urine- en bloedonderzoek te laten doen om informatie te krijgen over mogelijke andere oorzaken van de klachten.
Hoe behandel je een baarmoederontsteking?
De beste behandeling van een baarmoederontsteking is het operatief verwijderen van de baarmoeder en eierstokken, oftewel een ovariohysterectomie. De hond zal tevens behandeld worden met antibiotica en pijnstilling.
Een gesloten pyometra is een zeer gevaarlijke aandoening en de behandeling zal dan ook zo snel mogelijk gestart moeten worden. Bij geen of een te late behandeling kan een baarmoederontsteking een dodelijke afloop hebben.
Hoe voorkom je een baarmoederontsteking bij honden?
Door een teefje op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je de kans op een baarmoederontsteking. Daarnaast heeft een sterilisatie op jonge leeftijd ook de voordelen dat er minder kans is op het ontstaan van melkkliertumoren en suikerziekte. Wilt u meer weten over het steriliseren van uw hond? Lees hier alles over de sterilisatie van uw hond.
Maak kennis met Babette Ravensbergen
Indien uw hond naar De DIerenkliniek komt voor een chirurgische ingreep, dan is de kans aanwezig zij door onze chirurgisch specialist Babette Ravensbergen
wordt geholpen