Nierconsult bij de kat
Wat is een nierconsult?
Uw kat heeft de diagnose chronisch nierfalen gekregen. Vanaf dat moment adviseren wij nierconsulten aan. Chronisch nierfalen is een veel voorkomend probleem bij de senioren katten. De aandoening is helaas niet te genezen maar het proces vertragen en zo comfortabel mogelijk te maken, kunnen we in de meeste gevallen gelukkig wel.
Afhankelijk van de IRIS classificatie (dit geeft de mate van nierproblemen aan volgens de richtlijnen van de International Renal Interest Society) wordt er persoonlijk een plan voor uw kat opgesteld. Dit plan houdt in dat er controles nodig zullen zijn, hoe hoger uw kat in de IRIS classificatie valt, hoe meer controles wij adviseren. Voor deze vaste controles hebben wij een nierconsulente, onze paraveterinair Lotte Gunter. Zij zal uw contactpersoon zijn met betrekking tot de aandoening. Daarnaast zal zij ook de controles uitvoeren.
Waar bestaat een nierconsult uit?
Tijdens een nierconsult wordt uw kat uitgebreid nagekeken. Dit doen wij door middel van:
- Algemene anamnese
- Bloeddrukmeting
- Gewicht controleren
- Kleine check-up
- Bloedafname- en onderzoek
- Urinepunctie- en onderzoek
Hoe verloopt een nierconsult?
Bloeddrukmeting
Omdat er bewezen is dat katten over het algemeen een hogere bloeddruk hebben als ze in een nieuwe ruimte komen, laten wij uw kat eerst tot rust komen. Dit houdt in dat zij de eerste 15 minuten even lekker zijn of haar gang kan gaan in de spreekkamer, kan wennen aan de omgeving en haar bloeddruk zich kan normaliseren. Zo is de meting die wij doen betrouwbaarder. Het meten van de bloeddruk is daarom ook het eerste wat wij gaan doen tijdens het consult.
De bloeddrukmeting voeren wij het liefst uit terwijl de eigenaar zelf de kat vasthoudt, omdat dat minder stressvol is dan een vreemd persoon. Als dit niet lukt zal er uiteraard een assistente komen helpen. De meting moet een aantal keer achter elkaar worden uitgevoerd, totdat er 4 keer dezelfde waarde uitkomt. Meestal is de bloeddruk de eerste paar keer dat men meet te hoog. Een bloeddrukmeting is niet pijnlijk, hooguit wat ongemakkelijk aangezien de kat stil moet zitten en er een bandje om zijn of haar pootje wordt aangebracht. Wij willen het uw kat zo comfortabel mogelijk maken. Als uw kat favoriete snoepjes heeft, neem deze dan zeker mee. Ook een dekentje met de geur van thuis kan de kat geruststellen.
Wegen
Na het meten van de bloeddruk gaan wij uw kat wegen. Gewichtsmonitoring is heel belangrijk bij chronisch nierfalen. Katten kunnen namelijk snel afvallen door een verminderde eetlust en/of braken. Het is belangrijk dat we dit snel onderscheppen en onder controle proberen te krijgen.
Algehele indruk
Na het wegen kijken we uw kat kort na. Met name de turgor is een belangrijk onderdeel wat we controleren. Door het controleren van de turgor (de spanning die op de huid staat) kunnen wij zien of uw kat voldoende vocht heeft. Is de turgor vertraagd, dan kan dit namelijk een indicatie zijn voor uitdroging. Een kat met nierproblemen verliest over het algemeen namelijk meer vocht. Ook kijken we even naar het gebit, de slijmvliezen en het algehele uiterlijk van de kat.
Bloed- en urineafname
Indien nodig nemen wij tijdens het nierconsult ook bloed en urine bij uw kat af. Hierbij komt er een dierenarts aan te pas en zal de assistente de kat even vasthouden.
De uitslagen van het bloed- en urineonderzoek worden door een arts met u besproken en zij zullen indien nodig (extra) medicatie voorschrijven of het plan aanpassen. Onze nierconsulente zelf stuurt u een herinnering wanneer een controle weer nodig is door middel van een telefoontje of mailtje.
Wat kunt u zelf doen?
- Geef uw kat een speciaal nierdieet en geef met name natvoeding. Als uw kat écht geen natvoeding wilt eten, kunt u ook extra water over de brokken doen.
- Biedt extra vocht aan. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een waterfontein, extra waterbakjes en/of water door het voer te mengen. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om vocht onderhuids toe te dienen. Dit kan door middel van een infuus en kunnen wij u leren om zelf te doen vanuit huis. U mag hiervoor uiteraard ook naar de praktijk komen zodat wij het voor u doen.
- Monitor het gewicht goed. Indien nodig mag u altijd even onze weegschaal lenen.
- Wees alert op verminderde eetlust/braken/veel plassen/veel drinken.
Als er meer klachten optreden tussen de controles in adviseren wij om contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan kijken of er extra medicatie nodig is of dat er een extra controle moet plaatsvinden.
Wilt u meer informatie over nierproblemen bij de kat? Lees hier verder!