Bloedoor (Othematoom) Bij de hond
Wat is een bloedoor?
Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, waardoor er een verdikking van het oor ontstaat. Deze holte gevuld met bloed noemen we een othematoom, oftewel bloedoor. Meestal ontstaat dit eenzijdig, een enkele keer zien we in beide oren een othematoom.
Hoe ontstaat een bloedoor?
Een bloedoor ontstaat in de meeste gevallen door het veelvuldig klapperen met de oren. Dit doen honden meestal wanneer er een ander onderliggend probleem is met de oren, bijvoorbeeld een oorontsteking of oormijt. Door het krabben aan en/of klapperen met de oren kunnen er bloedvaatjes in de oorschelp kapot gaan. Hierdoor hoopt bloed zich op in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor. Zo ontstaat het bloedoor.
Is een bloedoor gevaarlijk voor de hond?
Een bloedoor is geen spoedgeval. Wel kan een bloedoor erg pijnlijk zijn voor uw hond en kan het bij geen behandeling voor meer klachten zorgen in de toekomst. Wij raden u af om zelf te proberen het bloedoor te behandelen.
Behandeling van een bloedoor
We zullen beginnen met het onderzoeken of er een onderliggende aandoening is die het bloedoor als gevolg heeft. Is er inderdaad sprake van een oorontsteking of oormijt, dan zullen we dit ook gaan behandelen.
Vervolgens proberen we een othematoom leeg te zuigen. Helaas zien we dat dit niet altijd volledig resultaat geeft en dat het hematoom toch weer vol loopt. Daarom leggen wij na het legen van het bloedoor vaak een kopverband aan bij de hond. Met dit verband zorgen we dat er druk op de oorschelp komt waardoor de kans dat deze zich opnieuw vult met bloed geminimaliseerd wordt.
Wanneer het othematoom toch terugkomt adviseren we een operatieve behandeling, waarbij we de ruimte tussen de huid en het kraakbeen dicht zetten met hechtingen. Dit voorkomt dat er opnieuw bloed in de holte kan ontstaan. Deze operatie geeft goede resultaten. De kosten van de operatie bij een bloedoor hangen af van het gewicht van uw hond. U kunt ten alle tijden een prijsindicatie voor deze ingreep bij uw hond bij ons opvragen.
Wat gebeurt er wanneer je een bloedoor niet behandeld?
Wanneer een bloedoor niet goed behandeld wordt, ontstaat een bloemkooloor, ook wel schrompeloor genoemd. Het lichaam is slim en zal bij geen behandeling proberen zelf het overtollige bloed in de holte proberen op te ruimen. Dit gaat gepaard met de vorming van littekenweefsel. Dit littekenweefsel zorgt ervoor dat de vorm van de oorschelp verandert of zelfs verschrompel. Zo ontstaat een bloemkooloor. Dit kan ongemak en problemen in de toekomst geven.
Denkt u dat uw hond last heeft van een bloedoor? Laat dit dan controleren en behandelen door uw dierenarts.
Wist je dat wij het heel leuk vinden om stagiaires te begeleiden?
Wij hebben altijd wel ruimte voor een co-assistent of paraveterinair in opleiding!