Hoe zorg ik voor mijn oudere hond?
Wat grijze haren om de snoet, wat minder actief…uw hond wordt een dagje ouder. Dit betekent dat de hond meer aandacht voor zijn gezondheid nodig gaat hebben. Wij hebben daarom een paar praktische tips voor u op een rijtje gezet. Want hoe zorg je nou voor een oudere hond?
Wanneer is mijn hond senior?
Bij honden is het lastig om een exacte leeftijd te noemen waarop ze als senior worden beschouwd. Dit verschilt namelijk per grootte en ras van de hond. Wel zien we dat het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken toe begint te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van 7 jaar. Daarom wordt vanaf 7 jaar een hond over het algemeen een senior genoemd.
Wat zijn veel voorkomende aandoeningen bij de oudere hond?
Senioren honden hebben regelmatig ouderdomskwalen die voor ongemak kunnen zorgen. Veel van deze aandoeningen kunnen lang onopgemerkt blijven. Veel voorkomende ouderdomskwalen zijn:
- Artrose/artritis
- Gebitsproblemen
- Staar
- Hartproblemen
- Nierproblemen
- Tumoren
- Urinewegproblemen (incontinentie)
- Overgewicht
Kijk op onze pagina veel voorkomende aandoeningen voor meer informatie.
Preventieve zorg bij de dierenarts
Onze huisdieren blijven steeds langer bij ons. Gelukkig maar, het zijn tenslotte onze beste vrienden! Helaas komt ouderdom ook met gebreken. Honden zijn sterk en laten vaak pas laat merken als ze zich niet lekker voelen. Preventieve zorg en er op tijd bij zijn als er iets aan de hand is, is daarom zo belangrijk. Wij adviseren daarom bij senioren honden om ze preventief 2 keer per jaar te laten onderzoeken bij de dierenarts. Wij hebben hiertoe een speciale seniorencheck ontwikkeld.
Wat kan ik zelf doen?
Er is een aantal zaken die u zelf kunt doen om uw hond zo lang mogelijk fit en comfortabel te houden. De belangrijkste punten beschrijven we hieronder.
Zorg voor voldoende beweging
Beweging voor de oudere hond is erg belangrijk. De gewrichten kunnen pijnlijk en stijver zijn, maar juist beweging zorgt ervoor dat ze soepel blijven of worden. Daarnaast zorgt te weinig beweging voor een slechte conditie en vergroot het de kans op overgewicht. Vermijd wel bepaalde bewegingen zoals traplopen of korte draaibewegingen. Ook is het voor oudere honden vaak fijner om meerdere keren korte wandelingen per dag te maken i.p.v. 2 hele lange wandelingen.
Zorg voor mentale uitdaging
Net als bij mensen is het voor honden goed om mentaal uitgedaagd te blijven. Als uw hond door ouderdom minder goed kan spelen met een bal of met andere honden, zijn denkspelletjes met het baasje een goed alternatief om scherp te blijven.
Let op de lichaamstemperatuur
Oudere honden kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren dan jonge honden. Wees in de zomermaanden dus extra alert op hitte en in de wintermaanden op kou. Zorg ook dat ze in huis een lekkere warme of juist koele plek hebben.
Zorg voor extra comfort
Een veel voorkomende kwaal bij oudere honden is het hebben van stijve of pijnlijke gewrichten. Het bieden van extra comfort is daarom te adviseren. U kunt hierbij denken aan een extra kussen of deken in de mand, voldoende rust, een loopplank voor de auto of andere trappen en meerdere waterbakken in huis.
Geef de juiste voeding
Er bestaat speciale voeding voor de seniorenhond, aangezien het lichaam van de oudere hond andere voedingsbehoeften heeft dan een jonge hond. Daarnaast zijn er ook diëten die specifieke aandoeningen ondersteunen, zoals artrose, maag-darm problemen of blaasproblemen. Indien u meer advies over voeding wilt voor uw hond, neem dan gerust contact met ons op. Onze voedingsdeskundigen Kelly de Klerk en Nicole van den Dolder staan u graag te woord.
Ondersteuning met supplementen
Er zijn diverse supplementen op de markt die uw hond kunnen ondersteunen in het voorkomen of verbeteren van ouderdomskwalen. Een voorbeeld hiervan zijn supplementen met glucosamine en chondrotoïne voor honden met artrose. Wij adviseren producten te gebruiken die uitsluitend voor de veterinaire markt geproduceerd zijn en geen supplementen uit gezondheidswinkels of supermarkten.
Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op.
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond