Hoe gaat een gebitsbehandeling in zijn werk?
De voorbereiding
Als uw dier voor een gebitsbehandeling bij ons komt, dan moet deze nuchter zijn. Dat betekent dat u uw dier geen eten meer mag geven vanaf de voorgaande avond 12 uur tot het moment dat u de afspraak bij ons heeft. Heeft u een Chihuahua of pup, bel dan naar de kliniek voor een ander advies v.w.b. het geven van voer. Zij kunnen namelijk niet zo lang vasten.
Mocht u twijfels hebben of uw dier per ongeluk toch iets gegeten heeft, laat ons dit dan weten! Het kan een groter risico geven op braken en verslikken na het geven van de narcose. Het is belangrijk dat uw dier wel water kan drinken tot hij/zij bij ons is. Een dier wat niet kan drinken, droogt snel uit.
Laat uw hond uit voordat u hem/haar naar onze kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en hiermee hun vacht bevuilen.
De narcose
Voor een gebitsbehandeling is narcose noodzakelijk. Elk dier wordt door ons onderzocht voordat het onder narcose gaat. Als wij bij dit onderzoek ernstig gewichtsverlies, een hartruis of andere aanwijzingen vinden voor onderliggende ziektes, dan kan het nodig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat we uw dier onder narcose brengen.
Heeft u een hond of kat ouder dan 8 jaar of maakt u zich om wat voor reden dan ook zorgen? Wij adviseren u dan om een bloedonderzoek te laten doen voordat uw dier onder narcose gaat. Hierdoor kunnen wij een indicatie krijgen van de functie van de lever en nieren. Mochten er afwijkingen uit het bloedonderzoek komen, dan passen wij de narcosemiddelen en de hoeveelheid infuusvloeistof hierop aan.
De behandeling
De gebitsbehandeling bestaat uit een aantal stappen die wij hieronder verder bespreken:
Stap 1: NARCOSE | Wij gebruiken voor ieder dier een narcose die is aangepast aan de leeftijd, het gewicht en conditie van uw dier. Nadat uw dier de narcosemiddelen toegediend heeft gekregen, zal het rustig in slaap vallen. Wij blijven altijd bij u dier zodat ze zich op hun gemak voelen. Mochten ze braken van de narcose, dan zorgen we ervoor dat we dit meteen verwijderen. |
Stap 2: MONITORING & PIJNSTILLING | Als uw dier eenmaal slaapt, dan leggen we het op de warmtemat en koppelen we het intraveneuze infuus aan via een catheter wat ze in hun voorpootje krijgen. Door deze catheter kunnen we ook adequate pijnstilling geven zodat uw dier tijdens maar vooral ook na de behandeling geen pijn heeft. De begintemperatuur wordt gemeten en uw dier wordt toegedekt met een deken. Hierna wordt uw dier geïntubeerd zodat we hem/haar zuurstof en narcosegas kunnen toedienen. Doordat we de tube aansluiten op de monitor, houden we continu het ademhalingspatroon in de gaten. Tot slot voorkomen we door intubatie dat er water in de luchtpijp terecht komt tijdens de behandeling. |
Stap 3: DENTALE RÖNTGENFOTO’S | De gebitsbehandeling begint met het maken van digitale röntgenfoto’s. Sommige laesies zijn nog niet zichtbaar in de bek maar wel op een röntgenfoto. Ook zijn röntgenfoto’s een belangrijk hulpmiddel bij het bepalen welke extractietechniek gebruikt moet worden omdat ze de toestand van de wortels en kaak laten zien. |
Stap 4: GEBITSREINIGING | Voorts het gebit gereinigd door het gebruik van een ultrasone scaler. Nadat alle tandsteen en tandplak verwijderd is, controleren we elk element op mobiliteit, het terugtrekken van tandvlees, pockets, ‘resorptive lesions’ en glazuurdefecten. Aangetaste elementen worden getrokken of behandeld. |
Stap 5: EXTRACTIE | Honden en katten hebben langere en dunnere wortels dan mensen. Extracties moeten daarom met veel geduld en precisie worden uitgevoerd om wortelresten te voorkomen en kunnen daarom veel tijd in beslag nemen. Na de extracties wordt de kaakholte gespoeld met desinfecterende vloeistof en vervolgens wordt het tandvlees gehecht zodat het sneller geneest en minder pijnlijk is. Deze hechtingen lossen vanzelf op. |
Stap 6: POLIJSTEN | Tot slot worden de overgebleven elementen gepolijst. Polijsten van het gebit zorgt ervoor dat het oppervlakte van tanden en kiezen gladder wordt. Bij gladde oppervlaktes hebben tandplak en tandsteen minder kans om aan te hechten. |
Als we er tijdens de behandeling achter komen dat er meer elementen aangetast blijken en getrokken moeten worden dan we van te voren hadden ingeschat, dan bellen we u altijd op voor overleg.
De recovery en nazorg
Na de gebitsbehandeling, wordt uw dier op een comfortabele en warme plek gelegd. De tube wordt verwijderd en de catheter ook. De recovery bevindt zich in onze gebitsruimte zodat wij uw dier continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De pijnstilling die hij/zij aan het begin van de behandeling toegediend kreeg, werkt nu nog steeds. De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.
Als uw dier helemaal wakker is, dan mag hij/zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. U krijgt een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat wanneer uw dier weer mag eten en drinken en tips over een goede gebitsverzorging na deze behandeling.
Controle consult
Drie tot vier weken na de gebitsbehandeling zien wij uw dier graag terug op controle. Tijdens deze controle worden alle gemaakte (röntgen)foto’s met u besproken, we controleren of de hechtingen al zijn opgelost en de extractieplaatsen goed zijn genezen. We wegen uw dier nog een keer en horen graag hoe uw dier zich voelt, eet en speelt. Als u nog vragen heeft over een goede gebitsverzorging thuis, kunnen wij alle mogelijkheden nog eens met u doornemen en zelfs een poetsinstructie geven.
Er zitten geen kosten verbonden aan deze nacontrole.
Vragen?
Mocht u naar aanleiding van deze uitleg nog vragen hebben, schroom dan niet contact met ons op te nemen hierover.
Meer over gebitsbehandelingen
Hoe gaat een gebitsbehandeling in zijn werk?
Kosten van een gebitsbehandeling
Het belang van dentale röntgenfoto’s