Hoera, een nieuw kitten!
Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe kitten
Op deze pagina hebben wij de belangrijkste informatie voor deze geweldige fase van het leven van uw kat op een rijtje gezet. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan bent u natuurlijk van harte welkom deze aan ons te stellen op de praktijk zelf, aan de telefoon of via e-mail of whatsapp.
Cat Friendly Clinic
Een bezoek aan de dierenarts is voor veel katten erg spannend. De Dierenkliniek doet er alles aan om het dierenartsenbezoek voor uw kat zo ontspannen mogelijk te maken. Wij hanteren de Cat Friendly Clinic protocollen van het IFSM op het hoogste niveau, en onze klinieken zijn volledig volgens deze richtlijnen ingericht. Erg trots zijn wij op het feit dat Dierenkliniek Vondelpark Cat Friendly Clinic Gold status heeft, en Dierenkliniek Spaarne Cat Friendly Clinic Silver status.
De bovenetage van Dierenkliniek Vondelpark is geheel aan katten gewijd. Daar bevindt zich een – van honden gescheiden – wachtkamer, spreekkamer en opname mogelijkheid. Wij houden de bovenverdieping zo rustig mogelijk, zonder ‘vieze’ hondengeurtjes, veel Feliway en soms zelfs een rustgevend kattenmuziekje. Al onze wachtkamers zijn uitgerust met speciale ‘kattenparkeerplaatsen’ en ons team is extra opgeleid om uw kat tijdens de behandeling en/of opname zo min mogelijk stress te bezorgen.
Inenten van kittens
Pasgeboren kittens worden tegen ziektes beschermd door antistoffen die ze van hun moeder hebben gekregen via de baarmoeder en de moedermelk. Deze antistoffen worden verbruikt in de eerste levensweken van het kitten. Het wegvallen van deze bescherming wordt opgevangen door het dier op het juiste tijdstip te vaccineren zodat het immuunsysteem van het kitten zelf bescherming opbouwt.
Ons advies is om uw kitten voor het eerst op de leeftijd van 12 weken te vaccineren. Voorheen was het advies om dit op de leeftijd van 8-9 weken te doen, maar uit onderzoek blijkt dat de kittens op die leeftijd nog voldoende antistoffen hebben die ze via de moeder hebben gekregen. De vaccinatie op de leeftijd van 8-9 weken adviseren wij alleen indien u meer dan 4 katten in uw huishouden heeft of de voorgeschiedenis van het kitten onbekend is.
8-9 weken | Kattenziekte + Niesziekte (alleen nodig bij “multi-cat households” (> 4 katten per huishouden) of een onbekende voorgeschiedenis van het kitten) |
12 weken | Kattenziekte + Niesziekte |
16 weken | Kattenziekte + Niesziekte |
Door de vaccinaties komt uw kitten op een veilige manier in aanraking met verschillende ziekteverwekkers. Het afweersysteem ontwikkelt vervolgens specifieke antistoffen en afweercellen die het dier beschermen tegen deze ziektes. Kittens in Nederland worden standaard gevaccineerd tegen Niesziekte (Calici- en Herpesvirus) en Kattenziekte (Feline Panleukopenievirus) en optioneel tegen een andere verwekker van Niesziekte (Bordetella bronchiseptica). Vervolgens is een jaarlijkse vaccinatie voldoende om uw kat blijvend te beschermen.
Indien u van plan bent om naar het buitenland te reizen dient er nog een aanvullende vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës) gegeven te worden. Voor de meeste landen moet deze minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden (voor de specifieke eisen per land kunt u kijken op de website van LICG). De vaccinatie tegen hondsdolheid mag gegeven worden bij kittens vanaf 3 maanden oud.
Chippen van uw kitten
Jaarlijks raken er helaas veel katten kwijt. Daarom is ons advies om uw kitten altijd te laten chippen. Een chip wordt ingebracht onder de huid en bevat een uniek nummer waarmee de kitten is geïdentificeerd. Na het inbrengen van de chip zorgen wij er vervolgens voor dat dit unieke chipnummer wordt geregistreerd op uw naam bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Mocht uw kat ooit vermist raken en elders worden gevonden, dan kan er aan de hand van het chipnummer contact met u worden opgenomen. Ook zijn er kattenluikjes en voerbakken die chipnummers kunnen lezen en op deze manier bepaalde dieren kunnen selecteren.
Het is in Nederland niet verplicht om uw kat te laten chippen. Wij adviseren echter om dit wel te laten doen omdat wij merken dat we jaarlijks toch veel katten op deze manier weer bij hun eigenaar kunnen terugbrengen. Vaak chippen we de dieren tijdens de narcose voor de castratie of sterilisatie, zodat de kat niets van het chippen merkt. Als u wilt dat het eerder gebeurt dan kan dat ook gewoon op het spreekuur.
Ontwormen kitten
De meest voorkomende worm bij kittens heet Toxacara cati (spoelworm). Deze worm kan problemen geven zoals vermageren, braken, diarree en luchtwegproblemen bij jonge dieren. Alle kittens worden via de moedermelk besmet met deze wormen. Ook nadat ze weg zijn bij hun moeder nemen veel kittens nog wormen op via het likken aan de vacht. Deze wormen zijn besmettelijk voor mensen en met name voor kinderen. Het is dus belangrijk om uw kat goed te ontwormen!
Ontwormingsschema
Kittens dienen op de volgende leeftijden te worden ontwormd:
- 3, 5 en 7 weken oud
- Vervolgens iedere maand tot ze een half jaar oud zijn
- Daarna levenslang elke drie maanden bij buitenkatten en elke zes maanden bij katten die alleen binnen blijven; met name bij “jagers” is ontwormen erg belangrijk
Voor een goede ontworming adviseren wij Milbemax ® tabletten. Vanaf de leeftijd van 6 maanden is het ook mogelijk om op basis van ontlastingsonderzoek te controleren of het nodig is om te ontwormen. Dit kunnen wij op de praktijk voor u testen en vaak hebben we dezelfde dag al de uitslag.
Meer informatie over wormen en de gezondheidsrisico’s voor mens en dier.
Vlooien
Vlooien kunnen u en uw huisdier veel overlast bezorgen. Ze geven erge jeuk en kunnen zelfs allergische reacties veroorzaken, ook bij mensen! Om vlooien te voorkomen is ons advies om maandelijks te behandelen met een effectief vlooienmiddel. Hiervoor zijn verschillende opties zoals pipetten, tabletten, injecties of een band. Voor een advies op maat kunt u altijd terecht bij één van onze klinieken.
Wacht niet met behandelen tot het moment dat uw kitten daadwerkelijk vlooien heeft! Volwassen vlooien kunnen wel 100 eitjes per dag leggen die in 3 maanden tijd ontwikkelen tot nieuwe vlooien. Hierdoor duurt het vaak lang voor u van de vlooien af bent. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Kijk voor meer informatie op de website van ESCCAP.
Voeding
Het is belangrijk om uw kitten een speciaal “kittenvoer” te geven totdat hij/zij ongeveer 6 maanden oud is. In kittenvoer zit meer eiwit dan in de voeding voor volwassen katten en dat is van belang voor de groei en ontwikkeling van organen. Een kwalitatief hoogwaardig kittenvoer is bijvoorbeeld Hill’s Vet Essentials Kitten. Van deze voeding is wetenschappelijk bewezen dat het de juiste hoeveelheden aan mineralen, vitaminen, omega-vetzuren en antioxidanten bevat voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem, de botten en gewrichten, de huid, zenuwen/hersenen en voor een goede spijsvertering.
Katten zijn van nature slechte drinkers. Dit heeft te maken met hun leefwijze en prooi (kleine dieren). Een kat die (te) weinig drinkt, is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van blaasproblemen zoals gruis. Wij adviseren daarom om uw kat naast brokjes ook dagelijks blikvoer te geven. Op deze manier krijgt de kat extra vocht binnen.
Tips:
- Zet het etensbakje en de drinkbak niet naast elkaar maar juist ver uit elkaar. U zult zien dat uw kitten dan meer gaat drinken.
- Zet het eten/drinken ook ver weg van de kattenbak. Katten zijn erg hygiënisch en vinden het, net als wij overigens, vervelend om in dezelfde ruimte te eten als waar hun toilet staat.
Gewicht kitten
Bij de geboorte weegt een kitten ongeveer 100-120 gram. In de eerste week hoort de kitten twee keer zo zwaar te worden door het vele melk wat ze drinkt bij de moeder. In de weken daarna moet de kitten telkens ongeveer 100 gram aankomen. Als de kitten zo’n 8 weken oud is, hoort ze 8x zo zwaar te zijn als bij de geboorte. Hieronder ziet u een schema waarin het gewicht van de kitten per leeftijd is aangegeven. Let op: dit is een indicatie. Bij de grotere rassen zoals de Maine Coon kan dit afwijken.
Het is belangrijk om het gewicht van een kitten goed in de gaten te houden. Een kitten mag absoluut niet afvallen, maar een kitten die op jonge leeftijd al te zwaar wordt is ook niet goed. Kittens die te dik zijn hebben als ze volwassen zijn een grotere kans op overgewicht. Twijfelt u over het gewicht van uw kitten? U bent altijd welkom om uw kitten te laten wegen! Wist u dat wij voor kittens een speciaal voedingsplan hebben ontwikkeld om de groei van uw kitten te monitoren?
Dit voedingsplan is inbegrepen in ons preventieve zorgplan, het Happy Pet Health Plan voor uw kitten.
Tanden wisselen
Het melkgebit van uw kitten bestaat uit 26 tanden en kiezen (12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 kiezen). Vanaf de leeftijd van 3-4 maanden gaat het melkgebit langzaam wisselen naar het volwassen gebit wat bestaat uit 30 tanden en kiezen. Door de groei van de volwassen tanden worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd en valt het melkgebit uiteindelijk uit. Dit kan voor kleine wondjes in de bek zorgen en dus ook tijdelijk voor een onaangename geur uit de bek.
Het is heel belangrijk dat u uw kitten eraan laat wennen dat u af en toe in zijn/haar bek kijkt. Op deze manier kunt u problemen met het gebit tijdig opmerken en indien nodig behandelen. Katten zijn namelijk meester in het verbergen van pijn of andere klachten en we weten dat 75% van de katten boven de 3 jaar oud gebitsproblemen heeft!
Het allerbeste zou zijn om de tanden van uw kat dagelijks te poetsen! Zorg er wel voor dat u speciale kattentandpasta gebruikt en GEEN humaan product.
Als u hier interesse in heeft, vraag gerust aan één van de assistentes of dierenartsen voor uitleg hoe dit het beste gedaan kan worden. Er zijn ook video’s met uitleg.
Een gelukkig leven voor uw kat
Als u kat in de toekomst naar buiten kan, is dat natuurlijk heel fijn. Het is erg belangrijk om dit geleidelijk aan op te bouwen. Zorg dat uw kitten eerst minimaal 3 weken binnen blijft, zodat hij goed kan wennen aan zijn thuis. Vervolgens kunt u hem een paar minuten naar buiten doen onder toezicht. Dit kan daarna langzaam worden opgebouwd. Bij poezen is het verstandig om ze eerst te laten steriliseren voordat ze zonder toezicht naar buiten gaan om ongewenste dracht te voorkomen.
Veel katten in de stad blijven binnen. Ook dat hoeft helemaal geen probleem te zijn maar wij raden dan aan om even na te denken over de inrichting van uw huis en over de hoeveelheid afleiding en spel die een kat nodig heeft om gelukkig te zijn. Interessante artikelen hierover zijn:
Spelen met uw kitten
Op de leeftijd van 9-14 weken hebben kittens veel behoefte aan sociaal spel. Voor het opbouwen van een band met uw kitten is het goed om met hem/haar te spelen. Na deze leeftijd willen de kittens graag het liefst spelen met speeltjes. Het is belangrijk om uw kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Het beste is om te spelen met speeltjes. Bijt of krabt het kitten u, dan kunt u het beste het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.
Sterilisatie
Kittens worden krols vanaf een leeftijd van 5-8 maanden oud. Als u niet met uw poes wilt fokken, is ons advies om haar tussen 4 en 6 maanden leeftijd te laten steriliseren. Sterilisatie is een dagopname. We brengen uw kitten onder narcose, halen op deze jonge leeftijd alleen de eierstokken weg via een sneetje van ongeveer 3 centimeter in de buikwand. We plaatsen alle hechtingen onderhuids en ze gaat dezelfde dag weer helemaal wakker en zonder kraag naar huis. Onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen na de operatie en minder last hebben van de ingreep. Er zijn verschillende voordelen van het steriliseren van poezen:
- Het vermindert de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd
- Geen baarmoederontsteking
- Geen ongewenste dracht
- Geen krolsheid
Castratie
Katers kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 4 maanden. Ook castratie is een dagopname. Wij brengen uw dier onder een veilige narcose, verwijderen beide testikels in via 2 sneetjes in de balzak. Er worden geen hechtingen geplaatst en hij gaat dezelfde dag helemaal weer wakker mee naar huis zonder kraag.
Er zijn verschillende redenen om een kater te laten castreren.
- Ongecastreerde katers hebben sterk de neiging om plekken in huis te markeren met urine (sproeien).
- Minder sterk ruikende urine.
- Ongecastreerde katers vechten aanzienlijk meer en lopen hierbij een verhoogde kans om ziektes op te lopen.
Na de sterilisatie/castratie verandert het metabolisme van uw kat. Hierdoor kan hij/zij sneller aankomen. Dit kan worden voorkomen door uw kat preventief op een caloriearm dieet te zetten of een ¼ minder voer te geven.
Vachtverzorging
Katten hebben vachtverzorging nodig. Bouw dit rustig op bij uw kitten, zodat hij/zij hier aan kan wennen. Onderstaand schema geeft weer welke vachtverzorging nodig is bij welk type vacht.
Thuis kammen/wassen? | Naar de trimmer? | |
Kortharige katten (Europese korthaar, Britse korthaar, Siamees) | Ja, wekelijks kammen | Alleen als nodig op oudere leeftijd |
Halflangharige katten (Noorse boskat, Maine Coon, Ragdoll) | Ja, wekelijks kammen | Ja, 3-4 keer per jaar |
Langharige katten (Pers) | Ja, 1-2 keer per week kammen | Alleen als er klitten ontstaan |
Gegolfde vachten (La Perm, Selkirk Rex) | Ja, 1x per 2 weken kammen | Ja, 1-2 keer per jaar wassen |
Naakte/haarloze katten (Sphynx) | Ja, 1-2 keer week wassen | Nee, tenzij er thuis niet gewassen wordt |
Mocht u verder nog vragen hebben dan horen wij het graag. Wij wensen u veel plezier!
Lees hier meer over…
Hoera! Een nieuw kitten!
Op reis met uw kat
Urine opvangen
Haarballen
Wanneer is het te warm voor mijn kat?
Wanneer is het te koud voor mijn kat?
Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Hoe dien ik zalf of druppels toe bij mijn kat?
Hoe kan ik het beste mijn kat meenemen naar de dierenarts?
Nagels knippen
Stress bij katten
Tanden poetsen
Vergiftiging
Vuurwerkangst
De zorg voor een oudere kat
Het inslapen van uw kat