Tips voor honden in de lente

Het is weer lente!

De zon schijnt, de dagen worden langer, de temperatuur stijgt en alles gaat in bloei. Wie krijgt hier nou niet de lentekriebels van? Er zijn wel een aantal zaken welke goed zijn om rekening mee te houden voor uw hond tijdens dit seizoen. Lees er hier meer over!

Parasieten

Als het warmer wordt beginnen ook de parasieten weer actiever te worden. Het tekenseizoen begint al in maart, maar na een zachte winter kunnen de teken zelfs het hele jaar actief zijn. Wij adviseren dan ook uw huisdier het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en teken. Controleer uw hond daarnaast goed na elke wandeling op teken zodat deze tijdig verwijderd kunnen worden. Komt uw kat buiten? Controleer hem of haar dan ook.

Insecten

Het kan een leuk spelletje zijn, achter een wesp of bij aanrennen. Maar als de hond hem eenmaal heeft gepakt bestaat er natuurlijk de kans dat hij of zij gestoken wordt. Indien uw hond rond of in zijn bek wordt geprikt, is er kans dat er zwellingen ontstaan wat de ademhaling kan bemoeilijken. Daarnaast zijn sommige honden allergisch voor de stof die vrijkomt bij een prik. Indien uw hond een allergische reactie heeft of zwellingen krijgt in of rondom de bek, neem dan altijd contact met een dierenarts op.

Vergiftigingen

In de lente gaan we ook massaal weer in de tuin aan de gang. Weer hierbij alert op het gevaar voor vergiftigingen. Schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen en planten kunnen giftig zijn voor uw hond. Denk hierbij aan algenreiniger, slakkengif, onkruidverdelger en sommige plantenbollen. Wilt u meer lezen over mogelijke vergiftigingen bij de hond en wat u hieraan kunt doen, lees dan verder op deze pagina.

Berenklauw

Rond juni komt de Berenklauw weer in bloei. Berenklauw is gevaarlijk voor uw hond. Wees hier dus alert op tijdens het uitlaten. Het sap van de berenklauw kan voor ontstekingen van de huid en zelfs wonden zorgen. Bij alleen al het snuffelen aan de plant kan uw hond al sap op zich krijgen. De symptomen ontstaan vaak binnen 24 uur en zijn:

  • Zwelling van de huid
  • Bulten
  • Rode/roze vlekken
  • (Brand)blaren
  • Beschadiging van de huid of wond

Indien u heeft gezien dat uw hond in aanraking is gekomen met Berenklauw, is het advies om de huid zo snel mogelijk te wassen met water en een hondenshampoo. Het sap van de berenklauw bevat een stof die ervoor zorgt dat de huidcellen gevoelig worden voor zonlicht en andere UV-straling. Na aanraking met de Berenklauw is dan ook het advies om uw hond enkele dagen uit het zonlicht te houden.

Warmte

Honden zijn gevoelig voor warmte. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Verkoeling regelen zij via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzooltjes. Ze kunnen dus minder makkelijk warmte kwijt raken dan mensen. Bij warm weer kan het dus voorkomen dat de lichaamstemperatuur van de hond te hoog oploopt, waardoor zij in een hitteshock terechtkomen. Maar wanneer is het nou eigenlijk te warm voor uw hond? Lees er in dit artikel meer over.

Daarnaast kunnen we het niet vaak genoeg benoemen: laat uw hond nooit achter in de auto. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen. Ziet u een hond bij warm weer in een (dichte) auto? Kijk of de eigenaar in de buurt is. Kunt u de eigenaar niet vinden? Waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance.

Hooikoorts

Lente betekent pollentijd. Ziet u uw hond regelmatig krabben of likken tijdens de bloeitijd, dan kan het zijn dat uw hond een pollenallergie heeft. Hooikoorts, of een pollenallergie, is een allergie voor het stuifmeel wat afkomt van bomen, grassen en planten. Als u denkt dat uw hond een pollenallergie heeft adviseren wij om contact om te nemen met uw dierenarts. In sommige gevallen is het nodig uw hond te ondersteunen met medicatie. Bij mildere gevallen is het soms genoeg om gebruik te maken van een aantal verzorgingsproducten of handelingen. Lees hier meer over allergie bij de hond.

Zwemmen

Wat is er nou lekkerder dan een verkoelende duik nemen tijdens warm weer. Voor de meeste honden is dit genieten! Indien uw hond graag zwemt dan adviseren wij wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo kan er op warme dagen kan in stilstaand water blauwalg ontstaan wat uw hond erg ziek kan maken. Daarnaast moet u ook rekening houden met leptospirose en botulisme. Leptospirose, ook bekend als de ziekte van Weil, wordt veroorzaakt door de Leptospira bacterie. Deze bacterie wordt uitgescheiden door besmette dieren via de urine. Als een hond vervolgens in contact komt met deze urine, zowel direct als indirect, kan de besmetting plaatsvinden. Botulisme kan optreden door contact met dode vissen en/of dode watervogels.

Grasaren

In het voorjaar begint het wilde gras weer volop te groeien. Dit kan ook een nadeel hebben aangezien dit wilde gras grasaren bevat. Een grasaar bestaat uit zaden met weerhaakjes. Door de weerhaakjes kan het gebeuren dat de grasaar door de huid kan dringen wat op zijn beurt zorgt voor irritatie, pijn en een ontsteking.

Helaas is het moeilijk te voorkomen dat uw hond last krijgt van een grasaar. Wel adviseren wij om uw hond na de wandeling goed te controleren zodat uw eventuele grasaren die in de vacht zitten op tijd kunt verwijderen. De plekken waar de grasaren met name voor problemen zorgen zijn tussen de tenen, in de oren, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien bij de voor- en achterpoten.

Verharen in de lente

U heeft het misschien al gemerkt; uw hond is weer flink aan het verharen. In de lente begint de wintervacht te verdwijnen. U kunt uw hond hier een handje bij helpen door hem of haar regelmatig te borstelen. Zorg er hierbij wel voor dat u de juiste borstel voor de betreffende vacht gebruikt. Ga daarnaast niet overmatig borstelen want hiermee heeft u kans dat u de nieuwe haren beschadigd en u de ruicyclus verstoort. Het kan daarnaast ook helpen om uw hond eens goed te wassen.

Wij hopen dat u en uw hond een heerlijke lente hebben. Heeft u nog vragen ergens over, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!