Sterilisatie kat
Sterilisatie van uw kat
Indien u geen nestje van uw kat wilt, adviseren wij om uw kat te laten steriliseren. We spreken in het geval van poezen over sterilisatie, maar eigenlijk klopt deze bewoording niet en voeren we een castratie uit. Bij een sterilisatie worden de eileiders alleen afgebonden. Bij een castratie verwijder je deze. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.
Wanneer kan uw kat gesteriliseerd worden?
Wij adviseren om uw kat tussen de 4 en 6 maanden oud te laten steriliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen en minder last hebben van de ingreep. Uw poes is na de sterilisatie direct onvruchtbaar.
Wat zijn de voordelen van sterilisatie?
Het laten steriliseren van uw kat heeft verschillende voordelen. Sterilisatie voorkomt niet alleen ongewenste dracht, ook de kans op tumoren in de melkklieren (ook wel mamma tumoren genoemd) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Mammatumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig. Sterilisatie op vroege leeftijd kan de kans op deze tumoren verkleinen. Daarnaast is de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking bij uw kat na de sterilisatie niet meer aanwezig.
Wat zijn de nadelen van sterilisatie?
Een nadeel van de sterilisatie is dat het gewicht van de poes sneller kan toenemen door een verandering in het metabolisme. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.
Ook is er altijd een narcose risico, echter is deze verwaarloosbaar klein bij een gezonde kat
Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?
De voorbereidingen
Mocht u met uw kat bij ons komen voor een sterilisatie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet uw kat nuchter op de afspraak komen. Dit betekent dat zij 8 uur voorafgaand aan de behandeling geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Water mag u wel geven.
Tijdens de behandeling
Voordat we beginnen met een operatie wordt de patiënt helemaal nagekeken. Tijdens de operatie houden wij uw kat nauwlettend in de gaten. Zo maken wij gebruik van beademingsapparatuur, gasnarcose en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het zuurstofgehalte van het bloed en het CO2 gehalte meten. Waar nodig ondersteunen wij uw dier met infuustherapie. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.
Na de sterilisatie
Na de operatie wordt uw kat op een comfortabele en warme plek gelegd. De recovery ligt aan de operatieruimte zodat wij uw kat continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.
Nazorg na sterilisatie
Als uw kat helemaal wakker is, krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u haar mag komen ophalen. U krijgt bij het ophalen een informatiebrief mee over de nazorg thuis.
Voorafgaand aan de operatie bespreken we met u de optimale voorzorg en na de operatie informeren wij u over de optimale nazorg. Beide krijgt u ook in de vorm van een brief mee naar huis. De wondcontrole, die 7 tot 10 dagen na de operatie plaatsvindt, is bij ons kosteloos.
Wat zijn de kosten van een sterilisatie?
Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. Deze vindt u op onze contactpagina.U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.
Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw kat, loop dan gerust langs voor advies. Ook bij vragen over het gedrag van uw kat staan onze paraveterinairen altijd voor u klaar.