Heupdysplasie bij de kat
Veel mensen denken dat heupdysplasie (HD) alleen voorkomt bij honden, echter lopen katten ook risico om het te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van alle katten lijdt aan HD.
Wat is heupdysplasie bij de kat?
HD is een aandoening van de heupen. Dysplasie betekent het verkeerd gevormd zijn van gewrichten, zodat verschillende onderdelen niet goed op elkaar aansluiten. Dit geeft pijn en problemen bij het lopen. We zien heupdysplasie vaker bij raskatten dan bij niet-raskatten. In het bijzonder hebben de rassen Main Coon, Siamees, Abessijn en de Pers vaker HD dan andere rassen. Over het algemeen lijkt het erop dat poezen vaker last hebben van HD dan katers.
Men heeft het sterke vermoeden dat HD – net als bij honden – een erfelijke aandoening is, maar dit is tot op heden niet aangetoond.
Hoe ontstaat heupdysplasie bij de kat?
Het heupgewricht van een kat bestaat uit een ronde kop (van het bovenbeen) die in de (heup)kom draait. Om deze onderdelen heen zit gewrichtsvloeistof, zodat de kop soepel in de kom kan bewegen. Het gewrichtskapsel is een stevige vlies die om het gewricht heen zit en alles op zijn plek houdt. In een gezonde situatie past de kop perfect in de heupkom en zit dit stevig vast. Bij katten lijkt heupdysplasie te ontstaan doordat de heupkom zeer ondiep is. Hierdoor wordt de kop afwijkend belast wat uiteindelijk kan leiden tot aantasting van het kraakbeen rond de heupkop. Door de aantasting kan er slijtage ontstaan, dit noemen we artrose.
Wat zijn de symptomen van heupdysplasie?
Heupdysplasie bij katten ontstaat al op jonge leeftijd. De gemiddelde leeftijd waarop de klachten zichtbaar worden is vanaf de leeftijd van 3 maanden tot 3 jaar. Omdat katten zo goed pijn en klachten kunnen verbergen, is het soms lastig voor een eigenaar om de symptomen van HD te herkennen. Mocht u vermoeden dat uw kat HD heeft, let dan vooral op de volgende symptomen:
- Minder actief (bijvoorbeeld springen en klimmen)
- Moeite met naar de kattenbak gaan
- Stijf lopen
- Gedragsveranderingen door pijn
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose HD wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en/of het nemen van röntgenfoto’s van de heupen van uw kat. Het is belangrijk dat de kat goed stil ligt om mooie röntgenfoto’s te maken, soms is hiervoor een licht roesje nodig. Omdat HD bij katten vaak bij beide heupen voorkomt, is het soms lastig te zien.
Hoe wordt heupdysplasie behandeld?
Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie, namelijk:
- een orthopedische ingreep
- ondersteuning met voeding en voedingssupplementen
- fysiotherapie en/of een medicinale behandeling
Welke behandeling het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van de kat.
Vermoedt u dat uw kat heupdysplasie heeft of heeft u aanvullende vragen hierover? Schroom dan niet contact op te nemen, of maak direct een afspraak.