• nl
  • en
Zoeken
Contact
Whatsapp
Whatsapp
Afspraak maken
Afspraak maken
  • Honden
    • Behandelingen
    • Veel voorkomende aandoeningen
    • Happy Pet Health Plan
    • Advies en Informatie
  • Katten
    • Behandelingen
    • Veel voorkomende aandoeningen
    • Happy Pet Health Plan
    • Advies en Informatie
    • Cat Friendly Clinic
  • Overige dieren
    • Behandelingen
    • Advies en Informatie
    • Veel voorkomende aandoeningen
  • Over ons
    • Expertises
    • Ons team
    • Vacatures
    • Samenwerkingen
    • Nieuwsberichten
    • Contact
  • Vestigingen
    • Dierenkliniek Vondelpark
    • Dierenkliniek Spaarne
    • Kattenkliniek Sarphatipark
De Dierenkliniek > Honden > Behandelingen > Sterilisatie

Sterilisatie van de hond

Sterilisatie van uw teef

In het geval van teefjes wordt er doorgaans gesproken over steriliseren. Feitelijk is dit onjuist, want we castreren ze. Wat is het verschil nu precies? Bij een sterilisatie bindt je de eierstokken af, bij een castratie verwijder je deze in zijn geheel. In de diergeneeskunde is er altijd sprake van het verwijderen van de eierstokken, aangezien je op deze manier de aanmaak van hormonen stopt.

Toch spreekt men in de diergeneeskunde om verwarring te voorkomen over sterilisatie.

Wat is de beste leeftijd voor sterilisatie van uw teef?

Over het algemeen houden wij het advies aan om uw teefje 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren. In overleg kan hiervan afgeweken worden, waarbij het belangrijk is te weten dat wij de sterilisatie nooit tijdens de loopsheid uitvoeren. De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in deze periode namelijk erg hoog, waardoor er meer kans op complicaties is.

Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

Bij grote hondenrassen krijgen de teefjes hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn. Bij kleine rassen is dit vaak eerder, namelijk tussen de 6 en 10 maanden leeftijd.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

Onvruchtbaar

Door het verwijderen van de eierstokken maak je de teef “steriel”; ze is onvruchtbaar en kan dus geen pups meer krijgen. U whond zal ook niet meer loops zijn.

Positief effect op het gedrag rond loopsheid

De sterilisatie heeft geen effect op de vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid van de hond. Wel heeft de sterilisatie positief effect op het gedrag van de hond rondom haar loopsheid. Je zult het typische gedrag minder of helemaal niet meer gaan zien.

Minder kans op tumoren

Door het steriliseren van een teef zorg je voor afname van de kans op (kwaadaardige) mammatumoren (tumoren van de melkklieren). Wanneer de teef vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico hiervan bijna zo goed als nul. Hoe later in het leven van de teef je steriliseert, hoe minder afname van de kans op mammatumoren er is. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we in ieder geval voor de leeftijd van 2,5 jaar moeten steriliseren om de kans op het ontstaan van kwaadaardige mammatumoren naar beneden te halen. Wanneer een teef op een latere leeftijd wordt gesteriliseerd neemt alleen de kans op het ontstaan van goedaardige mammatumoren af.

Geen baarmoederontsteking

Door hormonale invloed kan een teefje een baarmoederontsteking, ook wel pyometra genoemd, ontwikkelen. Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening. Na het verwijderen van de eierstokken is er geen hormonale invloed meer. Hierdoor is er geen kans meer op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking.

Geen schijndracht

Indien een teefje niet is gesteriliseerd kan het voorkomen dat zij na de loopsheid schijnzwanger wordt. In principe is dit een mooi, natuurlijk proces. In de natuur krijgt namelijk alleen het hoogste teefje in de rang een nestje. De andere teven in de roedel moeten haar pups ook kunnen verzorgen (melk geven), bijvoorbeeld als de moederhond op jacht is. Daarom worden zij schijnzwanger.

Bij onze “huishonden” is deze functie niet meer nodig. Hierdoor geeft de schijndracht met name vervelende complicaties, zoals gedragsveranderingen, melkgift en eventuele melkklierontsteking.

Minder kans op suikerziekte

In de eierstokken wordt het hormoon progesteron gevormd. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde suikerproductie in het lichaam. Dit kan suikerziekte veroorzaken. Daarnaast kan het suikerziekte ook ontregelen. Teven met suikerziekte moeten om die reden ook gesteriliseerd worden. Door het verwijderen van de eierstokken wordt de aanmaak van progesteron gestopt, en verminder je zodoende de kans op suikerziekte.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

Gewichtstoename

Na het steriliseren verandert de energiebalans van een teef. Dit kan ervoor zorgen dat zij sneller in gewicht aankomt. Het is daarom belangrijk om het gewicht na de sterilisatie goed in de gaten te houden en de hoeveelheid of type voeding indien nodig aan te passen. Mocht u advies over voeding en/of het gewicht van uw hond wilt, neem dan contact op.

Incontinentie

Gesteriliseerde teefjes hebben meer kans op incontinentie naarmate zij ouder worden dan teefjes die niet zijn gesteriliseerd. Gelukkig zijn deze problemen met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger, zoals bij de Boxer, Newfoundlander, Dobermann, Weimaraner, Ridgeback en Bouvier.

Verandering van de vacht

Het komt soms voor dat de vacht van (half)langharige honden verandert na een sterilisatie. De verandering die u kunt zien is dat deze meer gaat krullen en/of doffer wordt. Dit is verder niet van invloed op de gezondheid van de hond.

Keuze tussen klassieke en laparoscopische sterilisatie

Op al onze vestigingen kunt u ervoor kiezen om de sterilisatie van uw teefje op de klassieke wijze of laparoscopisch (kijkoperatie) te laten verrichten.

Klassieke sterilisatie

Bij de klassieke sterilisatie maken wij een minimale snede in de buikwand. Op deze manier kunnen wij bij de eierstokken welke wij beide verwijderen. De eierstokken liggen bij een teefje achter in de buikholte. Hoe groter de hond hoe dieper een dierenarts in de buikholte moet reiken om bij de eierstokken te kunnen komen.

Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 1, 2 of 3 kleine gaatjes van 0,5 – 1cm gemaakt in de buikwand. Via deze openingen gaat de chirurg met een camera en met het instrumentarium de buikholte in. Op een scherm wordt het beeld van de camera vergroot, en kan de chirurg goed zien waar hij of zij moet zijn. Beide eierstokken worden verwijderd en via dezelfde gaatjes uit de buikholte gehaald.

Wij adviseren laparoscopische sterilisaties bij honden vanaf ca. 10kg lichaamsgewicht

Uit onderzoek blijkt dat grotere honden die via de klassieke methode gesteriliseerd zijn de dag na de operatie 62% minder dan normaal bewegen, versus honden die laparoscopisch gesteriliseerd zijn 25% minder. Het is dus aannemelijk dat deze methode minder pijnlijk is. Bij kleinere hondjes hoeft de chirurg minder diep de buikholte in om bij de eierstokken te komen en moet er sowieso al een kleiner gaatje in de buikwand gemaakt worden dan bij grotere honden. Deze techniek is dus met name geschikt voor honden vanaf ca. 10kg. Bij katten heeft deze methode geen meerwaarde.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Al onze vestigingen hebben een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van de modernste apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak.

De voorbereiding

Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat zij 8 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag echter wel water drinken.

Laat uw hond uit voordat u haar naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden met een schone vacht.

De procedure

Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we haar helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcose middelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we haar aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.

Tijdens de operatie worden beide eierstokken verwijderd. De baarmoeder hoeft niet verwijderd te worden. Wel inspecteren wij deze altijd op afwijkingen. Nadat de eierstokken zijn verwijderd wordt de buikwand en de wond gehecht met onderhuidse hechtingen.

Herstel en nazorg

Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De assistente belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een brief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houdt er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Een stuk lopen is af te raden.

Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.

Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw hond wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.

Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.

U krijgt van ons pijnstillers mee voor de eerste paar dagen na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Het is niet nodig om antibiotica te geven.

De wond
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Zij mag niet aan de wond zitten of likken. Als ze dit toch doet moet ze een kraag om of een medical petshirt aan. Honden moet u aan de lijn uitlaten tot de wondcontrole heeft plaatsgevonden en mogen tot die tijd niet zwemmen.

Wondcontrole
Graag zien wij uw hond na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Indien de wond er bij de controle goed uitziet, mag u hond weer als vanouds alles doen. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Wat zijn de kosten voor sterilisatie van uw hond?

Voor meer informatie over de kosten van een sterilisatie verwijzen wij u naar onze tarieven. U kunt ook telefonisch, via Whatsapp of per mail een prijsindicatie bij uw vestiging opvragen.

Contact

Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw hond, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u verder helpen.

Behandelingen

Vaccinatie
Gezondheidscontrole
Castratie
Sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopie
Chippen
Titerbepaling
Parasietenbestrijding
Puberconsult
Seniorencheck
Voedingsadvies
Gedragsadvies

Bekijk ook

Loopsheid
Voedingsadvies
Chirurgie
Laparoscopie
Dierenkliniek Vondelpark

Sophialaan 53
1075 BP Amsterdam

Facebooktfacebook
instagram
linkedin
Dierenkliniek Spaarne

Jan van Goyenstraat 18
2102 CB Heemstede

Facebook
instagram
linkedin
Kattenkliniek Sarphatipark

Karel du Jardinstraat 67-A1
1073 TB Amsterdam

facebook
insstagram
linkedin
Afspraak maken of nieuwe klant?

Boek eenvoudig uw afspraak online, ook als u een nieuwe cliënt bent. Als u zich liever inschrijft als nieuwe cliënt zonder uw eerste afspraak te boeken, klik dan op ‘Online registreren’.

Afspraak maken
Online registreren
©2023 – De Dierenkliniek
  • Algemene voorwaarden
  • Ons privacybeleid
Cookie instellingen
We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, social media functies aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op “Alles accepteren” te klikken, ga je akkoord met alle soorten cookies. Via cookie instellingen kun je jouw voorkeuren beheren.
Cookie instellingenAlles accepteren
Toestemming beheren

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren, terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Echter, als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Functioneel
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op social media platforms, het verzamelen van feedback en andere functionaliteiten van derden.
Prestatie
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Analytics
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de bron enzovoorts.
CookieDuurBeschrijving
_ga1 year 1 month 4 daysGoogle Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*1 year 1 month 4 daysGoogle Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_UA-*1 minuteGoogle Analytics sets this cookie for user behaviour tracking.n
_gid1 dayGoogle Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertentie
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden.
Overig
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo