Temperatuur meten bij de hond
Als u het idee heeft dat uw hond niet lekker is, is het handig als u zelf de lichaamstemperatuur kunt meten. Zo kunt u vaststellen of uw hond koorts heeft, oververhit of juist onderkoeld is.
Wist u dat de lichaamstemperatuur van een hond door stress en inspanning ook een halve tot hele graad kan stijgen? Bij de dierenarts kan de lichaamstemperatuur daardoor weleens hoger uitvallen. Het is daarom fijn als u thuis de temperatuur ook kunt meten. Wij leggen u uit hoe u dit het beste kunt doen.
Wat is een gezonde lichaamstemperatuur van een hond?
Om te weten of een hond verhoging, koorts of ondertemperatuur heeft, is het natuurlijk van belang om te weten wat de normale lichaamstemperatuur van een hond is. De normale temperatuur ligt tussen de 38 en 39 graden. Iets hoger dus dan een gezonde lichaamstemperatuur bij de mens.
De lichaamstemperatuur van een puppy ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Dit is dus een ruime marge. Het is daarom verstandig om af en toe de temperatuur van uw puppy te meten, zodat u weet wat zijn of haar normale temperatuur is. Zo krijgt u een wat beter gevoel bij wanneer de temperatuur afwijkt.
Wat voor thermometer gebruik ik?
Er bestaan geen thermometers speciaal voor honden. U kunt dus gewoon een thermometer voor mensen gebruiken. De temperatuur bij honden is alleen betrouwbaar te meten via de anus. Wij adviseren daarom om een rectale, digitale thermometer te gebruiken.
Oorthermometers, welke tegenwoordig vaak mij mensen wordt gebruikt, zijn helaas niet bruikbaar bij honden. De temperatuur die het apparaat meet is niet betrouwbaar. Daarnaast is het ook niet betrouwbaar om onder de oksel of de tong te meten.
Hoe meet ik de temperatuur van een hond?
Om de temperatuur van uw hond goed te kunnen meten, doorloopt u de volgende stappen:
- Laat de hond staan of op de zij liggen
- Zorg dat de hond in rusttoestand is; de temperatuur meten nadat uw hond net flinke inspanning heeft gehad kan een foutief beeld geven
- Zorg dat de hond vast gehouden wordt en niet weg beweegt van de thermometer; u kunt hem eventueel proberen af te leiden met wat lekkers
- Smeer de thermometer in met wat vaseline of glijmiddel
- Houd met één hand de staart omhoog en breng met de andere hand de thermometer in
- Het is belangrijk dat de thermometer voldoende diep wordt ingebracht; houd hier tussen de 2 en 3 cm voor aan
- Wacht tot de thermometer het signaal geeft dat deze klaar is met meten voordat u de thermometer terug trekt
Wat moet ik doen als mijn hond koorts heeft?
Als de lichaamstemperatuur van uw hond boven de 39 graden is dan kan er sprake zijn van koorts of oververhitting. Oververhitting kan ontstaan als uw hond de warmte in de omgeving niet meer kan kwijtraken. Lees hier hoe een hond oververhit kan raken en wat u in dit geval moet doen.
Koorts kan worden veroorzaakt door een ontsteking via:
- Virussen
- Bacteriën
- Auto-immuunziekten
- (Tropische) parasieten
Indien uw hond koorts heeft adviseren wij contact op te nemen met een dierenarts. Is uw hond verder levendig en eet hij goed dat zit hier geen haast achter. Is uw hond echter ook sloom en wil hij niet eten, dan adviseren wij om direct te bellen.
Heeft. u nog vragen over dit onderwerp? Neem vooral contact met ons op.
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond