Oorzalf toedienen bij de hond
Een oorontsteking of andere oorproblemen komen helaas geregeld voor bij honden. In dit geval wordt er vaak een oorzalf voorgeschreven door de dierenarts. Ook wordt er soms een preventieve oorcleaner geadviseerd. Het is belangrijk dat het middel goed wordt toegediend aangezien de werking anders onvoldoende kan zijn. Wij leggen hier uit hoe u het beste de oren kunt zalven van uw hond.
Het oor van de hond
Het oor van de hond verschilt van die van de mens. Zo is de gehoorgang van de hond een stuk dieper en heeft deze aan het einde een bocht, voordat u bij het trommelvlies komt. Indien uw hond een oorontsteking heeft loopt deze vaak helemaal door tot aan het trommelvlies. Het is dus belangrijk dat de oorzalf ook bij het trommelvlies komt.
De oorzalf of druppel toedienen
Bij het behandelen van het oor willen we graag de gehele gehoorgang, tot aan het trommelvlies, behandelen. Het is daarom belangrijk dat de zalf diep genoeg wordt aangebracht en u voldoende hoeveelheid toedient.
Stap 1: Een oorontsteking is vaak erg pijnlijk en het toedienen van de medicatie is vaak dus niet prettig voor de hond. Stel de hond daarom eerst gerust. Zorg vervolgens dat de kop niet teveel kan bewegen zodat u de zalf goed kunt toedienen.
Stap 2: De gehoorgang van de hond heeft van nature een bocht. Om de zalf goed diep te krijgen moet u proberen om van de gehoorgang een rechtere buis te maken. Dit kunt u doen door het oor een stukje van het hoofd af te trekken.
Stap 3: Breng de zalftube zover mogelijk in de gehoorgang. Het puntje van de tube mag niet meer zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat u deze in de juiste richting van de gehoorgang houdt bij het inbrengen.
Stap 4: Breng de voorgeschreven hoeveelheid van het oormedicijn toe en masseer deze voorzichtig de gehoorgang verder in.
Stap 5: Beloon uw hond na het toedienen voor een positieve associatie.
Stap 6: Maak na het toedienen de zalftube schoon en berg deze op volgens het bewaarvoorschrift.
Uw hond wilt na het toebrengen van de oormedicatie waarschijnlijk graag even schudden met zijn kop. Hier kunnen nog wel eens wat spetters bij vrijkomen, houd hier dus rekening mee.
Twijfelt u nog over het toedienen van de oorzalf of heeft u nog vragen? Neem vooral contact met ons op!
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond