Voedselallergie
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van de hond overmatig op bepaalde componenten in het voer, allergenen genoemd. Door de overgevoelige reactie kunnen er huidklachten en/of maag- en darmklachten ontstaan. Voedselallergie is een relatief vaak voorkomende aandoening. Onderzoek toont aan dat 10-15% van alle honden een allergische huidaandoening heeft.
Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?
De meest voorkomende symptomen van een voedselallergie bij de hond zijn dermatologisch:
- Jeukklachten
- Doffe of vette vacht
- Vettige en stinkende huid
- Korstjes en schilfers
- Kale plekken
- Terugkerende oorontsteking
- Huidinfecties
Een voedselallergie kan ook maag-darm klachten geven:
- Diarree
- Braken
- Winderigheid
- Buikpijnlijkheid
Welke honden zijn gevoelig voor een voedselallergie?
Iedere hond kan in principe een voedselallergie krijgen, maar sommige rassen zijn extra gevoelig voor deze aandoening. Onder andere Labrador retrievers, Boxers, Rhodesian Ridgebacks, Mopshonden en West Highland White Terriërs zijn rassen met een predispositie voor voedselallergie.
Hoe stel je de diagnose voedselallergie?
Bij een voedselallergie is er sprake van een overmatige reactie van het immuunsysteem op allergenen in de voeding. Om de diagnose voedselallergie te kunnen stellen is het nodig om een eliminatiedieet te starten. Dit is een dieet waarbij alle allergenen waarvoor de hond allergisch kan zijn weggelaten worden uit het voer.
De meest voorkomende allergenen die voedselreacties bij honden veroorzaken zijn:
- Rund
- Kip
- Zuivel
- Ei
- Tarwe
- Soja
- Graan
- Lam
Een dieet zonder de allergenen kan ofwel via een zelfbereid dieet of een gehydrolyseerd commercieel dieet, zoals Anallergenic van Royal Canin of Z/D van Hills. Het vergt van de eigenaar wel wat discipline, aangezien het dieet minimaal 10 weken heel strikt gegeven moet worden. Dit betekent dat de hond niets anders mag eten; geen botjes, snoepjes of ander lekkers. Indien na 10 weken de jeukklachten weg zijn, kunnen we vrij zeker stellen dat het om een voedselallergie gaat.
Er bestaan ook allergietesten die via bloedonderzoek kunnen worden uitgevoerd. Helaas zijn deze voor voedingsallergie niet betrouwbaar.
Wat is de behandeling bij voedselallergie?
Nadat de hond 10 weken op het eliminatiedieet heeft gestaan komt de zogenaamde provocatie. Hierbij voeg je steeds 1 eiwitbron toe aan de voeding. Indien de klachten terugkomen of verergeren, weet je dat de hond voor dat betreffende allergeen allergisch is. Eigenaren kiezen er soms voor om deze stap over te slaan en de hond op het eliminatiedieet te houden. Helaas is een voedselallergie niet te genezen en zal de hond de rest van zijn leven het dieet moeten volgen om zo klachtenvrij te blijven.
Indien de hond erg last heeft van de symptomen van de voedselallergie kan hij of zij hier op meerdere manieren in ondersteund worden. Zo bestaan er verschillende medicatie die de jeuk kunnen verlichten en kan het herstel van de huid ondersteund worden door middel van een medicinale shampoo of lotion.
Indien u nog vragen heeft over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op!
Heb je vragen over het dieet van jouw hond?
Schroom niet om een consult in te plannen bij onze assistente Nicole van den Dolder
die u kan begeleiden bij al uw vragen over de juiste voeding voor uw hond