Patella luxatie bij de hond
Wat is een patella luxatie bij honden?
Patella luxatie is een aandoening van de knie die voorkomt bij zowel honden als katten. De patella is een ander woord voor knieschijf. Bij patella luxatie is er sprake van een te ‘losse’ knieschijf.
Hoe ontstaat een losse knieschijf bij de hond?
De knieschijf is een verbeend stukje in de knieband. Door middel van spieren worden zowel de achterpoten bewogen als de knieschijf op zijn plek gehouden. Tijdens het buigen en strekken van de knie glijdt de knieschijf als het ware over het bovenbeen heen. Gelukkig zit er in het bovenbeen een geultje, waar de knieschijf precies inpast. Sommige dieren hebben echter een afwijkend geultje, waardoor de knieschijf zomaar uit het geultje kan glippen. Dit noemen we een patella luxatie. Door de speling van de knieschijf ontstaan er beschadigingen in het kraakbeen van het kniegewricht.
Wat zijn symptomen van patella luxatie bij de hond?
Als de knieschijf van zijn plek raakt, kan de knie niet meer bewegen. De hond zal even kreupel lopen (of hinkelen), totdat de knieschijf weer ‘goed’ schiet.
Oorzaken patella luxatie
Meestal zijn de afwijkingen van het geultje in het bovenbeen aangeboren. Honden kunnen ook door een (aangeboren) verkeerde stand van boven- en onderbeen een te losse knieschijf hebben. Dit is enigszins rasgebonden. Rassen die een erfelijke aanleg kunnen hebben voor een patella luxatie zijn:
- Toypoedel
- Chihuahua
- Keeshond
- Yorkshire en Boston Terriër
- Labrador- en Golden Retriever
- Boxer
- Husky
- Akita Inu
Daarnaast heb je ook reden voor knieschijfproblemen die niet aangeboren zijn. Bijvoorbeeld:
- Trauma aan het gewrichtskapsel (bijvoorbeeld door een ongeluk)
- Overgewicht
- Afwijkende stand van de benen
- Ziekte van Cushing
Diagnose patella luxatie
Wij kunnen de aandoening diagnosticeren door lichamelijk onderzoek te doen bij uw hond. De mate van de luxatie kunnen we dan ook bepalen. De ernst van een patella luxatie kunnen wij indelen in 4 gradaties, namelijk:
- Graad 1: De knieschijf kan met de hand uit de geul in het kniegewricht worden gedrukt. Als de knieschijf wordt losgelaten schiet deze vanzelf weer terug naar de juiste plek.
- Graad 2: De knieschijf schiet vanzelf van zijn plek bij bepaalde bewegingen, maar is gemakkelijk terug te plaatsen of schiet zelf terug op de juiste plek.
- Graad 3: De knieschijf ligt blijvend van zijn plek en schiet niet uit zichzelf terug. De knieschijf kan wel handmatig op zijn plek worden gebracht.
- Graad 4: De knieschijf ligt blijvend van zijn plek en is niet handmatig terug te plaatsen, maar alleen operatief.
Soms raden wij aan om röntgenfoto’s van de knie te maken. Dit is meer om de botnieuwvorming in het gewricht in kaart te brengen (artrose).
Behandeling voor een losse knieschijf bij uw hond
De behandeling bij een patella luxatie is afhankelijk van de ernst van de luxatie, de klachten die uw hond ervan ondervindt en het fysieke gestel van uw hond. Bij graad 1 kan de luxatie meestal door spiertraining goed komen. Bij graad 2 is het afhankelijk van de pijn die het geeft, of wij een operatie adviseren. Soms kan de juiste training en pijnmedicatie voldoende zijn als behandeling.
Bij een patella luxatie van graad 3 en 4 zullen wij in de meeste gevallen een operatie aanraden. Zowel om de luxatie te verhelpen als om verdere slijtage/artrose te voorkomen. Samen met u zullen wij de voor- en nadelen van het opereren tegen elkaar afwegen.
Hoe ziet een patella luxatie operatie eruit?
Al onze vestigingen hebben een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van de modernste apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak.
De voorbereiding
Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat hij of zij 8 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag echter wel water drinken.
Laat uw hond uit voordat u haar naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden met een schone vacht.
De procedure
Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we haar helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcose middelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we haar aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.
Om een patella luxatie te verhelpen zal de kniegeul aangepast moeten worden, zodat de knieschijf hier niet meer uit kan schieten. Het aanpassen van de kniegeul kan op meerdere manieren. De meest betrouwbare techniek is de blockplastiek. Hierbij zaagt de chirurg een blokje kraakbeen uit de kniegeul. De geul zelf wordt dieper gemaakt, waarna het blokje kraakbeen weer terug wordt gezet in het been.
Daarnaast zal het aanhechtingspunt van de kniepees verplaatst en opnieuw vastgezet worden, zowel als het kraakbeenblokje wat eerder is verwijderd. Dit gebeurt met één of meer dunne metalen pinnen. Deze houden het botdeel in de juiste positie en zorgen ervoor dat de trekkracht van de kniepees wordt opgeheven. Ook wordt het bindweefsel van de knie strakker gehecht waardoor het hele kniegewricht stabieler wordt.
Herstel en nazorg bij een patella luxatie
Het gemiddelde herstel na een operatie bij een patella luxatie is 6 weken. Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De chirurg belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een brief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houdt er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Daarnaast mag uw hond na een patella luxatie beperkt bewegen.
Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.
Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw hond wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.
Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.
U krijgt van ons pijnstillers mee voor na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Uw hond krijgt ook antibiotica mee. Het is erg belangrijk om deze kuur af te maken.
De wond
Wij zien u graag na 7 dagen terug op de kliniek voor een wondcontrole. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Let er in de tussentijd op dat uw hond niet aan de wond zit. Als uw hond dit toch doet, dan adviseren wij om een kraag om te doen.
U krijgt na de operatie ook een “hot/cold pack” mee. De eerste 3 dagen na de operatie kunt u dit gebruiken om 3 x daags de wond te koelen. Bewaar het in de vriezer en houdt het gewikkeld in een handdoek tegen de wond of het geopereerde gewricht gedurende 10 minuten. Dit voorkomt zwelling.
Na deze 3 dagen kunt u het ook 3 x daags verwarmd tegen de wond/gewricht houden. Dit stimuleert de doorbloeding en daarmee de genezing.
Gebruik het hot/cold pack nooit onbeschermd!
Beweging
Uw krijgt van ons een bewegingsschema mee naar huis voor uw hond. In de meeste gevallen is het schema als volgt:
– Tot de wondcontrole 3 – 4 keer daags 5 min naar buiten
– Tijdens de 3e en 4e week na de operatie 3 – 4 keer daags 10 min naar buiten.
– Tijdens de 5e en 6e week na de operatie 3 – 4 keer daags 15 min naar buiten.
In de meeste gevallen mag uw dier na de controle op 6 weken weer lekker doen wat hij/zij gewend is.
Wat zijn de kosten van een patella luxatie operatie?
De kosten van een operatie hangen van meerdere zaken af, waaronder het gewicht van uw hond en de ernst van de patella luxatie. Wilt u een prijsindicatie ontvangen? Neem dan vooral contact met ons op.
Orthopedie
Wij hebben meerdere orthopedisch specialisten
in huis, die uw hond op hoog niveau kunnen behandelen. Alles in overleg met u uiteraard!