Oorontsteking bij de hond
Wat is een oorontsteking bij de hond?
Een oorontsteking komt geregeld voor bij de hond. Bij een oorontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Als dit het geval is, dan gaat de huid zwellen en kan de gehoorgang steeds meer dicht gaan zitten. Hierdoor kan het oorsmeer wat in de diepte aanwezig is niet meer verplaatsen en hoopt zich op. Dit is een ideale omgeving voor bacteriën en gisten om te gaan groeien, waardoor de ontsteking nog erger wordt.
Wat zijn symptomen van oorontsteking bij de hond?
Als een hond last heeft van een oorontsteking zien we vaak de volgende symptomen:
- Schudden met de kop
- Krabben aan het oor
- Een stinkend oor
- Viezigheid uit het oor
- Met de kop tegen de bank of over de vloer schuren
Een oorontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening; het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is en deze zo snel mogelijk te behandelen. In sommige gevallen kan een oorontsteking ook als gevolg hebben dat uw hond een bloedoor ontwikkeld, doordat ze veel gaan schudden met hun kop.
Wat kan een oorontsteking veroorzaken?
- Ras en/of anatomie: sommige honden maken meer oorsmeer aan dan andere, zoals bijvoorbeeld de Labrador Retriever en de Cocker Spaniël; sommige honden hebben van zichzelf al een hele nauwe gehoorgang zoals de Sharpei en ook honden met veel haren in de gehoorgang zoals de Poedel hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een oorontsteking
- Natte oren: honden die veel zwemmen of honden waarvan het baasje de oren veel schoonmaakt zijn gevoeliger voor een oorontsteking
- Een vreemd voorwerp in het oor, zoals bijvoorbeeld een grasaar. Dit zien we voornamelijk in de warmere seizoenen
- Een oormijt infectie; dit komt vooral voor bij puppy’s
- In een enkel geval is er sprake van een tumor of poliep
- In veruit de meeste gevallen (43%) raakt de huid van de gehoorgang ontstoken door een achterliggende voedsel– of omgevingsallergie
Diagnose oorontsteking
Om vast te stellen of uw hond een oorontsteking heeft zullen wij de gehoorgang van uw huisdier bekijken met behulp van een otoscoop. Hiermee kunnen we diep in de gehoorgang kijken en goed observeren of er een vreemd voorwerp aanwezig is, of er sprake is van oormijt, hoe de huid van de gehoorgang eruit ziet en of het trommelvlies beschadigd is.
Naast het beoordelen van de gehoorgang met een otoscoop, nemen wij in de meeste gevallen ook een monster af. We bekijken dit monster onder de microscoop en bepalen op basis van wat wij zien de behandeling.
Hoe behandelen we de oorontsteking?
Wanneer er sprake is van een vreemd voorwerp in het oor, moet deze uiteraard zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de oorontsteking veroorzaakt wordt door oormijten, kunnen wij dit behandelen met een oorzalf of met een anti-mijten pipet in de nek. Wordt de oorontsteking veroorzaakt door een overgroei van bacteriën of gisten dan behandelen wij dit met een medicinale oorzalf. De meeste oorontstekingen zullen na een juiste behandeling goed genezen.
Wat te doen bij een terugkerende oorontsteking?
Een mogelijke oorzaak van een terugkerende oorontsteking bij de hond is het te kort of onvoldoende diep zalven van het oor. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bacteriën of gisten die de oorontsteking veroorzaken niet gevoelig (genoeg) zijn voor het antibioticum die aanwezig is in de zalf. Komt de oorontsteking ondanks een juiste behandeling met oorzalf toch regelmatig terug dan is het zeer waarschijnlijk dat de oorontsteking veroorzaakt wordt door een achterliggende voedsel– of omgevingsallergie. Het is belangrijk om deze allergie te behandelen, omdat anders de oorontsteking iedere keer terug zal komen.
Oorontsteking voorkomen
Er is een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van een oorontsteking bij uw hond, namelijk:
- Droog de oren af na het zwemmen of wassen
- Indien uw hond last heeft van veel oorsmeer, kunt u de oren wekelijks of om de week reinigen met een milde oorreiniger. Gebruik hiervoor een oorreiniger die speciaal voor honden is ontwikkeld. Gebruik nooit een wattenstaafje. Hiermee bestaat de kans dat u het oorsmeer alleen maar dieper het oor in duwt en bij een onverwachtse beweging van uw hond het oor beschadigt
- Als er geen aanleiding voor is, kom dan vooral niet teveel aan de oren van uw hond; dit kan juist voor irritatie zorgen of de aanmaak van oorsmeer activeren
- Probeer altijd de achterliggende oorzaken te achterhalen; u kunt bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden om te kijken of u een relatie vindt tussen voeding, gedrag, activiteiten en het ontstaan van de oorontsteking
Nazorg bij ooronsteking
Op basis van enkel het verdwijnen of afnemen van de verschijnselen is niet te zeggen of de oorontsteking volledig genezen is. Het is daarom zeer belangrijk om na een week bij ons op controle te komen, ook als de hond geen verschijnselen meer laat zien.
Op het controle consult kunnen wij het oor nogmaals bekijken en beoordelen of het oor goed genezen is. In een enkel geval wordt de primaire oorzaak (een poliep of tumor) pas bij het controle consult zichtbaar, omdat deze in het begin onder de viezigheid verborgen lag.
Als de oorontsteking onvoldoende verbeterd is na een ingestelde behandeling, kunnen wij op het controle consult ervoor kiezen een swab te nemen en deze op te sturen naar het laboratorium. In het laboratorium wordt dan gekeken welke bacterie of gist er in het oor aanwezig is en voor welk antibioticum deze gevoelig is.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!
Hoge kwaliteit diergeneeskunde
Wij kunnen bijna alle eerste- en tweedelijns geneeskunde uitvoeren en investeren in de nieuwste kennis en kunde