Gescheurde kruisband operatie bij de hond
Een gescheurde kruisband bij de hond is een van de meest voorkomende oorzaken van knieproblemen. Door te opereren is er een grote kans op herstel en voorkom je verdere slijtage aan het kniegewricht.
Wat is een gescheurde kruisband?
De knie verbindt het bovenbeen met het onderbeen. De knie is een complex gewricht, omdat het zowel scharniert, roteert en schuift. De knie bestaat onder andere uit een voorste kruisband, een achterste kruisband en een knieschijf (meniscus). De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen het scheenbeen en het dijbeen zitten gespannen. Ze zorgen ervoor dat deze twee botten op de juiste plek blijven en niet teveel door schuiven ten opzichte van elkaar.
Wanneer een voorste kruisband scheurt, is de knie niet meer stabiel. Het scheenbeen en dijbeen schuiven nu over elkaar en het onderbeen kan te ver naar voren schuiven. De knieschijf (meniscus) die tussen deze botten ligt, kan hierdoor ook scheuren.
In de meeste gevallen scheurt de voorste kruisband. De achterste kruisband scheurt zelden.
Hoe kan een gescheurde kruisband ontstaan bij de hond?
Er kunnen meerdere factoren meespelen in de oorzaak van het scheuren van een kruisband:
- Verkeerde beweging: De meest voorkomende oorzaak van een gescheurde kruisband is een verkeerde beweging waarbij er sprake is van een combinatie van het overstrekken en draaien van de knie.
- Genetische aanleg: Bij sommige honden is de aanleg tot het ontstaan van een gescheurde kruisband genetisch aangelegd.
- Stand van de knie: Bij honden die een zogenoemde steile kniestand hebben, is de kruisband relatief korter. Hierdoor zal bij overstrekken eerder een scheuring optreden.
- Overgewicht: Hoe groter het overgewicht van een hond, hoe groter de stress op een kruisband en dus een snellere kans op ruptuur.
Wat zijn de symptomen van een gescheurde kruisband bij de hond?
Indien de kruisband van een hond is doorgescheurd, dan kunt u de volgende symptomen zien:
- Acute kreupelheid
- Niet meer de achterpoot willen belasten
- Zwelling van de knie
- De knie/poot naar buiten draaien tijdens het zitten
- Pijn bij aanraken of bewegen van de knie
Welke rassen hebben een vergrote kans op gescheurde kruisbanden?
Iedere hond, zowel klein als groot, kan een gescheurde kruisband oplopen. Sommige rassen hebben er echter wel een vergrote kans op, deze hebben namelijk zoals eerder benoemd een steile kniestand of door een andere reden veel stress op hun knieband. Dit zijn onder andere de volgende rassen:
- Boxers
- Rottweilers
- Chowchows
- Retrievers
- Bulldog
- Bull Terriers
- Newfoundlander
Onderzoek en diagnose bij een gescheurde kruisband
Reactie
Vaak komt uit het verhaal van u als eigenaar al een vermoeden naar voren dat de hond een gescheurde kruisband kan hebben. Uw hond was bijvoorbeeld aan het spelen, gaf een gil/piep en liep accuut mank. De dierenarts zal dus eerst met u bespreken wat precies de situatie was waarin uw hond klachten kreeg.
Lichamelijk onderzoek
Bij het lichamelijk onderzoek wordt de manier van lopen van de hond gecontroleerd en de knie goed bekeken en nagevoeld. De dierenarts zal hierbij een ‘schuifladetest’ doen. Tijdens deze test wordt de beweeglijkheid van het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen getest en wordt gevoeld hoe groot de schade in de knie is.
Aanvullend onderzoek
Om de diagnose te bevestigen kan aanvullend röntgenonderzoek worden uitgevoerd. Ook kunnen hiermee andere oorzaken van knieproblemen (b.v. patella luxatie) worden uitgesloten en kan worden vastgesteld of- en hoeveel artrose in het gewricht aanwezig is.
Naast röntgenonderzoek kan echografie en arthroscopie (kijkoperatie) ook meehelpen in het stellen van een diagnose en krijgen van aanvullende informatie.
De behandeling van een gescheurde kruisband
De behandeling van een gescheurde kruisband kan in heel sommige gevallen bestaan uit rust en pijnstilling. Dit kan alleen ingezet worden bij kleine honden onder de 10 kg en indien de meniscus niet is beschadigd. Bij zwaardere honden zie je dat ze ondanks rust en pijnstilling bijna altijd een instabiele knie houden.
In de meeste gevallen zal bij een gescheurde kruisband dus een operatie nodig zijn. Bij een deskundig uitgevoerde behandeling zijn de vooruitzichten op een blijvend pijnvrije en normale functie van de knie goed.
Soorten operaties bij een gescheurde kruisband
Bij de operatie aan een gescheurde voorste kruisband herstellen we de instabiliteit in de knie. Daarnaast worden de pijnlijke resten van de gescheurde kruisband, en eventueel de beschadigde meniscus, verwijderd.
Een operatie aan een gescheurde voorste kruisband kan via onderstaande technieken worden uitgevoerd. De dierenarts zal met u bespreken welke methode voor uw hond het beste is.
TTA of TTA Rapid – Tibial Tuberosity Advancement
Bij de TTA en de TTA Rapid wordt het voorste deel van het scheenbeen doorgezaagd en naar voren verplaatst. Hierdoor komt er spanning op de patellaband. Deze verhoogde spanning zorgt ervoor dat de voorwaartse verplaatsing van de knie bij beweging wordt voorkomen, en vervangt hiermee de kruisband.
Bij de gewone TTA wordt het voorste deel van het scheenbeen volledig doorgezaagd en vastgezet met een titanium kooi én een plaat. Bij de TTA rapid loopt de zaagsnede niet volledig door zodat het plaatsen van een plaat overbodig wordt en enkel een cage geplaatst wordt. Deze cage is groter en langer dan deze van de gewone TTA. Beide technieken zijn evenwaardig.
De spleet die in het bot is ontstaan groeit in 2-4 maanden weer vol met bot. De titanium kooi en eventuele plaat blijven permanent in het been.
TPLO – Tibia Plateau Levelling Osteotomie
De TPLO techniek zorgt ervoor dat de bovenkant van het scheenbeen in een neutrale stand wordt geplaatst, waardoor het kniegewricht blijvend stabiel zal zijn. Dit wordt gedaan door een cirkelvormige snede te maken in het bovenste deel van het scheenbeen. Vervolgens wordt dit botfragment gedraaid zodat het gewrichtsoppervlak horizontaal komt te staan in plaats van schuin, en vastgezet met een plaat. De voorste kruisband wordt hierdoor overbodig.
Fibre wire teugel
Bij deze techniek wordt er een nylon ’teugel’ in de vorm van een lus in de knie aangebracht. Deze teugel functioneert als een soort van kruisband en zorgt ervoor dat het onder- en bovenbeen meer natuurlijk ten opzichte van elkaar bewegen. Deze methode wordt met name bij kleinere honden gebruikt.
Hoe werkt een kruisbandoperatie?
Al onze vestigingen hebben een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van de modernste apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak.
De voorbereiding
Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat hij of zij 8 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag echter wel water drinken.
Laat uw hond uit voordat u haar naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden met een schone vacht.
De procedure
Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we haar helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcose middelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we haar aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.
Afhankelijk van de situatie van uw hond passen wij één van de eerder besproken techieken toe tijdens de operatie:
- TTA of TTA Rapid
- TPLO
- Fibre wire teugel
Herstel en nazorg bij een kruisband operatie
Het gemiddelde herstel na een operatie bij een voorste kruisband operatie is gemiddeld 8 tot 10 weken. Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De chirurg belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een brief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houdt er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Daarnaast mag uw hond na een kruisbandoperatie beperkt bewegen.
Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.
Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw hond wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.
Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.
U krijgt van ons pijnstillers mee voor na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Uw hond krijgt ook antibiotica mee. Het is erg belangrijk om deze kuur af te maken.
De wond
Wij zien u graag na 7-10 dagen terug op de kliniek voor een wondcontrole. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Let er in de tussentijd op dat uw hond niet aan de wond zit. Als uw hond dit toch doet, dan adviseren wij om een kraag om te doen.
U krijgt na de operatie ook een “hot/cold pack” mee. De eerste 3 dagen na de operatie kunt u dit gebruiken om 3 x daags de wond te koelen. Bewaar het in de vriezer en houdt het gewikkeld in een handdoek tegen de wond of het geopereerde gewricht gedurende 10 minuten. Dit voorkomt zwelling.
Na deze 3 dagen kunt u het ook 3 x daags verwarmd tegen de wond/gewricht houden. Dit stimuleert de doorbloeding en daarmee de genezing.
Gebruik het hot/cold pack nooit onbeschermd!
Beweging
Uw krijgt van ons een bewegingsschema mee naar huis voor uw hond. In de meeste gevallen is het schema als volgt:
– Tot de wondcontrole 3 – 4 keer daags 5 min naar buiten
– Tijdens de 3e en 4e week na de operatie 3 – 4 keer daags 10 min naar buiten.
– Tijdens de 5e en 6e week na de operatie 3 – 4 keer daags 15 min naar buiten.
Hierna volgt nogmaals een controle. Hier wordt het advies voor het laatste gedeelte van het herstel besproken.
Wat zijn de kosten van een kruisband operatie?
De kosten van een operatie hangen van meerdere zaken af, waaronder het gewicht van uw hond en de techniek die wij toepassen tijdens de operatie. Wilt u een prijsindicatie ontvangen? Neem dan vooral contact met ons op.
Orthopedie
Bij De Dierenkliniek voeren wij meerdere orthopedische operaties uit. Lees er hier meer over!