Zwangerschap bij de hond
Denkt u erover na om een nestje te nemen met uw hond of is uw hond al zwanger? Dan zult u vast veel vragen hebben. Op deze pagina geven wij u informatie over de dracht (zwangerschap) van uw teefje.
Tekenen van zwangerschap
Indien uw hond drachtig is, oftewel ze is zwanger, kunt u dit aan een aantal zaken zien, namelijk:
- De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn na ongeveer 25 a 30 dagen
- Ongeveer een maand na de dekking komt er vaginale afscheiding
- Haar buik zal gaan opzwellen
- Sommige honden kunnen in de eerste periode van de dracht hun eetlust verliezen, enkelen vertonen zelfs tekenen van depressie
Duur dracht
De gemiddelde dracht van een teefje is 63 dagen (9 weken), een normale dracht kan variëren tussen de 57 en 69 dagen. Als de hond een groot nestje verwacht, komt de bevalling vaak wat eerder. Wanneer uw hond meer dan 69 dagen drachtig is, noemen we dit een verlengde dracht. Het advies is dan om contact op te nemen met uw dierenarts.
Vaststellen van de dracht
De meest betrouwbare manier om de dracht bij de hond vast te stellen is via een echo of een röntgenonderzoek. Met een echo kan rond de 28e dag van de zwangerschap vastgesteld worden of de hond daadwerkelijk drachtig is. Met een echo is het alleen niet mogelijk om het exacte aantal puppy’s te tellen, een schatting kan wel worden gegeven. Het exacte aantal kan wel worden geteld via een röntgenonderzoek. Vanaf dag 43 van de dracht treedt er verbening op (de botten ontwikkelen) en kunnen de pups met röntgen in beeld worden gebracht. Ons advies is dit pas na 45 dagen te doen voor een grotere betrouwbaarheid. Het voordeel van het weten van het aantal pups is dat je bij de bevalling zeker weet dat alle pups zijn geboren.
Voeding tijdens de dracht
Als de zwangere hond een goed uitgebalanceerd dieet krijgt, is het pas nodig om haar na de eerste 5 weken van de dracht bij te voeren. Het advies is om haar na dag 35 van de dracht iedere week 10 tot 15% meer voer te geven, tot aan de bevalling. Dit betekent dat ze aan het einde van de dracht 50% tot 60% meer voer krijgt dan normaal. Dit is nodig aangezien de pups in de laatste helft van de dracht het meeste groeien en dus ook meer voedingsstoffen nodig hebben.
De pups nemen in de laatste periode van de dracht veel plaats in, waardoor de maag minder ruimte krijgt. Het kan daardoor voorkomen dat het teefje minder wilt eten, terwijl dit juist in de laatste periode erg belangrijk is. Wat kan helpen is om haar dan meerdere kleine porties verspreid over de dag te geven.
Heeft u vragen over de juiste en hoeveelheid voeding voor uw hond? Wij kunnen u voedingsadvies op maat geven.
Ontwormen tijdens de dracht
Wanneer uw hond drachtig is, is het belangrijk om haar zowel voor als na de bevalling te ontwormen. Het advies is om dit 2 weken voor en 2 weken na de bevalling te doen. Pups kunnen in de baarmoeder en via de moedermelk namelijk al met spoelwormen worden besmet. Daarnaast adviseren wij zowel voor de pups als voor de moeder verder het gewone ontwormingsschema aan te houden.
Benodigdheden bevalling
Het is belangrijk dat de zwangere teef een geschikte plek heeft om te bevallen. Het beste is om hiervoor een werpkist aan te schaffen. Deze moet groot genoeg zijn voor de teef om languit te kunnen liggen en er moet nog ruimte over zijn voor de pups. Werpkisten hebben een opstaande rand zodat de pups er niet makkelijk uit kunnen komen, maar de moeder wel.
Zorg ervoor dat de plek waar de werpkist staat een rustige, beschutte en warme plek is (24 tot 27 graden). Het is goed om de kist al een paar weken voor de naderende bevalling aan te schaffen en neer te zetten, zodat uw hond er al aan kan wennen. Zorg voor warme dekens en schone handdoeken en zorg ervoor dat de moeder er onbeperkt water kan drinken.
Soms kan het zijn dat de teef tijdens de bevalling toch ineens een andere plek opzoekt. Laat haar dan gaan. Tegenhouden kan in dit geval stress geven, en dit wil je juist voorkomen.
Hoe gaat de bevalling van een hond in zijn werk?
De bevalling van de hond is op te delen in drie fases: de voorbereidingsfase, de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase.
De voorbereidingsfase
De naam zegt het al: in deze fase bereid de hond zich voor op de bevalling. Per hond kan dit zich verschillend uitten. Wat we meestal zien is dat de hond:
- Gaat graven (nestbouw-gedrag)
- Meer gaat hijgen
- Gaat likken aan de vulva
- Stopt met eten
- Onrustig wordt
De meest betrouwbare manier om te weten wanneer de voorbereidingsfase is begonnen, is om de temperatuur van uw hond te meten. U kunt vanaf de 55e dag van de dracht de temperatuur gaan meten. Zo weet u goed wat een stabiele lichaamstemperatuur van uw hond is. Tussen de 12 en 24 uur voor de geboorte van de eerste pup ziet u een daling in de temperatuur. Deze kan variëren van 0,5 tot 1,5 graden lager dan de stabiele lichaamstemperatuur.
Tijdens de bevalling stijgt de temperatuur weer tot 39 tot 39,5 graden.
De ontsluitingsfase
In de ontsluitingsfase beginnen de weeën. De eerste weeën hoeven nog niet zichtbaar te zijn, maar zorgen er wel voor dat er veel gebeurt in het lichaam van de hond. De weeën zorgen er namelijk voor dat de baarmoedermond wordt opgerekt. U kunt in deze fase het volgende gedrag bij uw hond observeren:
- De hond eet weinig tot niet
- De hond wil vaak plassen en/of poepen; de ontlasting kan dunner worden
- De hond kan gaan braken
- De ademhaling wordt sneller
- De hond wordt rillerig i.v.m. de dalende lichaamstemperatuur
De uitdrijvingsfase
Tijdens deze fase gaat de teef meepersen met de weeën. Het meepersen gebeurt omdat er een pup in de bekkenholte ligt. De teef zal voor zichzelf de meest comfortabele positie zoeken. De ene hond gaat liggen, de ander hurken of staan. Ze zal haar staart omhoog of opzij houden om meer ruimte in de bekkenholte te creëren. Nadat het vruchtwater is gebroken zal de eerste pup binnen enkele uren geboren worden. Houd goed in de gaten of na iedere pup de nageboorte eruit komt.
De persweeën voorafgaand aan de geboorte van de eerste up duren vaak het langst. Tijdens deze persweeën moet de geboorteweg nog opgerekt worden. Zodra de vruchtblaas of de pup zelf te zien is, mag ze maximaal 1 uur persen. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten als de teef veel aan het persen is. Er is geen reden tot bezorgdheid als dit oploopt tot 1 a 2 uur, maar de moeder mag dan niet persen.
Want kunt u zelf doen?
Het is best spannend als uw teefje gaat bevallen. U kunt niet veel verkeerd doen, maar toch is het fijn wat handvatten aangereikt te krijgen. Tijdens de bevalling zijn de volgende zaken voor u van belang:
- Stel uw hond op haar gemak tijdens de bevalling; blijf te allen tijde rustig en geduldig
- Blijf altijd bij uw hond
- Houd tijdens het geboorteproces een verslag met tijdstippen bij: u noteert in dit verslag wanneer de teef begon met persen, wanneer de pups geboren werden en of de nageboorte na iedere pup eruit is gekomen
Hoera, de pups zijn geboren!
De natuur doet het grootste deel van het werk: in de meeste gevallen zal de moeder zelf de vliezen kapot maken en de pups schoonlikken. Ook bijt ze zelf de navelstreng door. Zorg ervoor dat dit niet te dicht bij de buikwand gebeurt, aangezien deze nog erg zwak is bij een pup. Indien de moeder dit niet zelf doet, verwijder dan zelf de vliezen, en het slijm en vocht uit het bekje en neus van de pup. De navelstreng kunt u zelf afbinden met flosdraad op 2 a 3 cm afstand van het buikje. Knip de navelstreng vervolgens af. U kunt de navelstreng ook sterk afknijpen op 5 cm van de pup. Als u loslaat mag er geen bloed meer door dat deel van de navelstreng lopen. Is dit het geval dat kunt u de navelstreng doorknippen.
Zorg ervoor dat de pups goed warm blijven en leg ze bij de moeder. Is de moeder nog bezig met de bevalling van andere pups en is ze erg onrustig, dan kunt u de pups even apart leggen maar zorg dat ze weer bij de moeder komen zodra ze klaar is.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp, schroom dan niet op contact met ons op te nemen!
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond