Myxomatose en RHD bij konijnen
Er komen twee belangrijke virale ziektes voor bij wilde konijnen in Nederland; het is erg belangrijk om onze huiskonijnen hiertegen te beschermen. Deze virale ziektes heten Myxomatose en RHD, en hebben bijna altijd een dodelijke afloop.
Myxomatose
Wat is Myxomatose?
Myxomatose is een virus wat lijkt op het pokkenvirus. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is via Australië in Europa terechtgekomen.
Hoe raken konijnen besmet met Myxomatose?
Konijnen raken besmet via insecten zoals muggen, vliegen en vlooien en soms ook door direct contact. Konijnen die niet buiten komen, kunnen dus helaas nog steeds ziek worden.
Wat zijn de symptomen van Myxomatose?
Een konijn dat besmet is geraakt, krijgt zwelling rond de ogen, snuit en anus en daarna ook bulten op de rest van het lichaam. Ook kunnen ze een longontsteking krijgen waar ze helaas bijna altijd aan overlijden.
Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of Viral Haemorrhagic Disease (VHD)
Wat is RHD / VHD?
Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of Viral Haemorrhagic Disease (VHD) is een zeer dodelijke variant van het calicivirus. Oorspronkelijk is dit virus eind jaren ’80 vanuit China naar Europa gekomen. In 2015 kwam er een nieuwe variant bij, RHD2.
Dit virus is ontzettend moeilijk te bestrijden, en het kan zowel via direct contact als via besmet materiaal overgebracht worden. Daarnaast kan het zeer lang overleven buiten het lichaam en kan het ook tegen vorst. Het wordt via de urine en ontlasting van zieke konijnen uitgescheiden en na een wandeling in konijnengebied kun je dit zo onder je schoenzolen meenemen. Ook via insecten en hooi/bodembedekking kan het virus de leefomgeving van uw konijn binnenkomen.
Bescherming
Er is gelukkig een manier om konijnen tegen deze dodelijke ziektes te beschermen en dat is door ze ertegen te vaccineren! Vanaf een leeftijd van 5 weken kun je een konijn zowel tegen Myxomatose als tegen RHD (beide varianten) vaccineren. We doen dit bij voorkeur in de periode april/mei om de konijnen optimaal te beschermen. De vaccinatie dient 1x per jaar herhaald te worden.
Tijdens de gezondheidscontrole – vaak gecombineerd met het vaccnatieconsult – wordt het konijn volledig nagekeken; dit is minstens zo belangrijk als vaccineren. Aangezien konijnen prooidieren zijn, laten ze slecht tekenen van zwakte of ziekte zien. Een jaarlijkse controle is dan van levensbelang om aandoeningen vroeg op te sporen en de gezondheid van uw konijn te bewaken.
Nog vragen over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Behandelingen
Wij bieden op onze praktijken zowel eerste- als tweedelijnszorg, wat betekent dat wij vrijwel alle behandelingen
voor uw fluffy vriend zelf verrichten.