Sterilisatie konijn
Waarom kiezen voor het laten steriliseren van een konijn?
Wij adviseren om een vrouwelijk konijn, oftewel voedster, altijd te laten steriliseren. Naast het voorkomen van zwangerschap heeft dit meerdere voordelen voor de gezondheid van uw konijn.
De redenen voor sterilisatie zijn:
- Preventie van baarmoederkanker, vanaf 4 jaar ontwikkelt 50-80% van de niet-gesteriliseerde voedsters een vorm van baarmoederkanker; deze tumoren zijn kwaadaardig en kunnen uitzaaien naar de rest van het lichaam
- Preventie van andere aandoeningen van de eierstokken en baarmoeder
- Preventie van melkkliertumoren
- Voorkomen van (ongewenste) dracht en schijndracht
- Voorkomen van agressief en dominant gedrag
Vanaf wanneer kan een konijn gesteriliseerd worden?
Wij raden aan uw konijn vanaf een leeftijd van minimaal 5 maanden en maximaal 2 jaar te laten steriliseren. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en de hele baarmoeder.
Voorzorg bij sterilisatie
Het is erg belangrijk dat uw konijn voor de operatie gewoon blijft eten. Zij mag dus niet nuchter zijn! Het is bij konijnen namelijk zeer belangrijk dat hun maag-darmstelsel op gang blijft. De reden dat mensen en andere dieren nuchter moeten blijven is omdat zij anders tijdens de narcose kunnen gaan braken. Konijnen kunnen niet braken dus dat risico is bij hen niet aanwezig.
Wij vragen u om op de dag van de operatie wat eigen voeding van uw konijn mee te nemen, zodat we zeker weten dat ze ook bij ons op de praktijk lekker blijft eten. Daarnaast vragen wij ook, indien uw konijn met een ander konijn samenleeft, haar maatje ook mee te nemen. Op het moment dat een konijn vertrouwd gezelschap heeft zien wij dat ze sneller herstellen uit hun narcose en minder stress ervaren.
De operatie
Wij werken op al onze vestigingen volgens de laatste inzichten en technieken, waardoor wij de operatie zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren. Chirurgie voeren wij uit op hoog niveau.
Voordat wij gaan beginnen met de operatie krijgt uw konijn eerst een lichamelijk onderzoek. Als er gedurende dit onderzoek geen bijzonderheden naar voren komen, brengen wij uw konijn onder narcose. Zodra uw konijn slaapt, krijgt zij een buisje in de luchtweg ingebracht waarmee we haar kunnen aansluiten op de beademing, gasnarcose en bewakingsmonitor. Ook brengen wij een infuus aan, waardoor we tijdens de operatie vloeistoftherapie kunnen toedienen. Uw konijn krijgt daarnaast nog pijnstilling en een injectie om te zorgen dat het maag-darmstelsel tijdens de narcose actief blijft.
Als uw konijn slaapt en is aangesloten op de monitor wordt zij op een warmtemat gelegd om haar temperatuur tijdens de operatie op pijl te houden. Vervolgens wordt zij geschoren en maken wij het operatiegebied steriel. Tijdens de operatie wordt uw konijn constant gemonitord.
Na het afronden van de operatie geven wij uw konijn een injectie welke de narcose opheft. Zo wordt zij snel weer wakker en kan ze terug naar haar comfortabele en verwarmde hokje om bij te komen. De dierenarts neem contact met u op om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Uw konijn mag naar huis als haar temperatuur goed op pijl is, zij goed eet en ze weer actief beweegt.
Nazorg bij sterilisatie van het konijn
Als uw konijn weer thuis is, is het belangrijk dat ze verder kan bijkomen op een warme, rustige plek. In verband met de operatiewond mag uw konijn geen ondergrond hebben van stro, hooi of zaagsel. Dit kan de operatiewond namelijk irriteren. Leg in plaats daarvan een schone handdoek of ander zacht kleedje op de bodem van het hok. Houd goed in de gaten dat u konijn blijft eten en blijft keutelen.
U wordt de dag na de operatie door ons gebeld hoe het gaat met de patiënt. Heeft u in de tussentijd twijfels of vragen, neem dan altijd contact met ons op.