Loopsheid bij de hond
Wat is loopsheid?
De loopsheid is de vruchtbare periode van het teefje. In deze periode bereidt de baarmoeder zich voor op een bevruchting. Het teefje verliest bloed en is aantrekkelijk voor reutjes.
Wanneer is de eerste loopsheid?
Het verschilt per hond en ras wanneer teefjes voor het eerst loops worden. Net als bij mensen dus eigenlijk. Bij de grote hondenrassen krijgen de teefjes hun eerste loopsheid meestal als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn. Bij kleine rassen is dit vaak eerder, zeg tussen de 6 en 10 maanden leeftijd.
Hoe vaak is een hond loops en hoe lang duurt dit?
De meeste teefjes worden 2 keer per jaar loops. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen. Zo wordt bijvoorbeeld de Basenji maar één keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld 2 à 3 weken. Tijdens de loopsheid is het teefje maar een aantal dagen vruchtbaar.
Tot welke leeftijd worden honden loops?
Teefjes komen niet in de overgang zoals bij mensen gebeurt. Zij blijven hun hele leven loops worden. Wel kan de cyclus minder regelmatig worden en kan de frequentie van de loopsheid afnemen. Daarnaast neemt de vruchtbaarheid ook af naarmate het teefje ouder wordt.
Symptomen van loopsheid
Tekenen van loopsheid bij de hond zijn:
- Verlies van bloed uit de vulva
- Zwelling van de vulva
- Het teefje is aantrekkelijk voor reuen
- Het doen van kleinere plasjes
- In sommige gevallen minder eetlust
Tijdens de loopsheid hoeft het teefje niet altijd bovenstaande tekenen te laten zien. Dit wordt ook wel een stille loopsheid genoemd en is lastiger te herkennen. Dit betekent echter niet dat uw teefje niet vruchtbaar is.
Hoe verloopt loopsheid bij uw hond?
De cyclus van het teefje verloopt in 4 fases. De loopsheid bestaat uit 2 fases, de pro-oestrus en oestrus.
1) Pro-oestrus
De pro-oestrus is de fase waarin het teefje wordt voorbereid op de vruchtbare periode. De vulva begint op te zwellen en er is bloedverlies. In deze fase wilt ze nog niets van reutjes weten. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan per hond variëren van 3 tot 17 dagen.
2) Oestrus
In deze fase vindt de ei-sprong plaats en is het teefje dus vruchtbaar. De afscheiding neemt af en het teefje laat de reutjes toe. Deze periode duurt zo’n 4 tot 20 dagen.
3) Post-oestrus
Dit is de fase dat de teef geen dekking meer toestaat en de echte loopsheid voorbij is. Ook al is het teefje niet gedekt, zij maakt in deze periode evengoed het zwangerschaphormoon progesteron aan. Dit kan zorgen voor een schijnzwangerschap. Deze fase duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
4) Anoestrus
Dit is de periode van rust. De doorbloeding van de baarmoeder neemt af en het lichaam stopt met het hormoon progesteron aan te maken. Deze periode duurt gemiddeld 100 tot 140 dagen.
Loopsheid voorkomen
Een manier om loopsheid te voorkomen is door uw hond te laten steriliseren. Naast dat het zorgt dat uw hond niet meer loops wordt en dus niet meer vruchtbaar is, heeft het ook veel gezondheidsvoordelen, namelijk:
- Minder kans op baarmoederontsteking
- Minder kans op tumoren van de melklieren, ook wel mammatumoren genoemd.
- Geen schijndracht
- Minder kans op suikerziekte
Tips tijdens de loopsheid
Tijdens de loopsheid kan het gedrag van uw hond veranderen. Daarnaast is ze erg aantrekkelijk voor reuen en is ze vruchtbaar. Daarom een paar tips hoe u komt omgaan met uw hond als zij loops is:
- Laat uw hond niet los lopen tijdens de loopsheid. Door de verandering in hormonen kan ze onrustig zijn en minder goed luisteren. U wilt voorkomen dat ze wegloopt.
- Tijdens de loopsheid is uw hond vruchtbaar. Daarom nog een reden om haar niet los te laten lopen. Zo voorkomt u de kans dat ze gedekt wordt.
- Vermijd tijdens de loopsheid van uw hond de losloopgebieden voor honden of andere drukke uitlaatplekken. Uw hond is namelijk erg aantrekkelijk voor reuen, en de kans is groot dat deze massaal op haar af zullen komen. Als een reu uw hond dekt, komen zij vast te zitten en kunt u ze niet meer van elkaar loshalen.
- Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand, aangezien uw hond afscheiding heeft tijdens de loopsheid.
- U kunt uw hond een loopsheidbroekje aantrekken. Dit voorkomt dat uw hond vlekken in huis achterlaat.
Denkt u erover na om een nestje te nemen met uw hond? Bekijk dan onze pagina over zwangerschap bij de hond .
Heeft u vragen over de loopsheid van uw hond? Neem gerust contact met ons op.
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond