Blaasgruis en blaasstenen bij de kat
Blaasgruis en blaasstenen zijn veel voorkomende oorzaken voor een blaasontsteking bij de kat. Maar wat is het eigenlijk en hoe kunnen we dit probleem bij de kat verhelpen?
Wat is blaasgruis?
Blaasgruis zijn microscopisch kleine kristallen die in de urine van de kat zitten. Dit gruis irriteert de blaaswand en kan een blaasontsteking veroorzaken.
Wat zijn blaasstenen?
Een blaassteen ontstaat door een flinke ophoping van gruis en kan in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Er zijn meerdere soorten stenen, de meest voorkomende zijn struvietstenen en oxalaatstenen. Blaasstenen kunnen voorkomen als meerdere stenen of als één enkele steen.
Hoe krijgt een kat blaasgruis of blaasstenen?
De exacte oorzaak van blaasgruis of blaasstenen bij de kat is niet altijd goed te achterhalen. Er kunnen verschillende situaties van toepassing zijn. Blaasgruis kan onder andere ontstaan doordat de kat een verstoorde zuurgraad (pH waarde) van de urine heeft, niet voldoende vocht binnen krijgt of door een onvoldoende uitgebalanceerd dieet. Daarnaast kan te weinig beweging, overgewicht en genetische aanleg ook meespelen.
Welke klachten geven blaasgruis en blaasstenen?
De symptomen uiten zich zoals iedere gemiddelde blaasontsteking. Klachten die u kunt zien zijn:
- Naast de kattenbak plassen
- Het doen van meerdere kleine plasjes
- Bloed bij de urine
- Pijn bij het plassen
- Incontinentie
- Niet meer kunnen plassen (let op: dit is een spoedgeval!)
Diagnostiek
Er zal in eerste instantie een regulier urineonderzoek uitgevoerd worden. Hierbij wordt er gekeken naar de zuurgraad, het aantal rode en witte bloedcellen en de concentratie van de urine. Wij voeren tevens een microscopisch onderzoek uit. Met dit onderzoek kunnen we diagnosticeren of uw kat last heeft van blaasgruis.
De aanwezigheid van blaasstenen in de urine van uw kat kunnen we niet met zekerheid vaststellen met een regulier urineonderzoek, enkel een verdenking ervan. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van één of meerdere blaasstenen, zal er een echo of een röntgenfoto gemaakt moeten worden.
Behandeling bij blaasgruis
Wij zullen u een speciaal dieet adviseren wat ervoor zorgt dat het blaasgruis in de urine van uw kat oplost. Na 6 weken vragen wij om nogmaals urine langs te brengen ter controle. Is het gruis helemaal opgelost, dan is het advies om uw kat levenslang op een “onderhoudsdieet” te zetten. Dit dieet helpt bij het voorkomen van blaasgruis. Aangezien blaasgruis vaak samen gaat met een blaasontsteking, schrijven wij ook uit voorzorg voor een aantal dagen een pijnstiller/ontstekingsremmer voor.
Behandeling bij blaasstenen
De behandeling van blaasstenen hangt af van het type blaassteen. Kleine struvietstenen zijn op te lossen met een aangepast dieet. Zijn de stenen echter groter, dan is een operatie waarbij we de blaasstenen verwijderen de enige optie. Bij oxalaatstenen is er altijd sprake van een operatie, deze zijn helaas niet op een andere manier te behandelen. Wij adviseren u om uw kat daarnaast levenslang op een aangepast dieet te zetten om te voorkomen dat het probleem terugkeert. Welk dieet dit zal zijn, hangt af van de soort steen.
Wilt u meer informatie over de kosten van een dergelijke ingreep, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Voorkomen van blaasgruis en blaasstenen
Er is een aantal zaken die bijdragen aan het voorkomen van de ontwikkeling van blaasgruis en blaasstenen, zoals:
- Zorg dat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Katten kunnen van nature lastige drinkers zijn. Zorg er daarom voor dat er altijd vers water aanwezig is, het liefst meerdere bakjes. Sommige katten houden meer van bewegend water, een drinkfontein kan dan een optie zijn. U kunt ook door middel van natvoer zorgen dat uw kat meer vocht binnenkrijgt.
- Let op het gewicht van uw kat; overgewicht kan een risicofactor zijn.
- Gestresste katten kunnen meer aanleg hebben voor blaasproblemen. Er is een aantal hulpmiddelen om stress bij uw kat te verminderen. Denk hierbij aan supplementen of een speciaal dieet.
Prognose
De prognose bij blaasgruis en blaasstenen is over het algemeen goed. Het is een aandoening welke goed te behandelen is. Er is echter een risico op verstopping van de plasbuis. Hierbij zit er zodanig veel gruis in de plasbuis dat het zorgt voor een blokkade. Ook kan er een blaassteen in of voor de plasbuis zitten. Hierdoor kan de kat niet meer plassen. Dit is een spoedgeval. Als dit niet direct wordt behandeld, kan dit dodelijk zijn.
Heeft u het vermoeden dat u kat last heeft van blaasproblemen? Of heeft u meer vragen over dit onderwerp? Neem vooral contact met ons op!
Wist u dat…
…de urine van katten licht geeft als u er met een UV-lamp op schijnt? Handig als u vermoedt dat uw kat een ongelukje heeft gehad! Lees hier nog meer grappige kattenweetjes