veel voorkomende aandoeningen bij de kat
Wij voorzien u graag van de nodige medische informatie zodat u aandoeningen bij uw kat tijdig weet te signaleren, te voorkomen of te genezen. Mocht u na het lezen van deze informatie aanvullende vragen hebben, dan staan onze dierenartsen en assistenten altijd voor u klaar om deze te beantwoorden.
Heeft u ook een hond? Wij hebben ook de veel voorkomende aandoeningen bij een hond voor u op een rijtje gezet.
Veel voorkomende aandoeningen bij de kat
Wij vinden het belangrijk u zo volledig mogelijk te informeren over alle mogelijke aandoeningen die zich kunnen voordoen in het leven van uw kat. Mochten onderstaande ziektebeelden niet overeenkomen met de klachten van uw kat, neem dan contact met ons op. Ook kunt u kijken bij Advies en Informatie, waar wij belangrijke gebeurtenissen die uw kat door kan maken zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Zo bent u goed voorbereid op wat er (nog) gaat komen en hoe u hier het beste op kunt acteren.
Interne geneeskunde
Alvleesklierontsteking
Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. Deze aandoening is erg pijnlijk en kan zeer gevaarlijk zijn voor de kat.
Baarmoederontsteking
Een baarmoederontsteking, oftewel pyometra, is een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoeder. Het is een aandoening die alleen optreedt bij niet-gesteriliseerde katten.
Blaasgruis en blaasstenen
Blaasgruis en blaasstenen zijn veel voorkomende oorzaken voor een blaasontsteking bij de kat. Maar wat is het eigenlijk en hoe kunnen we dit probleem bij de kat verhelpen?
Blaasontsteking
Plast uw kat opeens vaak en op rare plekken? Dan is de kans aanwezig dat uw dier een blaasontsteking heeft.
Diabetes
Een kat met suikerziekte kan niet of niet voldoende insuline aanmaken, waardoor het niet in staat is om suiker op te nemen uit het bloed. Als gevolg hiervan blijft het bloedsuikergehalte te hoog en zal uw kat de suiker uitplassen.
Epilepsie
Een kat met epilepsie heeft regelmatig optredende aanvallen waarbij de kat zijn bewustzijn verliest en verkrampingen vertoont. Dit kan er akelig uitzien.
Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is een ouderdomskwaal en vaak moeilijk te herkennen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor uw kat. Daarom is een seniorencheck belangrijk om regelmatig uit te voeren.
Hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier)
Hyperthyreoïdie wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige tumor van het schildklierweefsel, die gelukkig goed te behandelen is.
Nierproblemen
Met name oudere katten hebben helaas vaak nierproblemen. Nieren spelen een belangrijke rol in het lichaam van een kat, dus het is zaak goed te letten op symptomen.
Gebitsproblemen
Tandplak en tandsteen
Wist u dat wel 80% van de katten gebitsproblemen heeft? De meeste van deze problemen wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen.
Gingivitis stomatitis complex (GCS)
GSC is een pijnlijke aandoening bij katten waarbij er sprake is van een steeds terugkerende of chronische slijmvliesontsteking in de bek.
Resorptive lesions (FORL)
Resorptive lesions, languit Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, ofwel FORL’s genoemd, is een gebitsaandoening bij de kat. FORL’s zijn ook wel bekend als ‘kattengaatjes’.
Meer info
Parasieten
Giardia
Giardia is een darmparasiet die veel voorkomt bij zowel katten als honden. Met name bij jonge katten of katten met een verminderde weerstand kan de parasiet voor klachten zorgen.
Teken
Uw kat kan besprongen worden door een teek, die zich vervolgens vastklampt aan de huid en zich voedt met bloed. Naast het bloedzuigen kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen.
Vlooien
Kattenvlooien zijn vervelende beestjes, die zich verschansen in de vacht van uw kat en zorgen voor jeuk en irritatie. In sommige gevallen kunnen ze zelfs zorgen voor bloedarmoede.
Wormen
Katten kunnen geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen zoals spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Elke worm kan vervelende gevolgen hebben en moet zo snel mogelijk bestreden worden.
Virus- of bacteriële infecties
FIP (corona)
Coronavirussen komen in verschillende varianten voor bij katten. De meeste varianten zijn onschuldig, maar in enkele gevallen muteert het virus zich naar FIP, een veel gevaarlijker variant.
Kattenziekte
Kattenziekte, ofwel Feline panleukopenie, is een ernstig maag-darmvirus welke veroorzaakt wordt door het Feline Parvovirus en heeft geregeld een dodelijke afloop.
Niesziekte
Niesziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een besmettelijke aandoening waar katten flink ziek van kunnen worden.
Orthopedie
Artrose en artritis
Artrose en artritis zijn slijtage en ontstekingen aan de gewrichten van een kat. Hoe ouder uw kat, hoe groter de kans op het krijgen van deze aandoeningen.
Heupdysplasie
Een kat met heupdysplasie heeft verkeerd gevormde heupgewrichten, waardoor ze niet goed op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor pijn bij het lopen.
Patella luxatie
Katten met patella luxatie hebben last van een te losse knieschijf. Dit kan beschadiging in het kraakbeen van het kniegewricht veroorzaken.
Gebroken poot
Een gebroken poot bij een kat komt helaas vaak voor. Gelukkig is dit meestal goed te behandelen door middel van een operatie.