Wanneer is het te warm voor mijn konijn?
Het is (bijna) zomer! Heerlijk genieten van de zon dus. We moeten op deze dagen alleen wel rekening houden met onze konijnenvrienden, want zij kunnen het snel te warm krijgen. Lees er hier alles over.
Konijnen en warmte
Konijnen hebben snel last van warmte. Konijnen kunnen niet transpireren of hijgen om warmte kwijt te raken. Bij temperaturen boven de 20 graden kunnen zij al last krijgen van de warmte. Jaarlijks sterven er helaas nog veel konijnen aan oververhitting. Het is daarom van belang om op warme dagen uw konijn goed in de gaten te houden.
In de natuur trekken konijnen zich terug in hun hol onder de grond als de temperatuur buiten te hoog wordt. Onder de grond is het altijd koeler. In de zomer is het hier tussen de 10 en 20 graden, waardoor ze zich tegen de warmte kunnen beschermen. Onze huiskonijnen hebben deze mogelijkheid niet. Ze kunnen warmte kwijtraken door te wapperen met hun oren of door te ademen met hun mond open. Als een konijn met zijn of haar mond open ademt, hebben zij het al te warm. Dit is dus een teken dat er absoluut actie moet worden ondernomen. Hoe u dit kunt doen leest u verder op deze pagina.
Hoe weet je of een konijn oververhit is?
Wanneer de omgevingstemperatuur bij een konijn 27 graden of hoger is, kunnen zij last krijgen van oververhitting. De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Een konijn is oververhit als zijn of haar lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Oververhitting is zeer gevaarlijk bij konijnen, zij kunnen hier aan overlijden.
Welke symptomen heeft een konijn met oververhitting?
De symptomen die een konijn laat zien bij oververhitting zijn:
- Uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten
- Sloomheid
- Ademen met het bekje open
- Kwijlen
- Warmer voelende oren
- Snelle ademhaling en hartslag
Wat te doen als een konijn oververhit is?
Als u vermoedt dat uw konijn oververhit is, neem dan direct contact op met een dierenarts. U kunt ook zelf de lichaamstemperatuur opmeten. Is deze hoger dan 40 graden? Dan is er inderdaad sprake van een oververhitting/hitteshock en verkeert uw konijn in levensgevaar.
Wat moet u doen bij oververhitting van een konijn:
- Verplaats het konijn direct naar een koele plaats.
- Maak de oren nat met lauwwarm water. Gebruik nooit ijskoud water hiervoor. Als u heel koud water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het konijn helemaal geen warmte meer kwijt kan raken. Maak niet het hele konijn gelijk nat. Dit kan stress geven en de situatie verergeren. U kunt op een gegeven moment wel het buikje en de pootjes nat maken.
- Als uw konijn bij bewustzijn is, probeer hem of haar lauwwarm water te laten drinken. Eventueel kunt u dit ook met een spuitje in het bekje geven.
- Blijf doorgaan met de behandeling tot uw konijn weer een normale lichaamstemperatuur heeft en wilt eten en drinken. Zorg er uiteraard voor dat hierna het konijn een koele plek heeft om te verblijven.
LET OP: koel uw konijn nooit af met ijskoud water.
Tips voor konijnen bij warm weer
- Zorg ervoor dat het hok van het konijn nooit in de volle zon staat.
- Leg eventueel (vochtige) witte lakens over het hok of het ren. Zorg er wel voor dat er een luchtstroom blijft, dus hang deze bijvoorbeeld niet voor de ingang van het hok.
- Zorg dat er voldoende schaduwplekken zijn waar u konijn zich kan terugtrekken.
- Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot schoon drinkwater.
- Sommige konijnen liggen graag in de zon. Probeer met warm weer te voorkomen dat zij dit te lang doen.
- Maak een stuk van de bodem van het hok leeg, dit kan koeler zijn voor het konijn om op te liggen. U kunt bijvoorbeeld ook een koelelement of een fles met koud water in het hok leggen waar uw konijn tegenaan kan liggen. Gebruik hiervoor geen koelelementen die uw konijn makkelijk kan stukbijten. Er bestaan ook speciale koelmatten voor huisdieren.
- Laat uw konijn nooit achter in een auto, tent of caravan. De temperaturen kunnen hier snel oplopen.
- Maak de oren nat met lauwwarm water.
- Woont uw konijn binnen? Zorg er ook dan voor dat er koele plekken zijn waar hij of zij zich kan terugtrekken.
Madenziekte
Warme dagen brengen ook een ander risico mee voor konijnen, namelijk madenziekte, oftewel myiasis. In de zomer zijn er meer vliegen en die kunnen aangetrokken worden door de lucht van de urine en ontlasting van konijnen. Deze vliegen leggen vervolgens eitjes in de vacht van het konijn, meestal rondom de anus. Uit de eitjes komen maden welke zich door de huid heen naar binnen eten bij het konijn. Tijdens de zomer is het dus extra belangrijk om op de hygiëne van het konijn en het hok te letten!
Lees hier meer over madenziekte (myiasis) en hoe het te voorkomen.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem vooral contact met ons op!