mijt of schurft bij de cavia
Wat is schurft bij de cavia?
Huidproblemen komen helaas regelmatig voor bij cavia’s. Vaak worden deze veroorzaakt door mijten, ook wel schurft genoemd. Bij de cavia is Trixacarus caviae de meest voorkomende mijt. Deze mijten graven zich diep in de huid wat kale plekken en korstjes veroorzaakt. De cavia krijgt erg last van jeuk en zal zich vaak krabben.
Hoe raakt een cavia besmet met schurft?
Besmetting met mijten gebeurt meestal via direct contact, maar kan ook via indirect contact komen, zoals een besmette kooi, bodembedekking of hooi.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om vast te stellen of een cavia inderdaad last heeft van mijtinfectie dient er een huidafkrabsel gemaakt te worden. Deze wordt vervolgens onder de microscoop bekeken omdat de mijten met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Hoe behandel je een cavia met schurft?
Als de diagnose van een mijtinfectie is vastgesteld dient de cavia behandeld te worden met een pipet welke selamectine bevat. De pipet wordt in de nek aangebracht, na drie weken wordt deze behandeling herhaald. In de meeste gevallen zijn twee behandelingen voldoende om van de mijtinfectie af te komen. In een enkel geval zijn er drie behandelingen nodig.
Het is daarnaast belangrijk het hok goed schoon te maken en te ontsmetten, en eventuele andere cavia’s ook te behandelen. Is er sprake van een secundaire huidontsteking, bijvoorbeeld door het stuk krabben van de huid? Dit kan behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers.
Vermoed u dat uw cavia last heeft van huidklachten, neem dan contact met ons op of boek direct online een afspraak.
Onze vestigingen
Wist u dat wij meerdere vestigingen
hebben? Loop gerust langs om eens te komen kijken!