Op reis met uw kat
Eisen voordat uw kat mee op reis mag
Gaat uw kat met u mee op reis? Dan zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden! Voor alle landen gelden de volgende regels:
- Katten moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort
- Katten moeten geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig)
- Katten moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid); dit dient minimaal 21 dagen voor vertrek en vervolgens binnen het vaccinatieschema te zijn gedaan. De rabiësvaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden.
Voor een aantal landen gelden ook nog aanvullende eisen zoals een gezondheidsverklaring of een behandeling tegen bepaalde wormen. Dit is onder andere het geval voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta. Er is een aantal landen buiten de EU waarvoor voorafgaand aan de reis een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan moet worden. Houd er rekening mee dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.
Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren per land kunt u vinden op www.licg.nl of bij onze assistentes.
Uw kat mee in de auto
Gaat uw kat mee in de auto op reis? Onderstaande zaken zullen u helpen de reis zo veilig en stressvrij mogelijk te maken.
- Zorg voor een veilige bench en zorg dat deze tijdens de autorit vast staat en niet kan gaan schuiven. De bench dient niet teveel ingebouwd te zijn, zodat de ventilatie goed is.
- Reizen in de auto en in de bench geeft veel katten stress. Laat uw kat daarom van te voren aan de bench wennen, zodat hij of zij zich zo prettig mogelijk voelt. Begin hier op tijd mee.
- Leg een dekentje/handdoek in de bench met een geurtje van thuis. Neem ook een extra handdoek mee indien de bench tijdens de rit vies wordt zodat uw deze kan verschonen.
- Spray eventueel Feliway in de bench of op het dekentje, dit zijn rustgevende feromonen die uw kat kunnen helpen ontspannen. Ook het middel Zylkene kan helpen tegen stress tijdens de autorit.
- Zorg dat de blowers van de airco of verwarming niet op de kat gericht staan.
- Zet de radio niet te hard, katten zijn een stuk gevoeliger voor geluid dan mensen.
- Reageer nooit boos op het gemiauw van de kat, hier worden ze nog onrustiger van. Maar negeer de kat ook niet. Stel hem of haar gerust door op een neutrale en rustige manier te praten.
- Heeft uw kat last van reisziekte? Zorg er dan voor dat u hier iets tegen heeft. Zo kunt u op onze praktijken het middel Cerenia krijgen, wat helpt tegen reisziekte bij honden en katten.
LET OP: Houd rekening met de temperatuur in de auto! Als het warm weer is kan deze in een auto heel snel oplopen. Let hier ook op als u bijvoorbeeld stopt voor een koffiepauze en de kat in de auto achterlaat. Een beroerte vanwege oververhitting kan dodelijk zijn.
Uw kat mee in het vliegtuig
Op de meeste vluchten kunt u uw kat meenemen in het vliegtuig (ofwel in de cabine of in het bagageruim). Hier zijn uiteraard wel een aantal regels aan verbonden. Deze regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Informeer daarom op voorhand altijd naar het beleid van de betreffende maatschappij omtrent het meenemen van uw kat. De regels die overal gelden zijn:
- uw kat moet een Europees paspoort hebben
- uw kat moet gechipt zijn en de chip geregistreerd.
- uw kat moet een geldige rabiësvaccinatie hebben welke is genoteerd in het paspoort
- u moet voor uw kat een reistas of transportbox voor in het vliegtuig hebben die hiervoor goedgekeurd is. Wat deze eisen zijn hangt af van de luchtvaartmaatschappij.
Heeft uw kat gezondheidsproblemen, vraag dan bij uw dierenarts na of het aan te raden is uw kat mee te nemen in het vliegtuig. Bij sommige gezondheidsproblemen kan een vliegreis namelijk risicovol zijn. Voor katten met een platte snuit (bijvoorbeeld de Pers), gelden bij de meeste vliegmaatschappijen ook andere regels i.v.m. de gezondheid
Om de reis voor uw kat zo prettig mogelijk te maken, zijn er een aantal dingen die u kunt doen:
- Laat de kat voor de reis al wennen aan de reistas of transportbox waarin u hem of haar gaat meenemen tijdens de vliegreis. Begin hier op tijd mee.
- Zorg dat er een warm dekentje in de bench/transporttas ligt, het kan namelijk afkoelen tijdens de vlucht. Het fijnste is als dit dekentje de geur van thuis heeft.
- Heeft uw kat last van reisziekte? Zorg er dan voor dat u hier iets tegen heeft. Zo kunt u bij ons op de praktijk het middel Cerenia krijgen, wat helpt bij reisziekte bij honden en katten.
- Geef uw kat uiterlijk 2 uur voor vertrek een lichte maaltijd en water.
- Er zijn een aantal kalmerende middelen die de dierenarts voor mag schrijven voor tijdens de vliegreis. Niet alle middelen zijn geschikt omdat door sommige middelen de lichaamstemperatuur tijden de vlucht kan dalen. Indien u graag een kalmerend middel wil gebruiken bij uw kat adviseren wij dit via de dierenarts te doen en eerst het middel thuis aan uw kat te geven om te zien hoe uw kat hierop reageert.
Een Europees paspoort voor de kat
Als u met uw kat naar het buitenland wilt reizen, heeft uw kat een Europees paspoort nodig. Dit paspoort moet door een dierenarts worden verstrekt. In het paspoort worden de gegevens van de eigenaar, kenmerken van de kat, chipnummer en de gegevens van de afgifte van het paspoort genoteerd. Daarnaast wordt de rabiës vaccinatie (indien verplicht) in het paspoort genoteerd. Ook de overige jaarlijkse vaccinaties en gezondheidsverklaringen kunnen in het paspoort worden bijgehouden. Het paspoort wordt gelamineerd, zodat er geen fraude kan plaatsvinden met de informatie in het paspoort.
De regels omtrent het dierenpaspoort zijn in 2014 veranderd. Heeft u nog een paspoort voor uw kat van voor deze tijd? Dan kunt u bij ons een nieuw paspoort aanvragen welke voldoet aan alle regels.
Stress van de reis
Reizen met de auto of het vliegtuig kan stressvol zijn voor uw kat. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken zijn er verschillende middelen, die u kunt gebruiken, zoals Zylkéne of Feliway. Deze middelen maken de reis minder stressvol en zijn veilig om te gebruiken. Wij raden het gebruik van verdovende middelen af, omdat deze ook veel effect hebben op andere lichaamsfuncties zoals het hart, de ademhaling en de bloeddruk. Dit kan gevaarlijk zijn als er onvoldoende toezicht op het dier is.
Overleg gerust met een van de de dierenartsen of assistentes welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.
Reisziekte bij de kat
Ook katten kunnen last hebben van reisziekte. Ze worden misselijk tijdens de (auto)reis, gaan soms erg kwijlen en kunnen overgeven. Als u weet dat uw kat hier last van heeft, is het mogelijk om preventief een tablet Cerenia te geven. Dit kunt u bij ons verkrijgen.
Reizen na de Brexit
Wilt u naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen, houd er dan rekening mee dat de regels na de Brexit zijn veranderd. Kijk hier voor de eisen:
Website NVWA: Reizen met uw kat na de Brexit
Website UK Government: Pet travel to Europe after Brexit
Bescherming van uw kat tegen buitenlandse ziekten
Teken
Zowel in Nederland als in het buitenland komen teken voor. Tekenbeten kunnen abcessen of ontstekingen veroorzaken, maar daarnaast kunnen teken ook een aantal gevaarlijke ziekten (o.a. Ehrlichiose, Babesiose en Lyme) op uw dier overbrengen. Ook in Nederland kunnen teken een aantal ziektes overbrengen. Het is dus eigenlijk altijd belangrijk om uw dier goed te beschermen tegen teken. Dit kan door middel van een geschikt ‘spot-on’ product zoals Bravecto, tabletten of een tekenband (Seresto®).
Ook is het van belang om uw dier na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden heeft, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond terecht komen, dus hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.
Wormen
In het buitenland lopen dieren naast de in Nederland voorkomende spoel en lintwormen ook risico op besmetting met schadelijkere wormen zoals de hartworm en de longworm.
De hartworm wordt overgebracht via een bepaalde mug. Op dit moment komt deze mug alleen voor in Zuid- en Oost-Europa (vanaf Frankrijk). De larven van de hartworm worden door steekmuggen overgebracht op de kat. De volwassen hartwormen, die wel 12-30cm kunnen worden, nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Klachten als hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies kunnen voorkomen, evenals orgaanfalen. Zonder behandeling is een infectie met de hartworm dodelijk.
Problemen door de hartworm kunnen geminimaliseerd worden door te behandelen op het moment dat de larven zich nog niet tot volwassen worm hebben ontwikkeld. Het is erg belangrijk om bij thuiskomst en een maand later te behandelen tegen de hartworm. Indien u langer dan een maand in het buitenland verblijft met uw kat dient uw dier iedere maand te worden behandeld. Wij adviseren u om te behandelen met Milbemax® ontwormtabletten. Een andere mogelijkheid is een ‘spot-on’ product.
Mocht u nog vragen hebben of willen weten welke producten voor uw dier het meest geschikt zijn, kunt u altijd terecht bij onze assistentes. Wilt u deze informatie graag bij de hand hebben, dan kunnen wij u een vakantiebrief per mail sturen.
Fijne vakantie!
Lees hier meer over…
Hoera! Een nieuw kitten!
Op reis met uw kat
Urine opvangen
Haarballen
Wanneer is het te warm voor mijn kat?
Wanneer is het te koud voor mijn kat?
Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Hoe dien ik zalf of druppels toe bij mijn kat?
Hoe kan ik het beste mijn kat meenemen naar de dierenarts?
Nagels knippen
Stress bij katten
Tanden poetsen
Vergiftiging
Vuurwerkangst
De zorg voor een oudere kat
Het inslapen van uw kat