Hoe zorg ik voor mijn oudere kaT?
In onze klinieken zien wij dagelijks oudere katten met allerlei klachten. De meest voorkomende ouderdomsklachten zijn bij de baasjes vaak welbekend: nierproblemen, hoge bloeddruk, artrose, suikerziekte, overgewicht etc. Het is belangrijk om naar het gedrag van uw oudere kat te blijven kijken. Is het wel terecht dat er gezegd wordt: “Mijn kat is al 16 jaar, daarom speelt hij niet meer”? Wij vinden van niet!
Ouderdom op zichzelf is geen ziekte, maar het is wel zo dat oudere katten meer kans op bepaalde ziektes hebben. Daarom hebben wij een paar praktische, simpele tips voor u op een rijtje gezet om onze lieve katten zo gezond mogelijk te houden. Mocht u denken dat uw kat zich toch minder lekker voelt dan normaal, neem dan gerust contact met ons op!
Seniorencheck bij uw kat
Breng uw kat regelmatig naar de dierenarts voor controle. Katten ouder dan 7 jaar hebben al een verhoogde kans op een hoge bloeddruk en katten ouder dan 10 jaar zijn echte senioren. Senioren katten moeten 1 tot 2 keer per jaar preventief gezien worden door de dierenarts om ze zo gezond mogelijk te houden. Hiertoe hebben wij de seniorencheck ontwikkeld. Dit is een grondig onderzoek van uw kat, waarbij we hem/haar op de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes controleren. Hoe eerder u een ziekte ontdekt, hoe groter de kans op herstel.
Tips voor in huis voor uw senioren kat
Katten houden van warmte, dus zorg voor lekkere warme plekjes. Zorg er ook voor dat de senioren kat deze plekjes makkelijk kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door loopplankjes te maken om bij hoge plekken te kunnen komen. Ook moeten we het deze katten zo makkelijk mogelijk maken om in hun eerste levensbehoeftes te voorzien. Hiermee bedoelen we: zorg voor meerdere eet- en drinkbakjes, verspreid door het huis. Zorg voor verschillende soorten eetbakjes (schoteltjes, brede bakjes e.d.) die weer makkelijk te bereiken zijn. En vergeet de kattenbak niet: de meeste oudere katten krijgen moeite met de instap in de kattenbak. Zorg voor een makkelijke of lage instap in de kattenbak. Ook moet de kattenbak op een voor uw kat makkelijk te bereiken plek staan.
Oudere katten houden niet van veranderingen in hun leefomgeving. Probeer dan ook zo min mogelijk in huis te veranderen qua meubels of andere leefomstandigheden. Mocht uw kat slechtziend zijn, doe dan ’s nachts een lampje aan en maak mondeling contact, voordat je de kat oppakt.
En tenslotte
Het (goed) verzorgen van de vacht door de kat zelf zal naarmate de kat ouder wordt afnemen. Vooral bij langharige katten kunnen hierdoor wat (welzijns)problemen ontstaan door klitten. Probeer de vacht voorzichtig en regelmatig te kammen zodat er niet teveel klitten in de vacht komen. Klitten doen namelijk pijn. Als de vacht erg vervilt, dan kunnen wij de vacht voor u scheren of knippen.
Houdt oudere katten kitten-vrij. Kittens zijn vaak veel drukker dan dat oudere katten zijn. Dit betekent echter niet dat een oudere kat niet mag spelen. Spelen is juist ontzettend belangrijk en goed voor oudere katten. Maar probeer rustig aan te doen tijdens het spelen. Dit kunt u doen door het speelgedrag rustig te stimuleren met een stokje of speeltje, lopend door het huis of met kattensnoepjes.
Wij weten zeker dat u zo goed mogelijk voor uw senioren katten zorgt. Hopelijk maken deze tips het u nog iets makkelijker.
Succes!
Lees hier meer over…
Hoera! Een nieuw kitten!
Op reis met uw kat
Urine opvangen
Haarballen
Wanneer is het te warm voor mijn kat?
Wanneer is het te koud voor mijn kat?
Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Hoe dien ik zalf of druppels toe bij mijn kat?
Hoe kan ik het beste mijn kat meenemen naar de dierenarts?
Nagels knippen
Stress bij katten
Tanden poetsen
Vergiftiging
Vuurwerkangst
De zorg voor een oudere kat
Het inslapen van uw kat