Wormen bij de kat
Soorten wormen bij katten
Katten kunnen geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen zoals spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Elke worm kan vervelende gevolgen hebben en moet zo snel mogelijk bestreden worden.
In bepaalde gebieden van Europa leven wormen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw kat. Neem bijvoorbeeld de hartworm, vossenlintworm en longworm. Gaat u met uw kat naar het buitenland? Bereid u goed voor door de juiste ontwormingsmiddelen mee te nemen. Hier kunnen onze werknemers u advies over geven.
Hoe raken katten met wormen besmet?
Katten kunnen op verschillende manieren besmet worden met wormen. Wormen ontstaan na contact met de ontlasting van besmette dieren, via een tussengastheer en via moedermelk. Tussengastheren zijn vlooien, rauw vlees of muizen. Tot slot kunnen mensen de wormeitjes ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in. Als de eitjes uitkomen, kan het besmettelijk zijn voor uw kat of voor uzelf.
Wormen bij katten herkennen
U kunt wormen bij katten het gemakkelijkste herkennen aan de ontlasting. Zitten er lintwormsegmenten of andere verdachte stukjes in? Neem gelijk contact op met de dierenkliniek. Verder herkent u een besmetting aan de volgende symptomen:
- (Stukjes) wormen in braaksel
- Diarree met bloed of wormen
- Gewichtsverlies
- Verminderde lichamelijke conditie
- Doffe vacht
- Benauwdheid (vooral na besmetting met de long- of hartworm)
Katten met een niet goed werkend immuunsysteem, zoals kittens en oudere katten, lopen een groter infectierisico. Voor deze kwetsbare groep is een besmetting gevaarlijker. Dit geldt overigens ook voor mensen.
Kat ontwormen
Wormen bij katten moet u voorkomen, want ze kunnen zowel bij katten als mensen vervelende infecties veroorzaken. Het is daarom belangrijk om wormen tijdig te herkennen en om uw kat regelmatig te ontwormen. Een preventieve wormenkuur doet wonderen. Deze zijn onderdeel van ons preventieve zorgplan voor katten, het Happy Pet Health Plan.
Hoe vaak moet u uw kat ontwormen?
Het is belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen, dat is onderdeel van de preventieve zorg voor uw huisdier. Maar hoe vaak en wanneer moet uw kat een wormenkuur?
Ontworm uw kitten op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken. Herhaal de kuur nogmaals als de kat 3, 4, 5 en 6 maanden oud is. Daarna gaat de frequentie omlaag.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Hoe werkt het en welk middel heeft uw kat nodig?
Er zijn verschillende middelen voor het ontwormen van uw kat. Vraagt u zich af welk middel u bij de behandeling moet gebruiken? De meeste mensen gebruiken tabletten. U kunt uw kat ontwormen door de tablet in het kattenvoer te stoppen. Wilt u uw kat ontwormen zonder pil? Dan kunt u kiezen voor ontwormingspasta of een ontwormingsmiddel in de vorm van een pipet.
Kan ontwormen en ontvlooien van de kat tegelijk?
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm. Het is daarom verstandig om uw kat tegelijkertijd te behandelen tegen zowel vlooien als wormen.
Zijn wormen besmettelijk voor mensen?
Ook mensen kunnen last krijgen van wormen. Besmetting kan zowel via direct contact plaatsvinden als via indirect contact. Een infectie kan plaatsvinden doordat u bijvoorbeeld eitjes op uw handen krijgt en deze vervolgens in uw mond stopt. De eitjes kunnen in de ontlasting van de kat zitten maar ook bijvoorbeeld aan de pootjes of in hun vacht. Hygiene is daarom, naast het preventief ontwormen van uw kat, met huisdieren altijd belangrijk.
Heeft uw kat nog klachten na het ontwormen?
Is uw kat, ondanks de wormenkuur, nog steeds ziek? Of is de kat ziek geworden na het ontwormen? Dan is het verstandig om de dierenarts te contacteren. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in katten. Zij zullen onderzoeken wat er met uw kat aan de hand is.
Op reis met uw kat
Gaat u binnenkort naar het buitenland met uw kat? Lees dan hier hoe u zich het beste op uw reis kunt voorbereiden