Vlooien bij de kat
Vlooien bij katten
Kattenvlooien zijn veelvoorkomende parasieten, het kunnen erg vervelende beestjes zijn. Ze verschansen zich in de vacht en zorgen voor jeuk en irritatie. In ernstige gevallen kan uw kat er zelfs bloedarmoede of een allergische reactie van krijgen. Ook kunnen de vlooien ziekteverwekkers bij zich dragen. Wanneer de vlooien van katten op mensen komen, kunnen ze last krijgen van jeuk en huidlaesies.
Hoe raakt een kat besmet met vlooien?
Een kat wordt eigenlijk nooit besmet door andere dieren of mensen. Katten krijgen vlooien doordat ze op een plek komen waar een verpopte larve ligt, klaar om een dier te bespringen. Dit kan binnenshuis en buitenshuis gebeuren. Daarom is het soms nodig om, naast het behandelen van uw kat, ook uw huis te behandelen met anti-vlooienmiddel.
Kan een kat die niet buiten komt ook vlooien krijgen?
Katten die niet buiten komen kunnen evengoed besmet raken met vlooien. Vlooien(eitjes) kunnen bijvoorbeeld op onze kleding of onder onze schoenen mee naar binnen worden genomen. Ook kunnen andere dieren, zoals muizen of parasieten (wormen), vlooien in het huis brengen. Wij adviseren daarom om binnenkatten ook te behandelen tegen vlooien.
Hoe kunt u vlooien bij katten herkennen?
- Vlooien verstoppen zich in de vacht van uw kat
- De meeste beestjes nestelen zich in de nek
- Een vlo heeft een roodbruine kleur en is circa 2 mm groot
- Vlooien zijn te herkennen aan uitwerpselen in de vorm van fijne, zwarte korreltjes. Deze liggen op de huid, kattenmand en wellicht in uw tapijt.
- De kat krijgt waarschijnlijk last van extra jeuk
Controleer of uw kat vlooien heeft
U kunt controleren of uw kat vlooien heeft door hem of haar met een vlooienkam te kammen. Komt u een vlo tegen, dan is het duidelijk, maar dit hoeft niet altijd. U kunt in dat geval kijken of u vlooienpoep tegen komt. Deze herkent u aan kleine zwarte korreltjes in de vacht. In eerste instantie lijkt het op zand, maar als u deze op een natte tissue legt ziet u dat de korreltjes rood/bruin verkleuren. In dit geval weet u dat het vlooienpoep is en dat uw kat dus hoogstwaarschijnlijk vlooien heeft.
Ontvlooien van uw kat of kitten
Uw kat of kitten kan last krijgen van vlooien. Dat zorgt voor jeuk en voor u het weet vermenigvuldigen de vlooien zich. Constateert u vlooien op uw kat? Dan moet u het dier zo snel mogelijk ontvlooien. Daarnaast raden wij aan om de kat preventief te behandelen, daarover leest u later meer.
Wat is de beste manier om vlooien te bestrijden?
U kunt kattenvlooien het beste bestrijden met speciale anti-vlooienmiddelen. Bijvoorbeeld een plaatselijk middel (pipetje of injectie), een halsband of een tablet. Vergeet niet om de leefomgeving te reinigen met speciale omgevingsspray en om kussens en dekens goed te wassen. Tot slot raden wij aan om katten regelmatig te ontwormen en op teken te controleren.
Een vlooienpipet bij de kat gebruiken
Veel anti-vlooienmiddelen zijn in de vorm van een pipet. De pipet bevat een vloeistof welke op de huid aangebracht moet worden. Doe dit tussen de schouders/in de nek. Hiermee voorkomt u dat uw kat aan de plek kan likken waar u het middel heeft toegediend. Doe de vacht van de kat aan de kant zodat u het middel zo goed mogelijk op de huid kan aanbrengen. De talglaag in de huid neemt het middel vervolgens op en zorgt ervoor dat het over het lichaam wordt verveeld. Was uw handen na het aanbrengen van de druppels en let daarna op met aaien.
Een anti-vlooien tablet
Een anti-vlooienmiddel is er ook in een tabletvorm. Sommige katten hebben een hekel aan het gevoel van de druppels op hun huid, of soms kan het toedienen van een pipet lastig zijn voor eigenaren. Een tablet kan dan een goede optie zijn. De tabletten mag u in kleinere stukjes breken en verstoppen in wat lekkers om de toediening makkelijker te maken.
Een anti-vlooien halsband
Het voordeel van een anti-vlooien halsband is dat deze een lange werking heeft, meestal 6 maanden. Het omdoen van de band is hetzelfde als een normale halsband. Wij adviseren wel om alert te zijn als uw kat buiten komt. Het risico bestaat dat zij ergens aan vast blijven hangen met de halsband en zo bekneld raken.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?
Wij adviseren uw kat het hele jaar door te beschermen tegen vlooien. Het misverstand bestaat nog weleens dat vlooien alleen in de lente & zomer voorkomen. Maar indien er vlooien in huis zijn, blijven deze het hele jaar actief. Vaak in de herfst, als de verwarming binnen weer aangaat, zien we dat er ineens een vlooienplaag kan ontstaan.
Hoe vaak u uw kat moet behandelen is afhankelijk van het middel wat u hiervoor gebruikt. De meeste anti-vlooienmiddelen hebben een werking van een maand. Tegenwoordig zijn er ook middelen op de markt die 3 maanden bescherming geven. Daarnaast heb je de anti-vlooienband die, zoals eerder verteld, een werking heeft van 6 maanden.
Kitten ontvlooien
Kittens zijn extra kwetsbaar, waardoor u de vlooienpreventie extra serieus moet nemen. Als een katje net geboren is, wordt het de eerste 8 weken beschermd door de voedingsstoffen in de moedermelk. Na die periode kunt u het beste meteen een anti-vlooienmiddel (en wormenkuur) geven. Let er hierbij goed op dat het middel geschikt is voor kittens, dit is namelijk niet bij alle ontvlooingmiddelen het geval. U kunt onze medewerkers hierover om advies vragen.
Katten met vlooienallergie
Sommige katten kunnen last hebben van een vlooienallergie. Het afweersysteem van de kat reageert hierbij heftig op de allergenen die in de speeksel van de vlo zitten. Als een vlo bijt om bloed te zuigen komt er speeksel van de vlo in de huid van de kat terecht. Hierdoor kan een vlooienbeet leiden tot heftige jeuk en huidklachten. Éen enkele vlooienbeet kan in dit geval al zorgen voor een heftige reactie van de huid.
Indien uw kat vlooienallergie heeft is het des te belangrijker om uw kat de juiste en continue behandeling tegen vlooien te geven.
Heeft uw kat nog steeds last van vlooien?
Heeft uw kat of kitten, ondanks adequate vlooienbestrijding, nog steeds last van vlooien? Waarschijnlijk is er sprake van een heftige besmetting van de omgeving of een verkeerd gebruik van de anti-vlooienproducten. Maakt u zich geen zorgen, wij helpen u graag om de vlooien te bestrijden.
Neem gerust contact met ons op!
Ontmoet ons team!
Zou je wel meer willen weten over onze dierenartsen en paraveterinairen voordat je een afspraak maakt? Lees hier dan meer over ons team