Teken bij de kat
Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich kunnen vastzetten op de huid van mensen en dieren om zich vervolgens met hun bloed te voeden. Teken leven voornamelijk in de buurt van bomen, struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos, maar wanneer de teek besmet is met een bacterie, kan deze de gastheer besmetten. Bekende ziektes die teken kunnen overbrengen zijn Lyme, Ehrlichiose en Babesiose.
Hoe herkent u een teek bij uw kat?
Een tekenbeet kan verschillende klachten veroorzaken. Wordt uw kat ziek of vertoont hij of zij vreemd gedrag? Dan is het verstandig om een afspraak bij ons in te plannen. Tekenbeten kunt u herkennen als volgt:
- Teken kunnen zich op het hele lichaam van de kat vastbijten. Echter zien we ze het meest terug op de kop, oren, hals of poten.
- Een teek is een klein, spinachtig beestje, met een bruine kleur. Het kopje bevindt zich na de beet onder de huid van de kar, de 6 pootjes en het lichaam blijft meestal boven op de huid zichtbaar.
- Nadat een teek zich volzuigt met bloed wordt de teek groter en veranderd deze vaak ook van kleur. Een volgezogen teek kan lichter bruin van kleur worden of grijs.
Hoe verwijder je een teek bij een kat?
Is uw kat door een teek gebeten? Dan moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek bij de kat laat zitten, kan de kat er ziek van worden. Dat gebeurt al na 16 tot 24 uur, dus er is haast geboden.
Zo gaat u met een tekenbeet om:
- Lokaliseer de tekenbeet door de vacht van uw goed opzij te duwen.
- Gebruik geen ontsmettingsmiddel bij de teek, want als reactie kan de teek zijn maaginhoud legen en zo is er meer kans dat er een ziekteverwekker wordt overgedragen.
- Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk op de huid. Wil je de teek zonder tekentang verwijderen? Dan kun je ook een pincet gebruiken.
- Probeer de teek met een draaiende beweging los te maken en van de huid te trekken. Hoe verleidelijk het ook lijkt om de teek te pletten, doe dit niet! Dan kunnen de ziekteverwekkers vrijkomen. Trek de teek heel voorzichtig uit de huid, zodat u deze in zijn geheel verwijderd.
- Controleer voor de zekerheid of u de kop en pootjes van de teek ook heeft verwijderd. Zo niet, doe dit dan alsnog. Anders kan uw kat alsnog klachten krijgen.
Een tekentang is bij onze klinieken te verkrijgen. Vindt u het niet fijn om de teek zelf te verwijderen, wij helpen u hier uiteraard graag mee!
Teken bij katten voorkomen
In de strijd tegen tekenbeten kunt u uw kat het beste preventief bescherming geven. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt, waaronder een tekenband, tekendruppels en tekentabletten.
Tekenband kat
Een tekenband is een kattenhalsband met werkzame stoffen. Uw kat merkt niks van deze stoffen, maar insecten kunnen er absoluut niet tegen. Dankzij deze halsband blijven de teken op afstand.
Tekendruppels kat (pipet)
De meeste producten tegen vlooien werken ook tegen teken. Vandaar dat dit middel het meest wordt gebruikt. Deze producten komen voor in pipet-vorm, oftewel druppels, welke je op de huid van uw kat aanbrengt. In de meeste gevallen werken deze producten 1 of 3 maanden en moeten dus ook tijdig herhaalt worden.
Tekentablet kat
Een anti-tekenmiddel is er ook in tabletvorm. Dit kunt u aan uw kat geven als een snoepje, en werkt een maand of 3 maanden.
Bovenstaande producten kunt bij onze klinieken verkrijgen.
Komt uw kat buiten? Naast het preventief behandelen met een anti-tekenmedicijn, adviseren wij ook om uw kat met name in de warme maanden dagelijks te controleren op teken(bijten), zodat u op tijd actie kunt ondernemen. Een ‘verse’ tekenbeet is vaak niet meer dan een donker bultje op de huid. Pas als de teek het bloed heeft opgezogen, zwelt zijn lichaampje op. Vaak valt de teek dan pas op. Vergeet bovendien niet om uw kat regelmatig te ontvlooien en te ontwormen. Ook als ze niet buitenkomen. Dat is, net als tekenbestrijding, een belangrijk onderdeel van de preventieve zorg.
Gevolgen van een tekenbeet
Teken kunnen meerdere ziekteverwekkers bij zich dragen welke gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat. De kans bestaat zelfs dat de kat met meerdere ziektes tegelijk besmet wordt. Indien de teek binnen 24 uur, en op de juiste manier, wordt verwijderd, is de kans op besmetting klein.
Ziektes die kunnen worden overgedragen door teken zijn onder andere:
- Ziekte van Lyme
- Babesiose
- Ehrlichiose
- Anaplasmose
Help, mijn kat heeft een teek!
Ziet u de tekenbeet bij uw kat te laat of is het u niet gelukt om de teek te verwijderen? Houd de gezondheid van uw kat dan extra goed in de gaten. Bij onderstaande symptomen kunt u het beste contact met ons opnemen:
- Vermoeidheid
- Weinig eetlust
- Koorts
- Pijntjes
- Stijve gewrichten
Wij zullen uw kat op tekenziekten controleren. Daarna schrijven we de juiste behandeling voor, zodat uw kat gauw weer de oude is.

Kom stage lopen bij De Dierenkliniek!
Wij vinden het belangrijk bij te dragen aan het opleiden van toekomstige collega’s en bieden daarom altijd stageplekken
aan voor paraveterinairen in opleiding en studenten diergeneeskunde