Tandplak en tandsteen bij de KAT
Gebitsproblemen door tandplak en tandsteen
Wist u dat wel 80% van de katten gebitsproblemen heeft? Katten zijn sterk en laten niet snel zien als ze ergens last van hebben. Dit geldt ook voor pijn in hun bekje. Katten blijven gewoon dooreten ondanks dat ze pijn hebben. Maar toch kunnen gebitsproblemen voor veel klachten zorgen. De meeste gebitsproblemen worden veroorzaakt door tandplak en tandsteen.
Tandplak bij de kat
Tandplak is een zachte laag op de tanden die ontstaat uit levende en dode bacteriën, fosfor en calcium. Deze komen uit het speeksel, voedselresten en water welke de kat dagelijks binnenkrijgt. De tandplak zit voornamelijk langs de rand van het tandvlees. Een deel van de tanden wordt natuurlijk gereinigd door het kauwgedrag van de kat. Langs de randen en kiezen gebeurt dit minder goed.
Bacteriën in tandplak kunnen zorgen voor gingivitis (tandvleesontsteking). Tandplak zelf kan eenvoudig van de tanden van de kat worden weggepoetst. Indien dit niet gebeurt zal tandplak zich als het in aanraking komt met speeksel gaan omvormen tot tandsteen.
Tandsteen bij de kat
Tandsteen is gemineraliseerde tandplak, vormt een harde en ruwe laag en heeft een bruinige kleur. Door de ruwe structuur kan tandplak zich vervolgens nog beter hechten, waardoor tandplak de ideale plaats is voor groei van bacteriën. Tandplak kan helaas niet met een tandenborstel weggepoetst worden. Om dit te verwijderen is een gebitsbehandeling bij de kat nodig.
Wat is het gevolg van tandplak en tandsteen bij de kat?
Tandsteen heeft een ruwe structuur waardoor tandplak zich makkelijk kan hechten. Door de irritatie van het tandvlees en de ophoping van bacteriën kan er gingivitis (tandvleesontsteking) ontstaan. De gingivitis kan zich vervolgens uitbreiden naar de tandondersteunende weefsels, in dat geval spreek je van paradontitis. Bij paradontitis kan het tandvlees zich gaan terugtrekken. Het gevolg is dat het bot waar de tand in zit en de ligamenten om de tand heen beschadigd raken. Dit zorgt ervoor dat de betreffende tand uiteindelijk los komt te zitten. Daarnaast kunnen de bacteriën hierbij in de bloedbaan worden opgenomen en zich zo verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals het hart of de nieren.
Tandplak en tandsteen bij de kat verwijderen
Tandplak is, indien uw kat het toelaat, zelf te verwijderen door het poetsen van de tanden. Helaas is tandsteen niet meer zelf te verwijderen en moet dit gebeuren door middel van een gebitsbehandeling bij de dierenarts. De Dierenkliniek beschikt over moderne apparatuur en ruime kennis en ervaring voor het uitvoeren van een gebitsbehandeling. Tijdens de gebitsbehandeling wordt het gebit grondig gereinigd en nagekeken.
Is tandplak en tandsteen bij de kat te voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er meerdere manier om zelf het gebit van uw kat zo gezond mogelijk te houden, zoals bijvoorbeeld tanden poetsen, speciale voeding en speeltjes. Hieronder worden de verschillende manieren toegelicht:
- Tanden poetsen: het dagelijks poetsen van de tanden van uw kat is de allerbeste preventie die u kunt geven. Probeer hier op zo’n vroeg mogelijke leeftijd mee te beginnen zodat uw kat hier aan kan wennen. Let op: gebruik nooit tandpasta voor mensen. Deze bevat fluoride welke giftig is voor katten. Weten hoe u dit het beste kunt doen? Wij leggen het u graag uit!
- Speeltjes: er zijn diverse kauwspeeltjes op de markt die het reinigen van de tanden stimuleren.
- Voeding: er bestaan diverse diëten waar enzymen aan zijn toegevoegd die de aanmaak van tandplak tegen gaan.
- Kauwstrips: verschillende soorten kauwsnacks – of strips verminderen tandplak- en tandsteenvorming en zorgen voor gezond tandvlees.
- Mondwater: er bestaan mondwater speciaal voor honden en katten. Dit kan toegevoegd worden aan het drinkwater. Het mondwater bevat verschillende ingrediënten die helpen bij de mondverzorging.
Vragen over dit onderwerp? Neem dan vooral contact met ons op!
Het belang van goede gebitsverzorging
U kunt altijd langskomen voor extra voorlichting en een gebitscontrole. Neem gerust contact
met ons op.