Niesziekte bij de kat
Wat is niesziekte?
Niesziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een besmettelijke aandoening waar katten flink ziek van kunnen worden. Niesziekte kent meerdere veroorzakers, de belangrijkste zijn het Feline Herpes Virus (FHV, FHV-1) en het Feline Calicivirus (FCV). Naast deze veroorzakers kunnen de klachten ook worden verergerd door bacteriën, waaronder de Bordetella en de Chlamydia bacterie.
Welke katten hebben het meeste risico om ziek te worden?
Alle katten kunnen niesziekte krijgen, maar met name ongevaccineerde katten, kittens, oude katten en katten met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om ziek te worden. In het ergste geval kan een dier aan de ziekte overlijden.
Wat zijn de symptomen van niesziekte bij katten?
De typische symptomen van niesziekte zijn:
- Niezen
- Snotterige neus (neusuitvloeiing)
- Geirriteerde ogen en ooguitvloeiing
- Sloomheid
- Koorts
Niesziekte kan zich snel verergeren en tast hiermee alle slijmvliezen aan. Dit kan zich uiten in zweertjes in de bek, wat leidt tot keelpijn en soms overmatig kwijlen. Het hoornvlies kan beschadigd raken, uw kat kan het benauwd krijgen en zelfs een longontsteking ontwikkelen of oedemen krijgen (zwellingen in het gezicht of aan de poten). Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.
Hoe krijgt mijn kat niesziekte?
Niesziektevirussen kunnen zich verspreiden via:
- Direct contact: de virussen worden uitgescheiden via de tranen, speeksel en neusuitvloeiing van zieke katten
- Indirect contact: de virussen worden overgedragen via de omgeving, handen en kleding
Is niesziekte bij katten besmettelijk?
Niesziekte is bij katten onderling erg besmettelijk. Ook na herstel kan een dier nog maanden (soms levenslang) het Calicivirus bij zich dragen en andere katten hiermee besmetten. Het herpesvirus blijft in het lichaam van de kat en kan weer (soms zeer geringe) klachten geven bij een weerstandsvermindering. Net als een koortslip bij de mens, wat ook een herpesvirus is. Katten die nooit in contact komen met andere katten, kunnen evengoed niesziekte krijgen (zie indirect contact hierboven). Wij adviseren daarom om ook uw binnenkat te laten vaccineren. Niesziekte is niet besmettelijk voor mensen, honden of andere dieren.
Vaccinatie tegen niesziekte
Eén van de ziektes waar katten tegen worden gevaccineerd is niesziekte. Wij adviseren hiermee te beginnen als uw kat nog een kitten is, namelijk op de leeftijd van 9 weken, 12 weken en 16 weken. Hierna adviseren wij uw kat (afhankelijk van de leefomstandigheden) jaarlijks te vaccineren zodat de bescherming voldoende aanwezig blijft. Door uw kat goed te vaccineren kunt u niesziekte voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig maken.
Diagnose niesziekte
De diagnose niesziekte wordt meestal gesteld aan de hand van het ziektebeeld. Daarnaast is het mogelijk om een monster te nemen van het mondslijmvlies of oogslijmvlies d.m.v. een swab en deze op te sturen naar het laboratorium. De swab wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van de beide virussen (FHV & FCV) en mycoplasma. Het nadeel van de swab is dat de uitslag vals-negatief kan zijn.
Behandeling bij niesziekte
Helaas zijn er tot op heden nog geen medicijnen beschikbaar om de virussen te bestrijden. De behandeling bestaat daarom vooral uit het behandelen van de symptomen en de bijkomende infecties. Dit kan worden gedaan door het toedienen van ontstekingsremmers en/of pijnstillers en bij een secundaire bacteriële infectie zelfs ook aanvullend met antibioticum. Doordat de neus verstopt raakt verdwijnt de reuk van de kat. Hierdoor, en door eventuele keelpijn en zweertjes in de mond, stoppen katten met eten. Indien nodig kan de kat middels een infuus gedwangvoederd om te voorkomen dat het beestje uitdroogt.
Bij de minder erge gevallen van niesziekte volstaat soms alleen een middel om de weerstand te verhogen.
Heeft u nog vragen of dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Maak kennis met ons hele team!
We hebben een groot en groeiend team boordevol ervaring. Wist u dat wij iedere maand een training geven aan elkaar? Lees dit en nog meer over ons team