Chronisch Ontstoken tandvlees (gingivitis stomatitis complex)
Wat is het gingivitis stomatitis complex?
Het gingivitis stomatitis complex (GSC) is een pijnlijke aandoening waarbij er sprake is van een steeds terugkerende of chronische slijmvliesontsteking in de bek van uw kat. Slijmvliesontsteking bestaat uit tandvleesontsteking (gingivitis), ontsteking van het wangslijmvlies (stomatitis) en in sommige gevallen ook ontsteking van de mond- en keelholte (pharyngitis).
Wat zijn de symptomen van het gingivitis stomatitis complex?
Katten laten niet snel zien dat ze ergens last van hebben. Zo kunnen ze al lang met het GSC rondlopen zonder dat een eigenaar dit door heeft. Wel kunnen de ontstekingen vroegtijdig gezien worden tijdens een bekinspectie bij de dierenarts, of wellicht door uzelf. Zaken die hierbij opvallen zijn:
- Rood en gezwollen slijmvliezen van de bek, meestal aan beide zijden
- Snel bloedend tandvlees
- Lokale zwellingen van het tandvlees
Andere symptomen die u zelf kunnen opvallen zijn:
- Stinkende adem
- Minder speels
- Rustiger dan andere katten van dezelfde leeftijd
- Kwijlen/speekselen
- Verminderde eetlust/moeite hebben met eten
- Pijnlijk bij aanraken kop/bek
Hoe ontstaat het gingivitis stomatitis complex bij de kat?
De exacte oorzaak van het GSC bij katten is helaas onduidelijk. Een mogelijke oorzaak kan een overmatige reactie van het slijmvlies op tandplak zijn. Ook virussen kunnen een rol spelen, zoals het Feline Leukemie virus (FeLV), Feline Immunodeficientie virus (FIV), Feline Calici virus (FCV), of het Feline Herpes virus -1 (FHV-1).
Bij welke katten komt het gingivitis stomatitis complex voor?
Het GSC kan bij alle katten voorkomen en ook op alle leeftijden. Vaak begint het probleem wel al op vroege leeftijd, maar worden de echte klachten helaas pas op oudere leeftijd gezien (tussen de 5 en 7 jaar). Het GSC komt vaker voor bij bepaalde rassen, het lijkt erop dat deze katten hier aanleg voor hebben (predispositie). Deze rassen zijn de Main Coon, Siamees en Burmees.
Hoe behandel je chronisch ontstoken tandvlees bij katten?
De behandeling van het GSC is afhankelijk van de ernst van de klachten en bestaat uit diverse stappen. Per dier wordt er een uniek behandelplan gemaakt.
In eerste instantie begint de behandeling met een goede gebitsverzorging door middel van tanden poetsen, speciale voeding en gebitsverzorgende producten. Met name bij jonge katten kan dit effectief zijn. Een verdere behandeling is bijna altijd noodzakelijk in de vorm van een gebitsbehandeling onder narcose waarbij het tandsteen wordt verwijderd en eventuele aangetaste tanden of kiezen worden getrokken. Vervolgens wordt gestart met een pijnstilling en indien nodig met een antibioticakuur. Het is hiernaast erg belangrijk dat nieuwe vorming van tandplak en tandsteen wordt voorkomen.
Het kan voorkomen dat de gingivitis en/of stomatitis aanwezig blijft of zelfs verergert na de gebitsbehandeling. In dit geval is het advies om alle kiezen van de kat te laten trekken. Bij 80% van de katten met het GSC geeft dit een significante verbetering. We begrijpen dat dit erg drastisch klinkt, veel eigenaren schrikken hier dan ook van. Toch is dit de beste oplossing en zien we hiermee het beste herstel van het GSC. Na het trekken van de kiezen kan het enige tijd duren totdat de ontstekingen in de bek helemaal tot rust zijn gekomen.
Bij een klein percentage van de katten met GSC blijkt het trekken van de kiezen toch niet voldoende en is ook het trekken van de overige tanden het advies (totaalextractie). Wanneer de klachten na de totaalextractie nog steeds aanhouden gaan we verder onderzoek doen naar eventuele onderliggende virussen. Indien deze inderdaad aanwezig blijken te zijn, zullen we dit behandelen met ontstekingsremmende en anti-virale middelen.
Wat is de prognose van het gingivitis stomatitis complex?
De prognose van een kat met het GSC verschilt per dier. Het is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Na een extractie van de tanden zien we bij het grootste deel van de katten goede resultaten. De ontstekingen nemen af en de kat zal, zelfs zonder tanden, snel weer zijn gewone voedsel kunnen eten en zich veel blijer en levendiger voelen. In sommige gevallen komen de klachten terug en kan het zijn dat er een onderliggend virus is. In dit geval wordt er een passende behandeling gekozen om het virus te onderdrukken en de symptomen te bestrijden.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Wist u dat onze klinieken Cat Friendly Clinics zijn volgens de richtlijnen van het ISFM?
Wij zorgen ervoor dat een bezoekje aan onze Cat Friendly Clinics
zo aangenaam mogelijk is voor u en uw kat