Laparoscopische sterilisatie hond
Laparoscopische sterilisatie bij de hond
Bij De Dierenkliniek kunnen wij uw hond laparoscopisch steriliseren. Dit wordt ook wel steriliseren door middel van een kijkoperatie genoemd. Deze manier van opereren is minder invasief en kent minder risico’s. Lees hier wat een laparoscopie inhoudt voor uw hond.
Wat is een laparoscopische sterilisatie bij een hond?
Met het steriliseren van een hond wordt eigenlijk castreren bedoeld. De voortplantingsorganen (bij de teef de eierstokken en bij de reu de testikels) worden hierbij operatief verwijderd. Bij een laparoscopische sterilisatie wordt de buik opgeblazen met gas en maakt de chirurg 1 of 2 hele kleine gaatjes in de buikwand waardoor we met een camera en met instrumentarium de buikholte in kunnen. Op een scherm wordt het beeld van de camera vergroot waardoor de chirurg goed kan zien waar hij of zij moet zijn. Beide eierstokken worden in de buikholte los gemaakt en via dezelfde gaatjes uit de buikholte gehaald.
Wat maakt een laparoscopische sterilisatie anders dan een klassieke sterilisatie?
Bij een “klassieke” sterilisatie opent de chirurg de buik van de hond met een snede om zo bij de eierstokken te kunnen. De eierstokken liggen bij een teefje achter in de buikholte tegen de rug aan. Hoe groter de hond, hoe dieper de chirurg in de buikholte moet reiken om bij de eierstokken te kunnen komen. Vervolgens worden de bloedvaten afgebonden en de eierstokken verwijderd. Hierna wordt de buikwand weer gehecht.
Bij een laparoscopische sterilisatie maakt de chirurg 1 of 2 veel kleinere sneetjes (van 5-10mm) in de buikholte. De buikholte wordt opgeblazen met koolzuur en creëert hiermee ruimte in de buikholte. Hierdoor heeft de chirurg goed zicht. Via de openingen gaat de chirurg met een camera en met het instrumentarium de buikholte in. Op een scherm wordt het beeld van de camera vergroot en kan de chirurg goed zien waar hij of zij moet zijn. De bloedvaten naar de eierstokken toe worden dicht gebrand en vervolgens verwijderd door diezelfde kleine gaatjes.
Wat is de beste manier van steriliseren? Klassiek of laparoscopisch?
Uit onderzoek blijkt dat grotere honden die via de klassieke methode gesteriliseerd zijn de dag na de operatie 62% minder dan normaal bewegen. Honden die laparoscopisch gesteriliseerd zijn bewegen daarentegen de dag na de operatie 25% minder. Het is dus aannemelijk dat deze methode minder pijnlijk is. Daarnaast is de operatiewond kleiner waardoor het herstel sneller is en het infectiegevaar lager.
Bij kleinere hondjes hoeft de chirurg minder diep de buikholte in om bij de eierstokken te komen en hoeft er sowieso al een kleinere opening in de buikwand gemaakt te worden dan bij grotere honden. De laparoscopische techniek is dus met name geschikt voor honden vanaf ca. 10kg. Voor honden onder de 10kg heeft het weinig tot geen meerwaarde maar het is uiteraard wel mogelijk.
Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie bij uw hond?
De voordelen van een laparoscopische sterilisatie zijn:
- Voor het uitvoeren van een laparoscopische sterilisatie maakt de chirurg maar 1 of 2 hele kleine gaatjes in de buikwand. De wonden zijn dus kleiner waardoor uw hond sneller herstelt van de operatie.
- Het infectiegevaar wordt tot een minimum beperkt, omdat er maar zo’n kleine snede gemaakt is.
- Bij een klassieke sterilisatie is het gevoeligste onderdeel voor de hond dat de eierstokken soms wat gemanipuleerd moeten worden om er goed bij te kunnen komen. Bij een laparoscopische sterilisatie is dit nauwelijks nodig omdat je met de instrumenten gemakkelijker achterin de buik komt. Dit betekent dat de napijn voor uw hond minder is.
- Met name bij grote honden is de duur van de operatie korter en dus ook van de narcose.
Wat zijn de nadelen van een laparoscopische sterilisatie bij uw hond?
De nadelen van een laparoscopische sterilisatie zijn:
- Voor een laparoscopische sterilisatie is dure apparatuur nodig en een dierenarts moet zich opleiden om deze operatie te kunnen uitvoeren. Ook is er meer assistentie nodig tijdens de operatie. Hierdoor liggen de kosten voor een laparoscopische sterilisatie hoger dan voor een klassieke sterilisatie.
- Indien er afwijkingen zijn aan de baarmoeder adviseren wij ook de baarmoeder te verwijderen. Soms is dit niet mogelijk via die kleine gaatjes. In dat geval zal alsnog een grotere snede moeten worden gemaakt
- De buikholte van de hond wordt tijdens de operatie opgeblazen met koolzuur om ruimte te creëren. In sommige gevallen kan het zijn dat de hond hier wat buikpijn aan over houdt.
Hoe werkt een laparoscopische sterilisatie?
Al onze vestigingen hebben een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van de modernste apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak.
De voorbereiding
Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat zij 8 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag echter wel water drinken. Voor hele kleine hondjes geldt dat ze 4u voor de operatie niet meer mogen eten.
Laat uw hond uit voordat u haar naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden met een schone vacht en een lege blaas.
De procedure
Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we haar helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcosemiddelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we haar aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.
Tijdens de operatie worden beide eierstokken verwijderd. De baarmoeder hoeft niet verwijderd te worden. Wel inspecteren wij deze altijd op afwijkingen. Nadat de eierstokken zijn verwijderd worden de openingen in de buikwand gehecht met onderhuidse hechtingen.
Herstel en nazorg
Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De assistente belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een brief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houdt er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Een stuk lopen is af te raden.
Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.
Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw hond wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.
Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.
U krijgt van ons pijnstillers mee voor de eerste paar dagen na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Het is niet nodig om antibiotica te geven.
De wond
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt tot aan de wondcontrole (7 a 10 dagen). Zij mag niet aan de wond zitten of likken. Als ze dit toch doet moet ze een kraag om of een medical petshirt (romper) aan. Wij adviseren de romper aan te houden tot de wondcontrole. Honden moet u aan de lijn uitlaten tot de wondcontrole heeft plaatsgevonden en mogen tot die tijd niet zwemmen.
Wondcontrole
Graag zien wij uw hond na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Indien de wond er bij de controle goed uitziet, mag u hond weer als vanouds alles doen. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.
Wat zijn de kosten van een laparoscopische sterilisatie?
De kosten voor een laparoscopische sterilisatie hangen af van het gewicht van uw hond. Voor meer informatie over de kosten van een sterilisatie verwijzen wij u naar onze tarieven. U kunt ook telefonisch, via Whatsapp of per mail een prijsindicatie bij uw vestiging opvragen.
Meer informatie – Laparoscopie hond
Wilt u meer informatie over een laparoscopie bij uw hond? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.