Op reis met uw hond
Eisen voordat uw hond mee op reis mag
Gaat uw hond met u mee op vakantie? Dat is gezellig! Er is wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Voor alle landen gelden de volgende regels:
- Dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort
- Dieren moeten geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig)
- Dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit dient minimaal 21 dagen voor vertrek en vervolgens binnen het vaccinatieschema te zijn gedaan. De rabiësvaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden. Let op! Er zijn enkele landen die hier andere eisen aan stellen. Controleer dit altijd goed.
Voor een aantal landen gelden ook nog aanvullende eisen zoals een gezondheidsverklaring of een behandeling tegen bepaalde wormen. Dit is onder andere het geval voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
Er zijn een aantal landen buiten de EU waarvoor voorafgaand aan de reis een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan moet worden. Houdt er rekening mee dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.
Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren per land kunt u vinden op www.licg.nl of bij onze assistentes.
Reizen na de Brexit
Wilt u naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen, houd er dan rekening mee dat de regels na de Brexit zijn veranderd. Wilt u goed voorbereid met uw huisdier naar het Verenigd Koninkrijk reizen , kijk dan hier voor de eisen: UK Government: Pet travel to Europe after Brexit
Reisziekte
Ook honden kunnen last hebben van reisziekte. Tijdens de (auto)reis worden ze dan misselijk, gaan soms erg kwijlen en kunnen overgeven. Als u weet dat uw hond hier last van heeft, is het mogelijk om preventief een tablet Cerenia te geven.
Bescherming van uw hond tegen buitenlandse ziekten
Leishmania
In de mediterrane landen komt de ziekte Leishmania voor. Dit is een ernstige, in veel gevallen dodelijke ziekte bij honden. De ziekte wordt overgebracht door een beet van de kleine zandvlieg (actief na zonsondergang tot zonsopgang) die de kleine Leishmaniaparasiet overbrengt in de huid van de hond. Deze parasieten verspreiden vervolgens naar de organen van de hond waar ze allerlei problemen kunnen veroorzaken van haaruitval tot ernstiger problemen als bijvoorbeeld lever- en nierfalen.
Leishmania is moeilijk te behandelen en de behandeling kan langdurig en kostbaar zijn. Een snelle diagnose en start van behandeling zijn hierbij erg belangrijk. Bovendien is ondanks behandeling een latere terugval niet uit te sluiten. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor deze ziekte. Dit kan door iedere 2 weken een geschikt ‘spot-on’ product (Vectra 3D®) aan te brengen of een tekenband (Seresto®) om te doen. Beide beschermen uw hond ook tegen vlooien en teken.
Aangezien de zandvliegen met name ’s avonds en ’s nachts actief zijn, is het advies om de hond op deze momenten zo veel mogelijk binnen te houden.
Tegenwoordig is er ook een vaccinatie beschikbaar voor Leishmaniose, Canileish®. Deze vaccinatie bestaat het eerste jaar uit een reeks van 3 vaccinaties gegeven met een interval van 3 weken. Vervolgens wordt hij elk jaar herhaald. Wij adviseren uw hond voorafgaand aan de vaccinatie te testen wanneer hij al in besmette gebieden geweest is. De vaccinatie is geschikt voor honden ouder dan 6 maanden en moet minimaal 2 weken voor of na andere vaccinaties gegeven worden. Het is vooral aan te bevelen voor honden die heel regelmatig in besmette gebieden komen als extra zekerheid. Desondanks zal het dier nog wel preventief beschermd moeten worden tegen zandvliegjes zoals hierboven beschreven.
Teken
Zowel in Nederland als in het buitenland komen teken voor. Tekenbeten kunnen abcessen of ontstekingen veroorzaken, maar daarnaast kunnen teken ook een aantal gevaarlijke ziekten (o.a. Ehrlichiose, Babesiose en Lyme) op uw dier overbrengen. Ook in Nederland kunnen teken een aantal ziektes overbrengen. Het is dus eigenlijk altijd belangrijk om uw hond goed te beschermen tegen teken. Dit kan door middel van een geschikt ‘spot-on’ product (Vectra 3D®), tabletten (Nexgard) of een tekenband (Seresto® hond of kat).
Ook blijft het van belang om uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden heeft, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond terecht komen, dus hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.
Wormen
In het buitenland lopen dieren naast de in Nederland voorkomende spoel en lintwormen ook risico op besmetting met schadelijkere wormen zoals de hartworm en de longworm.
De hartworm wordt overgebracht via een bepaalde mug. Op dit moment komt deze mug alleen voor in Zuid- en Oost-Europa (vanaf Frankrijk). De larven van de hartworm worden door steekmuggen overgebracht op de hond. De volwassen hartwormen, die wel 12-30cm kunnen worden, nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Klachten als hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies kunnen voorkomen, evenals orgaanfalen. Zonder behandeling is een infectie met de hartworm dodelijk.
Problemen door de hartworm kunnen voorkomen worden door te behandelen op het moment dat de larven zich nog niet tot volwassen worm hebben ontwikkeld. Het is erg belangrijk om bij thuiskomst en een maand later te behandelen tegen de hartworm. Indien u langer dan een maand in het buitenland verblijft met uw hond dient uw dier iedere maand te worden behandeld. Wij adviseren u om te behandelen met Milbemax® ontwormtabletten. Een andere mogelijkheid is een ‘spot-on’ product (Advocate).
Mocht u nog vragen hebben of willen weten welke producten voor uw dier het meest geschikt zijn, kunt u altijd terecht bij onze assistentes. Wilt u deze informatie graag bij de hand houden, vraag ons dan bij de balie onze vakantiebrief voor u uit te printen.
Fijne vakantie!
Lees hier meer over…
Welk ras past bij mij?
Een nieuwe pup!
Nagels knippen
Erfelijke aandoeningen
Loopsheid
Dracht en bevalling
Op reis met uw hond
Reisziekte
Wanneer is het te warm voor mijn hond?
Wanneer is het te koud voor mijn hond?
Vergiftiging
Vuurwerkangst
Tanden poetsen
EHBO
Oren zalven
Temperatuur meten
Senioren hond
Inslapen van uw hond