Persisterende melktanden bij honden
Dubbele tanden bij de hond
Puppy’s hebben, net als mensen, eerst een melkgebit. Tussen de 3 en 8 maanden leeftijd zal uw pup zijn of haar melkgebit gaan wisselen. In sommige gevallen verloopt de wisseling niet goed en blijven de melktanden, ondanks het doorkomen van de volwassen tand, zitten. De hond heeft dan dus een dubbele tand(en), dit worden persisterende tanden genoemd. Persisterende tanden komt met name voor bij de hoektanden.
Hoe ontstaan dubbele tanden bij de hond?
Bij een normale wisseling van de tand, groeit de “volwassen” tand tegen de wortel van de melktand aan. Dit zorgt ervoor dat de wortel oplost en de tand los komt te zitten. Indien dit niet goed gebeurt, zal de melktand niet los komen te zitten. De volwassen tand krijgt in dit geval niet de ruimte om op de juiste plaats te groeien en krijgt hierdoor een afwijkende stand.
Welke honden krijgen persisterende tanden?
Persisterende tanden, en dan met name de hoektanden, kunnen bij alle rassen voorkomen. we zien dit echter vaker bij kleine hondenrassen, zoals de Chihuahua, Pomeriaan, Maltezers of Shih Tzu’s.
Risico’s van persisterende tanden
Persisterende (hoek)tanden kunnen vervelende klachten en afwijkingen aan het gebit geven. Als zowel de melk- als de nieuwe tand aanwezig zijn, dan staan deze vaak dicht tegen elkaar aan. Hierdoor is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen, en kan de permanente tand beschadigd raken.
Omdat de permanente (volwassen) tand niet goed kan doorkomen, krijgt deze een afwijkende stad. Dit kan leiden tot beschadigingen in de bek wat leidt tot pijn en zelfs eventueel ontstekingen en fistelvorming.
Behandeling persisterende (hoek)tanden
Indien uw hond persisterende tanden heeft, is het noodzaak de melktanden te verwijderen. De algemene stelregel is namelijk dat de melktand weg moet zijn als de permanente tand doorkomen. Wacht je hier te lang mee, dan wordt de kans op afwijkingen aan het gebit steeds groter.
In sommige gevallen zit de persisterende melktand toch een klein beetje los. Als er dan nog geen problemen in het gebit te zien zijn, kan het geen kwaad om nog even af te wachten. Zo kunt u bijvoorbeeld proberen om het wisselen te stimuleren door te spelen met bijvoorbeeld een trektouw. Indien er echter op de leeftijd van 6 à 7 maanden nog geen verdere beweging in de tand zit, is het advies deze te laten verwijderen.
Het verwijderen van de persisterende tand zal gebeuren onder narcose door onze tandheelkundig dierenartsen. Het is belangrijk dat de gehele wortel van de tand verwijderd wordt. Weten hoe een gebitsbehandeling bij De Dierenkliniek in zijn werk gaat? Kijk dan hier.
Onze gebitsspecialist!
Kent u Nirita Brand al? Naast haar voorliefde voor konijnen is Nirita gespecialiseerd in al onze gebitsbehandelingen