oormijt bij de hond
Wat is oormijt bij de hond?
Oormijten, medische naam otodectes cynotis, zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden en katten en zorgen voor jeuk, irritatie en een infectie van de oren. Oormijten komen veel voor, met name bij jonge dieren.
Wat is de oorzaak van oormijt?
Oormijt is zeer overdraagbaar. Mijten worden voornamelijk overgedragen door direct contact met andere besmette dieren. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat een hond sneller en meer klachten ervaart.
Wat zijn de symptomen van oormijt?
Een veel voorkomend verschijnsel bij honden met oormijt is dat de hond veel aan de oren krabt en schudt met de kop. Oormijt geeft namelijk veel jeuk. Ook zien we bij een oormijt-infectie vaak een grote hoeveelheid donker oorsmeer. Een met oormijt besmette hond kan een pijnlijke oorontsteking krijgen waarbij de binnenkant van de oren (vaak) rood zijn en pijn doen bij aanraking. Ook houdt de hond hierbij de kop soms scheef.
Is oormijt bij honden besmettelijk?
Oormijten zijn erg besmettelijk voor dieren onderling. Met name jonge dieren zijn er gevoelig voor. De oormijt wordt via direct contact overgedragen van het ene dier op het andere dier.
Oormijt kan ook besmettelijk zijn voor mensen, maar dit komt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor. Bij mensen kan het jeuk geven op de armen en de romp.
Hoe stellen we de diagnose oormijt?
Een oormijt is gelukkig snel te herkennen. Door in het oor van uw dier te kijken met een otoscoop kan de dierenarts ze vaak al zien. Daarnaast neemt de dierenarts met een wattenstaafje wat oorsmeer uit het oor en bekijkt dit vervolgens onder de microscoop om zo de diagnose oormijt met zekerheid te kunnen vaststellen.
Wat is de behandeling bij oormijt?
Oormijt wordt behandeld door het toedienen van een pipet in de nek (Advocate/Stronghold). Deze pipetten werken tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen. Hiernaast kan het soms nodig zijn de gehoorgang te reinigen om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Als er sprake is van een bijkomende ontsteking wordt hier vaak een zalf voor ingezet.
Heeft u een huisdier met een oormijt-infectie en heeft u meerdere dieren in huis? Dan is het verstandig om deze ook direct te behandelen. Een dier kan namelijk oormijt hebben zonder klachten te laten zien. Indien deze niet behandeld wordt heeft u kans dat ze elkaar blijven besmetten.
Kunt u oormijt bij uw hond zelf behandelen?
Wanneer uw dierenarts oormijt heeft vastgesteld bij uw hond, wordt er een behandeling gestart. Deze behandeling kunt u zelf thuis uitvoeren. Behandel de eventuele andere dieren in huis en was uw hond goed om eventuele mijten in de vacht te verwijderen.
Verdenkt u uw hond ervan dat hij of zij last heeft van oormijt, laat dit dan altijd eerst controleren door uw dierenarts. Wij raden af om zomaar zelf aan een behandeling te starten.
Wanneer uw zelf op het internet op zoek gaat naar informatie, komt u waarschijnlijk artikelen tegen waarin wordt geadviseerd om azijn en olijfolie te gebruiken om oormijt te behandelen. Pas hier alstublieft mee op, deze middelen kunnen problemen juist veroorzaken of verergeren. Het toedienen van pipetten kunt u wel zelf doen bij uw dier, volg hiervoor echter goed de instructies op.
Is oormijt te voorkomen?
Het volledig voorkomen van oormijt is lastig, gezien de hoge besmettingsgraad. Wel kunt u eens per week even de oren van uw hond controleren. Roodheid, veel oorsmeer of een vieze, afwijkende geur kunnen duiden op oorproblemen. Voornamelijk bij rassen met hangende en harige oren is dit raadzaam. Ook kunt u zo nu en dan de oren van uw hond schoonmaken. Gebruik hiervoor een milde oorreiniger die speciaal voor honden is ontwikkeld. Verwijder het eventuele vuil wat loskomt met een watje of doekje. Gebruik nooit een wattenstaafje. Hiermee wordt het vuil vaak alleen maar dieper in het oor verplaatst.
Heeft u vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Kom langs voor een puberconsult!
Is uw hond ongeveer 6 maanden oud, en wilt u graag weten of alles zich ontwikkelt zoals het zou moeten? Maak dan een afspraak voor een puberconsult