Wormen bij de hond
Honden kunnen helaas last hebben van wormen. Als pup worden ze in de baarmoeder al besmet. Wormen worden niet snel opgemerkt bij honden, maar kunnen wel degelijk voor overlast zorgen. Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten wormen en wormbestrijding.
Hoe krijgt een hond wormen?
Besmetting met wormen kan onder andere plaats vinden door contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (een vlo, rauw vlees of het eten van een wild dier) en via de moedermelk. Ook kunnen mensen de wormeitjes ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in. Honden met een minder goed werkend immuunsysteem, zoals pups en oudere honden, lopen een groter infectierisico dan gezonde, volwassen dieren.
Wat zijn symptomen van een met wormen geïnfecteerde hond?
Bent u bang dat uw hond of puppy, ondanks uw goede zorgen, tóch besmet is geraakt met wormen? Controleer het dier dan op de volgende symptomen:
- Opgezette buik
- Minder eetlust
- Diarree of stukjes wormen in ontlasting of rond de anus
- Hoesten en/of braken
- Gewichtsverlies
- Lusteloosheid
- Jeuk aan het achterwerk
Herkent u bovenstaande klachten bij uw hond? Neem dan contact met ons op, dan gaan wij kijken of er inderdaad sprake is van een worminfectie. Daarna zullen we u adviseren over de juiste behandeling.
Het ontwormen van uw hond
Ontwormen hoort bij de continue verzorging van een puppy en volwassen hond. Sommige hondeneigenaren denken dat ze het wel zullen merken als hun hond geïnfecteerd raakt, maar dat risico wilt u liever niet nemen: een infectie is vele malen vervelender (en gevaarlijker) dan een preventieve wormenkuur.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd raakt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt overigens niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen kan dit erg vervelend zijn.
Voor elke (honden)infectie geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?
Het schema voor de ontworming ligt aan de leeftijd van uw hond. Zo moet u een pup vaker behandelen dan een volwassen hond. U kunt onderstaand ontwormingsschema aanhouden:

In sommige gevallen adviseren wij uw hond vaker te ontwormen. Wij houden hierbij de richtlijnen van de ESCAPP aan:
- Elke maand: honden die in gebieden wonen waar de vossenlintworm voorkomt (Zuid-limburg, Oost-Groningen)
- Per 1 à 2 maanden: honden die jagen, prooidieren, rauw vlees of slakken eten.
Welke soorten ontwormingsmiddelen voor de hond zijn er?
Er zijn diverse soorten ontwormingsmiddel te koop. Ontwormingstabletten worden het meeste gebruikt. Vaak zit hier een lekker smaakje aan en kunt u ze eenvoudig door het voer mengen. Slikt uw hond de pillen niet door? Dan kunt u ook een ontwormingspasta gebruiken of de kuur toedienen met een pipetje. Let er goed op dat u de juiste hoeveelheid van het product aan uw hond geeft. Dit is afhankelijk van het gewicht van uw hond. Onze assistentes zullen u daar bij begeleiden.
Waarom is het ontwormen van uw hond zo belangrijk?
Zoals eerder benoemd is regelmatig ontwormen niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Naast dat wormen diverse gezondheidsklachten kunnen geven aan uw hond, kunt u als mens door uw hond ook besmet raken. Ook kunnen honden die last hebben van wormen de omgeving besmetten, waardoor andere mensen en kinderen het kunnen oplopen met de gevolgen van dien.
Wist u daarnaast dat:
- Pups door een wormbesmetting een ernstige groeiachterstand kunnen krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt?
- De weerstand van een hond verlaagd wordt door een wormbesmetting, wat ervoor zorgt dat de hond vatbaarder is voor andere ziektes?
Welke bijwerkingen zijn er bij het ontwormen?
Ontwormingsmiddelen zijn over het algemeen veilig. In zeldzame gevallen kunnen honden bijwerkingen ervaren, zoals:
- Diarree
- Braken
- Huidklachten
- Sloomheid
Lees voor gebruik goed de bijsluiter en meld een bijwerking bij de daartoe bestemde instanties, en neem contact op met de dierenarts wanneer uw hond last heeft van een van deze bijwerkingen.
Sommige hondenrassen, zoals Collies, de Australian Cattle dog, Herders of honden van verwante rassen, kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Dit heeft te maken met de MDR1 mutatie. Vraag hiernaar bij de dierenarts.
Ontlastingsonderzoek wormen
Bij De Dierenkliniek zijn wij van mening dat preventieve zorg zeer belangrijk is, maar ook zorg op maat! Preventieve ontworming raden wij absoluut aan, maar het is ook mogelijk om eerst te laten onderzoeken of uw dier wel alweer een ontwormingsmiddel nodig heeft. Dit kan door middel van een ontlastingsonderzoek bij ons op de praktijk. Wij onderzoeken de ontlasting op wormeieren door de flottatiemethode. Indien er geen wormeieren in de ontlasting te vinden zijn, kunt u het geven van de ontworming uitstellen.
Combineer het ontwormen met ontvlooien
Een besmetting met wormen bij uw hond kan ontstaan via een gastheer. Een veel voorkomende gastheer is de vlo. Ontvlooien is daarom minstens zo belangrijk als ontwormen.
Ontwormen in het buitenland
Gaat u naar het buitenland met uw hond? Grote kans dat uw hond extra of ander soort ontworming nodig heeft.
In bepaalde gebieden van Europa komen wormen voor die grote consequenties voor de gezondheid van uw hond kunnen hebben, bijvoorbeeld de hartworm, de vossenlintworm en de longworm. Wees hierop voorbereid als u uw hond meeneemt naar buitenland door hem of haar te behandelen met de juiste middelen. Vraagt u ernaar bij onze klinieken, wij kunnen u een persoonlijk reisadvies geven.