Heupdysplasie
Wat is heupdysplasie bij de hond?
Heupdysplasie (HD) is een aandoening van de heupen die helaas regelmatig bij honden wordt geconstateerd. ‘Dysplasie’ betekent het verkeerd gevormd zijn van gewrichten, zodat verschillende onderdelen niet goed op elkaar passen. Dit geeft pijn en problemen bij het lopen. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen, uitzonderingen kunnen er echter altijd zijn.
Hoe ontstaat heupdysplasie bij de hond?
In de eerste 12 levensmaanden ontwikkelen de heupen van een hond zich. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop (van het bovenbeen) die in de (heup)kom draait. Om deze onderdelen heen zit gewrichtsvloeistof om het soepel te laten bewegen. Het gewrichtskapsel is een stevige vlies die om het gewricht heen zit en alles op zijn plek houdt. Normaliter past de kop perfect in de heupkom en zit dit stevig vast. Bij honden met aanleg voor heupdysplasie is het gewrichtkapsel echter te slap. Hierdoor raakt het heupgewricht vervormd en past de kop niet meer perfect in de heupkom. Het kraakbeen in de heup raakt beschadigd door de speling in het gewricht, waardoor er artrose gevormd wordt. Na verloop van tijd wordt het gewrichtskapsel dikker en stugger, waardoor het gewricht minder bewegelijk wordt. Dit is een pijnlijke aandoening.
De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar andere factoren kunnen ook een rol spelen. Teveel en/of verkeerde beweging op jonge leeftijd, een te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding hebben negatieve effecten op de ontwikkeling van het heupgewricht.
Symptomen van heupdysplasie
Symptomen van heupdysplasie bij de hond kunnen voorkomen bij hele jonge, of juist bij oudere honden. Bij jonge honden beginnen de klachten vaak rond vier tot tien maanden leeftijd. De voornaamste klachten in dit geval zijn:
- minder vaak zin hebben om te spelen
- moeite hebben met opstaan
- sneller liggen/zitten na inspanning dan normale pups
- af en toe kreupel lopen
- een sterk heupwiegende gang
Bij honden ouder dan zes jaar zijn de meest voorkomende symptomen de volgende:
- stijfheid bij het opstaan
- niet ver willen wandelen
- moeite hebben met springen en/of traplopen
Vaak zijn de problemen het ergst als de hond begint met bewegen en neemt het af naarmate de hond op gang is gekomen.
Diagnose
De diagnose HD wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en/of het nemen van röntgenfoto’s van de heupen. Het is belangrijk dat honden heel stil liggen om mooie röntgenfoto’s te maken, soms is hiervoor een licht roesje nodig. Wanneer uw hond bovengenoemde klachten heeft is het raadzaam om röntgenfoto’s van de heupen te maken, ongeacht de leeftijd van de hond. Mocht u uw hond preventief op HD willen screenen, dan kunnen we beter wachten met het maken van röntgenfoto’s totdat de hond is uitgegroeid.
Hoe wordt heupdysplasie behandeld?
Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie, namelijk:
- een orthopedische ingreep
- ondersteuning met voeding en voedingssupplementen
- fysiotherapie en/of een medicinale behandeling
Welke behandeling het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van de hond.