Demodex bij de hond
Wat is demodex (puppyschurft) bij honden?
Demodex (demodicode), ook wel bekend als puppyschurft, wordt veroorzaakt door een te groot aantal aanwezige Demodex mijten.
Hoe ontstaat Demodex?
De demodex mijt is van nature in kleine aantallen aanwezig in de haarzakjes van de huid van de hond. Het lichaam heeft een aangeboren afweermechanisme dat zorgt dat het aantal mijten binnen de perken blijft. Als het afweermechanisme nog niet goed ontwikkeld is, kan het dus zijn dat het aantal mijten toeneemt en er huidproblemen ontstaan. Dit zien we meestal bij jonge honden, vandaar dat het in de volksmond puppyschurft wordt genoemd. Oudere honden kunnen echter ook demodex krijgen, al komt dit veel minder vaak voor.
Welke rassen zijn gevoelig voor demodex?
Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor demodicode, zoals de Engelse Bulldog, Mopshond, Dobermann, Sharpei en bepaalde Terriërs.
Wat zijn de symptomen van demodex bij de hond?
De klachten bij demodex kunnen erg variëren. In de meeste gevallen zien we vooral haaruitval en roodheid van de huid, dit is te zien als ronde kale plekken. Dit komt met name voor op de poten en de kop, maar het kan ook over de rest van het lichaam voorkomen. De grote hoeveelheid mijten zorgen ervoor dat de haarzakjes beschadigen waardoor een bacteriële infectie van de haarzakjes kan ontstaan. Dit gaat vaak gepaard met jeuk. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen de huidklachten verergeren tot een diepe ontsteking van de huid.
Hoe stellen we de diagnose demodex?
Demodicose kan worden vastgesteld door microscopisch onderzoek. Hiervoor moet de dierenarts enkele diepe afkrabsels maken van de huid.
Wat is de behandeling tegen demodex?
Er zijn verschillende mogelijkheden om demodex te behandelen. Veel gebruikte en effectieve middelen zijn onder andere:
- Wassen met een speciale shampoo (Ectodex)
- Spot-on producten (Stronghold, Advocate)
- Ivermectine (Bij rassen zoals Collies/Shelties en Bobtails dient voorzichtig omgegaan te worden met ivermectines, mits deze niet op het MDR-1 gen getest zijn)
De behandeling hangt af van meerdere punten, zoals de ernst van de klachten en de leeftijd en ras van de hond. Ook wordt er gekeken of er een onderliggende oorzaak is. Het is belangrijk dat, naast de bestrijding van de demodex mijt, ook de bacteriële ontsteking wordt aangepakt. Iedere hond krijgt van ons dus de behandeling die het beste bij hem of haar past.
Is demodex besmettelijk?
Demodex is niet besmettelijk voor de mens, andere honden of katten.
Heeft u nog vragen over demodex bij de hond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of maak direct een afspraak voor een consult!
Voel je thuis bij onze klinieken!
Onze vestigingen
ademen dezelfde huiselijke en warme sfeer uit; loop gerust langs om eens te komen kijken!