Diarree bij honden herkennen en oplossen
Hoe herken je diarree bij de hond?
Een gezonde hond heeft normaal één- tot tweemaal daags een goedgevormde ontlasting. Indien de ontlasting zachter, dunner of brij-achtig is, spreek je van diarree. Ook als een hond vaker per dag moet ontlasten of als er slijm en/of bloed in de ontlasting zit, noemen we dit diarree.
Wat zijn oorzaken van diarree?
Diarree bij honden kan veel oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Virusinfectie (o.a. parvovirus)
- Bacteriële infectie
- Parasieten (o.a. wormen of giardia)
- Voerwissel
- Vervuild water of bedorven eten
- Voedselallergie of voedingsovergevoeligheid
- Vergiftiging
Welke soorten diarree bij honden zijn er?
Diarree klachten komen vaak voor bij honden. Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken in het soort diarree en de ernst ervan. Dit is nodig om te bepalen of- en welke onderzoeken de hond nodig heeft, en welke behandeling indien nodig gestart moet worden. De type diarree zijn:
- Acute diarree hond: de diarree duurt minder dan 3 weken.
- Chronische diarree hond: duurt langer dan 3 weken en komt regelmatig terug.
- Dunne darm diarree: meestal waterdun, soms ook met braken. Er is meestal geen verhoogde aandrang en er is geen vers bloed te zien in de ontlasting.
- Dikke darm diarree: Verhoogde aandrang, vaak frequente ontlasting en kleine beetjes. De ontlasting is vaak slijm- en brijachtig en er kan bloed bij de ontlasting zitten.
Bij acute diarree is het onderscheid tussen dunne- of dikke darm diarree niet erg van belang. Indien we het hebben over chronische diarree is het van belang om te weten bij het bepalen van het juiste onderzoek. In veel van de gevallen zien we zogenaamde mengbeelden. Dit betekent dat zowel de dikke darm als dunne darm ontstoken zijn.
Wanneer naar de dierenarts als je hond diarree heeft?
Acute diarree bij een verder gezonde hond gaat vaak vanzelf over. U kunt uw hond helpen door deze wat vaker uit te laten, zorgen dat hij of zij goed drinkt, en licht verteerbaar voedsel te geven. Geef bij voorkeur ook meerdere, kleine porties per dag.
Wij adviseren om contact met uw dierenarts op te nemen als:
- De hond zieker wordt of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen
- De hond bloederige diarree heeft
- De hond geen water of vocht kan binnenhouden. Zie ook “Hoe herken je uitdroging bij de hond?”.
- De hond niet meer eet of braakt
- De hond koorts heeft
- U vermoed dat de hond iets heeft gegeten wat giftig is
- U vermoed dat uw hond een vreemd voorwerp heeft gegeten
Diarree bij puppy’s
Wees bij puppy’s extra alert met diarree. Omdat de darmpjes van een pup nog niet veel zijn gewend, kunnen ze ook wat sneller diarree krijgen. Echter hebben puppy’s ook sneller kans om uit te drogen en snel te verslechteren. Als de pup vrolijk en speels blijft, en eet en drinkt, kunt u afwachten. Indien de pup stopt met eten of drinken, of sloom wordt, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Hoe herken je uitdroging bij de hond?
Als uw hond diarree heeft is het van belang om in de gaten te houden dat uw hond niet uitgedroogd raakt. Uitdroging kunt u herkennen door:
- Sloomheid en niet willen eten
- Plakkerige slijmvliezen. Deze kunt u controleren aan de binnenkant van de wang of het tandvlees. Indien uw hond uitgedroogd is voelen deze plakkerig. Controleer dit zo nu en dan ook als uw hond gezond is, zodat u kunt merken wanneer deze afwijkend zijn.
- Indien u de huid omhoog trekt duurt het langer voordat deze weer op de normale plek is.
- De hartslag is vaak hoger dan normaal
Vermoed u dat uw hond is uitgedroogd? Neem dan direct contact op met de dierenarts.
Hond met diarree? Tips!
Heeft uw hond last van diarree? Dan zijn er een eental dingen die u zelf kunt doen die kunnen helpen.
- Zorg dat u hond blijft drinken
- Geef licht verteerbaar voer (zoals Hills I/D Biome of Royal Canin Gastro Intestinal, verkrijgbaar bij de dierenarts) en geef meerdere kleinere porties per dag. Het is belangrijk dat uw hond blijft eten.
- Indien uw hond geen eten binnenhoudt, kunt u een elektrolytendrankje geven (bijv. Oralade®). Deze bevatten zouten, welke goed zijn tegen uitdroging.
- Bij hoge aandrang kunt u een diarreeremmer geven, zoals Finidiar® / Alfadiar® . Deze middelen zorgen niet voor een sneller herstel, maar voor minder aandrang.
- Probiotica kunnen het herstel van de darmen bevorderen.
- Zorg dat u uw hond regelmatig behandeld tegen wormen.
- Neem hygiënische maatregelen voor zowel de hond als uzelf.
- Zorg dat u uw hond regelmatig uitlaat.
Heb je toch twijfels over diarree bij je hond? Neem dan gerust contact met ons op.
Voedingsadvies
Diarree klachten hebben vaak te maken met voeding. Onze gediplomeerd voedingsdeskundigen kunnen u persoonlijk advies geven over het beste dieet voor uw hond.
Lees meer