“Hoi allemaal, ik ben Fissa, een heel lief Vizsla teefje van ruim 1,5 jaar. Een paar maanden geleden was ik voor het eerst loops, wat een bizarre ervaring was dat zeg! Mijn baasje deed mij een broekje aan, zoals ik ook weleens bij jullie kleine mensen-wezens zie. Ik vond het maar niks, en probeerde hem er steeds af te trekken. En dan deed zij hem weer aan, eigenlijk best een leuk spelletje. Hoe dan ook, om te voorkomen dat ik deze hel nog eens door moest gaan, is mijn baasje zo lief geweest om een afspraak voor mij te maken bij onze dierenarts voor een sterilisatie. Ik kom daar altijd erg graag, ze zijn zo lief voor me, en als ik braaf ga zitten krijg ik altijd een snoepje. Het is overigens niet zomaar een sterilisatie, maar een laparoscopische sterilisatie.”
Wat is dat, een laparoscopische sterilisatie?
“Ik hoorde de dierenarts het volgende tegen mijn baasje zeggen: ‘Wij kunnen op al onze vestigingen een sterilisatie bij een teefje via een laparoscopie uitvoeren. Een laparoscopie is een kijkoperatie, we gaan dan met een klein cameraatje naar binnen. Bij een laparoscopische sterilisatie worden in plaats van 1 grotere snede twee kleine gaatjes gemaakt, eentje voor de camera en eentje voor ons materiaal waar we de ingreep mee verrichten. Deze gaatjes zijn heel klein, wat het herstel voor uw hond sneller en minder pijnlijk maakt.’ Dit laatste klonk mij als muziek in de oren, dus ik kwispelde er vrolijk op los en kreeg nog zo’n lekker snoepje.”
Om te laten zien hoe een laparoscopische sterilisatie in zijn werk gaat, vertelt Babette, de dierenarts, hieronder haar verhaal.
Daar gaan we!
Voorafgaand aan de operatie kijken we Fissa nog even goed na. Als alles goed is plaatsen we een buisje in het bloedvat en brengen we haar onder narcose. Slaap lekker! Om zo netjes en steriel mogelijk te kunnen werken wordt haar buik geschoren en schoongemaakt. Daarna wordt Fissa aan alle monitoren bevestigd zodat wij haar tijdens de operatie heel goed in de gaten kunnen houden en krijgt zij lekker wat infuus.
Dan gaan we voorzichtig twee snedes maken in de buik van Fissa. Via de eerste snede wordt de buikholte opgeblazen met behulp van CO2. Vervolgens wordt via de tweede snede een camera in de buikholte gebracht. De dierenarts kan via een scherm in de buikholte kijken en met de camera gemakkelijk de eierstokken in beeld brengen.
Wanneer we de eierstokken in beeld hebben, pakken we ze goed vast en branden de bloedvaatjes dicht. Daarna snijden we voorzichtig de eierstokken af. Dit gaat helemaal niet bloeden, omdat we de bloedvaatjes dichtgebrand hebben. Nu kunnen we de eierstokken via de kleine buiksnede verwijderen.
Na de kijkoperatie worden de sneden in de huid gehecht welke vanzelf oplossen. Het is dus niet nodig om de hechtingen te laten verwijderen. Als de operatie voorbij is laten we Fissa weer wakker worden en mag ze lekker snel naar huis. Aangezien er slechts twee kleine sneden gemaakt zijn is het (meestal) niet nodig om een shirtje of kraag om te doen.
De voor- en nadelen van een laparoscopische sterilisatie
Naast dat de buiksneden veel kleiner zijn, is een ander groot voordeel van een laparoscopische sterilisatie, dat er veel minder tractie noodzakelijk is op de eierstokken. Hierdoor is de ingreep voor een grote hond veel minder pijnlijk dan bij een traditionele sterilisatie en is de kans op complicaties veel kleiner. Uw hond zal dan ook veel sneller herstellen van de ingreep.
In een enkel geval zien we tijdens de laparoscopische sterilisatie dat de baarmoeder er afwijkend uitziet en zal de baarmoeder verwijderd moeten worden. Dit is vooral het geval bij oudere teven. In dit geval zullen we de sterilisatie via de traditionele manier moeten uitvoeren, aangezien de baarmoeder te groot is om via de kleine sneden te verwijderen.
Resumerend zijn de voor- en nadelen van een laparoscopische sterilisatie t.o.v. een traditionele bij de grotere hond:
Voordelen
- De operatie is sneller en het narcoserisico daardoor kleiner
- Er zijn maar 2 kleine snedes nodig, in plaats van een grotere snede en het herstel daardoor veel sneller.
- Het infectiegevaar is kleiner
Nadelen
De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan die van een traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur.
Wij adviseren de sterilisatie bij honden boven de 10 kg altijd laparoscopisch uit te voeren. Bij honden onder de 10 kg is de buiksnede bij een traditionele sterilisatie al klein en zijn de voordelen van een laparoscopie verwaarloosbaar.
Mocht u vragen hebben over een laparoscopie of onze andere expertises, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Enne… Met Fissa gaat het heel erg goed!