Laboratorium onderzoek
Om de juiste diagnose bij een patiënt te kunnen stellen is het vaak nodig om aanvullend onderzoek te doen. Op al onze vestigingen beschikken wij over een modern en uitgebreid laboratorium waar wij onder andere bloedonderzoeken, urine- en ontlastingsonderzoeken en cytologische onderzoeken kunnen uitvoeren. We hebben vaak nog dezelfde dag de uitslag, zodat er – indien nodig – direct een behandelplan kan worden opgesteld.
Bloedonderzoek
Onze klinieken beschikken over apparatuur waarmee een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd kan worden. Wij kunnen onder andere de volgende waardes onderzoeken:
- De waardes van diverse organen, zoals de lever, nieren, schildklier, alvleesklier en hart.
- Glucose
- Progesteron
- De elektrolyten; calcium, fofaat, natrium en kalium
- Albumine en globuline eiwitten
- Het bloedbeeld; de rode- en witte bloedcellen (bloedarmoede of ontstekingsbeeld)
- De virusinfecties FIV, FeLV en Parvo.
Urineonderzoek
Urine kan veel zeggen over de gezondheid van uw dier. Zo is het onderzoek onmisbaar bij klachten als veel drinken en plassen, bloed plassen, incontinentie, suikerziekte en blaas- of nierproblemen. Wij meten bij een urineonderzoek onder andere de pH-waarde en het soortelijk gewicht, de rode en witte bloedcellen, glucose, eiwitten, nitriet en de ketostoffen. Daarnaast bekijken we onder de microscoop of de urine gruis, kristallen, bacteriën of andere afwijkende cellen bevat. Wij hebben ook de mogelijkheid om een Uricult® in te zetten. Dit is een dipslide methode waarmee bacteriën en gisten in urine worden aangetoond.
Ontlastingsonderzoek
Ontlastingsonderzoek kan een zeer waardevolle diagnostiek zijn. Het is van belang bij onder andere maagdarmklachten, zoals diarree, slecht eten, of juist veel eten en toch afvallen. Bij De Dierenkliniek kunnen wij de ontlasting onderzoeken op diverse parasieten, zoals wormen, wormeieren of de veel voorkomende giardiaparasiet.
Cytologie
Bij onder andere huid- en oorproblemen maken wij veelvuldig gebruik van microscopisch onderzoek. Indien nodig maken wij speciale kleuringen van het onderzoeksmateriaal waardoor cellen, bacteriën, gisten en schimmels beter zichtbaar gemaakt worden. Dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van het probleem en dus bij het instellen van de juiste therapie.
Externe laboratoria
De onderzoeken die wij niet binnenshuis kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld weefselonderzoek en bacteriologisch onderzoek, sturen wij op naar een gespecialiseerd laboratorium. Zodra wij beschikken over een uitslag wordt u gebeld door een dierenarts die deze uitgebreid met u doorneemt. Wij werken onder andere samen met IDEXX laboratorium, Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium en Wageningen University & Research.
In-huis laboratorium
Wij hebben vaak dezelfde dag nog de uitslagen van de diverse laboratorische onderzoeken die wij kunnen uitvoeren bij De Dierenkliniek.