Parasieten bij de hond

Parasieten kunnen erg vervelend zijn voor onze trouwe viervoeters. In sommige gevallen hebben ze maar een beperkte invloed op uw hond, maar bepaalde parasieten kunnen ernstig ongemak of zelfs ziekte veroorzaken. Ook u als eigenaar kunt er last van krijgen. Daarom is de juiste preventieve zorg belangrijk om parasieten bij uw hond te voorkomen en bestrijden. De Dierenkliniek voorziet u van alle nodige informatie en helpt u hier graag bij.
Wat zijn parasieten?
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. In het geval van een dier leven ze of op de huid (uitwendige parasiet) of in de darmen (inwendige parasiet).
Welke parasieten komen voor bij de hond?
Parasieten delen we onder in uitwendige- en inwendige parasieten. Degene die we het meest zien en die het meeste overlast geven zijn:
Parasieten in het buitenland
In het buitenland komen er uiteraard ook parasieten voor zoals teken en wormen, maar er zijn er ook een aantal die niet in Nederland voorkomen welke gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. De meeste van de parasieten worden verspreid door muggen of teken.
De meest voorkomende ziektes door parasieten in het buitenland zijn:
- Leishmania: wordt met name overgebracht door zandvliegen
- Babesiose: wordt hoofdzakelijk overgebracht door de Dermacentor-teek
- Ehrlichiose: kan overgedragen worden door de Bruine hondenteek
- Hartworm: wordt overgebracht door steken van besmette muggen
Het is dus belangrijk om uw hond goed te beschermen als hij of zij met u mee gaat naar het buitenland.
Symptomen van parasieten bij uw hond
Iedere parasiet kan andere symptomen laten zien. Hieronder leest u degene die het makkelijkst te herkennen zijn:
- Vlooien: veel krabben, bijten aan de huid, kleine zwarte vlooienpoepjes in de vacht, korstjes op de huid
- Teken: kleine, roestbruine bultjes op de huid. Teken zuigen zich vast en zwellen op. Wanneer ze volgezogen zijn kunnen ze grijs worden.
- Wormen: buikpijn, dunne ontlasting of diarreeklachten, gewichtsverlies, wormen in de ontlasting of rond de anus, een bol/dik ‘wormenbuikje’ maar verder dun
Bij twijfel of ernstige klachten is het verstandig om je hond door een dierenarts te laten controleren.
Hoe voorkomt u parasieten bij uw hond?
Sommige parasieten kunnen eenvoudig preventief voorkomen worden, anderen kunnen alleen curatief bestrijd worden wanneer uw hond besmet blijkt te zijn. Elke parasiet vraagt om een eigen behandeling. Bij De Dierenkliniek beschikken wij over alle kennis om u te informeren en te helpen met de juiste (preventieve) zorg.
Parasietenbestrijding bij de hond
Lees op de verschillende pagina’s hoe u het beste parasieten bij de hond kunt bestrijden. Heeft u nog meer vragen over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op!

Bent u al bekend met ons Happy Pet Health Plan?
Preventieve zorg en regelmatige controles zijn van groot belang voor de gezondheid van uw hond. Daarom hebben wij speciaal voor uw hond het Happy Pet Health Plan ontwikkeld.
Lees meer