Hypertensie bij de kat
Wat is hoge bloeddruk (hypertensie) bij de kat?
De afgelopen jaren worden onze katten steeds ouder. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar hierdoor komen ouderdomskwalen wel steeds vaker voor. Eén van die veelvoorkomende ouderdomskwalen is een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Hypertensie wordt ook weleens door dierenartsen de sluipmoordenaar onder katten genoemd. Dit komt omdat het soms zeer moeilijk te herkennen is. Niet alleen voor katten eigenaren, maar ook voor dierenartsen. Zodra er klachten ontstaan, zijn we eigenlijk (te) laat.
Wat is de oorzaak van hoge bloeddruk bij katten?
Hypertensie komt voornamelijk voor bij oudere katten. Maar op welke leeftijd noemen wij een kat eigenlijk oud?
Een kat is al een (beginnende) senior vanaf de leeftijd van 7 jaar. We noemen katten bejaard tussen de 11-14 jaar en hoogbejaard vanaf een leeftijd van 15 jaar.
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 8 bejaarde katten lijdt aan een te hoge bloeddruk! Er is wat voor te zeggen om katten vanaf 7 jaar al te screenen voor een hoge bloeddruk, maar het is zeker nodig bij oude en senioren katten.
Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk bij katten?
In eerste instantie merken de meeste katten en hun baasjes weinig tot niets van een te hoge bloeddruk. Bij mensen is het bekend dat hypertensie ook vage klachten geeft, zoals hoofdpijn. Bij katten kunnen wij dit niet goed meten, maar specialisten vermoeden dat katten meer last hebben van hypertensie dan wat wij aan ze kunnen zien of merken.
Een hoge bloeddruk bij de kat is vaak een gevolg van een ander ziektebeeld. Een kat met een te hoge bloeddruk is dus mogelijk nog zieker dan we dachten. Sommige katten kunnen sloom of apatisch gedrag vertonen, anderen verstoppen zich graag bij een te hoge bloeddruk. Dit gedrag vertonen ze mogelijk doordat de hoge bloeddruk hoofdpijn veroorzaakt. Ook kan de kat zich juist onrustig gedragen en een versnelde hartslag hebben.
Uw kat kan ook symptomen hebben van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt, zoals:
- Schildklierproblemen
- Nierfalen
- Bijniertumor
Wat zijn mogelijke gevolgen van hoge bloeddruk?
Een te hoge bloeddruk kan meerdere gevolgen hebben, namelijk:
Blindheid door de hoge bloeddruk kan het netvlies van het oog loslaten wat zorgt voor blindheid
Bloedingen er kan een bloeding achter het hoornvlies ontstaan
Hersenbloeding door de te hoge druk kan er een bloeding in de hersenen ontstaan
Hartfalen door de te hoge bloeddruk moet het hard flink pompen; hierdoor wordt de hartspier dikker wat kan zorgen voor hartproblemen
Nierfalen e nieren kunnen beschadigd raken door een te hoge bloeddruk
Hoe stellen we de diagnose hypertensie?
Het meten van de bloeddruk is voor de kat helemaal niet zo vervelend. Echter hebben sommige katten last van de zogenaamde ‘witte jassen hypertensie’. Dit betekent dat de bloeddruk in die katten vals verhoogd is, door bijvoorbeeld het zien van de dierenarts.
Om de bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk te meten, moeten we zorgen dat de kat zo min mogelijk stress ervaart. Het is bewezen dat katten gebaat zijn bij een rustige omgeving, waarin zij de tijd krijgen om even te wennen aan de situatie. Voldoende rust en tijd nemen voor een bloeddrukmeting is dus cruciaal. Soms is het zelfs nodig om de kat aan de handelingen te laten wennen. Bij sommige katten is het dus nodig om op meerdere momenten de bloeddruk te meten. Dit kan enkele dagen achter elkaar bij ons op de kliniek, maar wij kunnen dit ook bij u thuis komen doen.
Doppler meting
Wij meten de bloeddruk met een Doppler apparaat. Dit gaat als volgt: De kat krijgt een bandje om zijn voorpoot, zeer vergelijkbaar met wat wij zelf krijgen om onze arm wanneer onze bloeddruk wordt gemeten. Vervolgens luisteren wij (met probe, gekoppeld aan een hoofdtelefoon) naar de hartslag van de kat. Door het bandje om zijn poot op te blazen en weer leeg te laten lopen en tegelijkertijd naar de polsslag te luisteren kunnen wij de bovendruk meten. Als de bovendruk herhaaldelijk te hoog is, of als de kat ook andere symptomen van een te hoge bloeddruk heeft, zullen we een behandeltraject starten.
Het belang van een vroege opsporing (en indien nodig van een behandeling) van hypertensie zit hem in het voorkomen van verdere problemen. Een hoge bloeddruk richt soms ongemerkt veel schade aan in het lichaam van een kat. De meest gevoelige organen zijn de nieren, het hart, de hersenen en de ogen. De schade aan deze organen merken wij vaak pas in een (te) laat stadium op. En dat is zonde.
Hypertensie blijft een moeilijke kwaal om te herkennen, maar weten is meten!
Hoe behandelen we hoge bloeddruk bij de kat?
Bij een verhoogde bloeddruk bij de kat zal uw kat medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de eventuele onderliggende oorzaak te behandelen. Het is erg belangrijk om een hoge bloeddruk bij de kat snel en goed te behandelen om verdere schade te voorkomen. De medicatie die wij voorschrijven is amlodipine. De dosering van het medicijn hangt af van de mate van de bloeddruk. Aan de hand van meerdere controles wordt besloten of de dosering moet worden aangepast naar boven of beneden. De bloeddruk mag namelijk ook niet te laag worden. Regelmatige controles zijn daarom van belang.
Prognose bij hypertensie
De prognose bij hypertensie is afhankelijk van de schade die de hoge bloeddruk heeft veroorzaakt. Bij de meeste katten kan de hoge bloeddruk zelf goed onder controle worden gebracht. De schade die is ontstaan kan in sommige gevallen volledig herstellen, maar er bestaat ook de kans op restverschijnselen. Zo kan de kat slechtziend of zelfs blind worden, of houdt hij/zij blijvend hersenletsel na een hersenbloeding.
Is de hypertensie een gevolg van een een ander ziektebeeld, dan is de prognose afhankelijk van de ernst van deze ziekte.
Mocht u meer informatie willen krijgen over hypertensie bij katten, of wilt u weten of uw eigen kat hier aan lijdt? Neem gerust contact met ons op.
Is uw kat 7 jaar of ouder?
Zorg dan dat u ieder jaar een seniorencheck
bij uw kat laat uitvoeren, een uitvoerig onderzoek om aandoeningen preventief of tijdig op te sporen!