Hoe te reizen met huisdieren na Brexit

Hoe reis je met huisdieren van en naar het VK naar een Europees land na de Brexit? Op de website van de regering van het VK vindt u advies voor diegenen die van plan zijn hun huisdier mee te nemen naar een EU-land nadat het VK de EU heeft verlaten: Britse regering – reizen naar Europa na Brexit.

Zorg ervoor dat u altijd over alle juiste informatie beschikt voordat u met uw huisdier op reis gaat. Voor meer informatie over reizen met uw huisdier kunt u ook een kijkje nemen bij ons reisadvies.

Reizen van het VK naar Nederland

Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk wilt reizen of terugkeren naar Nederland, heeft u geen bloedonderzoek nodig, maar moet uw hond, kat of fret minimaal aan de volgende eisen voldoen:

– Identificatiechip (het huisdier moet zijn gechipt voordat het tegen rabiës wordt ingeënt);
– Vaccinatie tegen rabiës (het huisdier mag pas 21 dagen na de eerste dosis reizen);
– Een geldig reisdocument.

Wat is een geldig reisdocument?

Een geldig reisdocument is een Europees huisdierenpaspoort afgegeven in een lidstaat van de Europese Unie of een diergezondheidscertificaat afgegeven door de officiële instantie in het Verenigd Koninkrijk. Houd er rekening mee dat een Europees huisdierenpaspoort dat vóór 1 januari 2021 in het Verenigd Koninkrijk is afgegeven niet meer geldig is.

Sinds 1 januari 2021 mogen dierenartsen in het Verenigd Koninkrijk geen rabiësvaccinaties meer invoeren in een Europees huisdierenpaspoort. Een dierenarts in het Verenigd Koninkrijk moet deze vaccinaties vastleggen in een diergezondheidscertificaat als u van plan bent om met uw huisdier naar de Europese Unie te reizen. Voor honden, katten en fretten die vanuit het VK naar de EU reizen, is een bloedtest die aantoont dat uw huisdier voldoende beschermd is tegen hondsdolheid niet nodig. Sinds 9 december 2020 heeft de EU het VK aangewezen als een land met een laag risico voor hondsdolheid.

Bij aankomst op de ferryterminal of luchthaven in Nederland moet u uw huisdier aangeven bij de douane (aan te geven goederen). De Douane controleert uw huisdier en zijn papieren.

Reizen van Nederland naar het VK

Als u na de Brexit met een huisdier vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk wilt reizen, heeft het Verenigd Koninkrijk tot nu toe aangegeven dat de huidige regels ongewijzigd blijven. Dit betekent dat de volgende eisen blijven gelden:

– Identificatiechip (het huisdier moet zijn gechipt voordat het tegen rabiës wordt ingeënt);
– Rabiësvaccinatie (het huisdier mag pas 21 dagen na de eerste dosis reizen);
– Een geldig Europees huisdierenpaspoort;
– Behandeling tegen lintworm (Echinococcus); dit geldt uitsluitend voor honden en moet minimaal één dag (24 uur) en maximaal vijf dagen (120 uur) voor binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden;
– Een niet-commerciële verklaring die u zelf moet invullen om te bevestigen dat u het dier niet verkoopt of overdraagt aan een nieuwe eigenaar in het VK.

Voor commerciële export van honden, katten en fretten naar het Verenigd Koninkrijk heeft u een gezondheidscertificaat nodig. Deze kan alleen worden afgegeven door de NVWA. De handelsregels voor het exporteren van honden, katten en fretten moeten worden gevolgd als:

– Hun eigendom wordt overgedragen;
– U reist niet binnen 5 dagen voor of na aankomst van uw huisdier naar het Verenigd Koninkrijk;
– U reist met meer dan 5 huisdieren (uitzondering: tentoonstellingen of wedstrijden).

Meer informatie over de gezondheidsverklaring vindt u via onze export assistent.

Sommige honden zijn verboden in het VK. Dit zijn de Pit Bull Terriër, Japanse Tosa, Argentijnse Dogo en Fila Brasileiro. Of een hond een verboden type is, hangt af van hoe het eruit ziet, in plaats van het ras of de naam. Zie voor meer informatie de volgende pagina met verboden honden.