Berenklauw en honden

honden en berenklauw

Pas op met uw hond voor berenklauw

De berenklauw groeit weer volop in Nederland. Maar wist u dat berenklauw voor vervelende ontstekingsreacties bij uw hond kan zorgen? Wij leggen u graag uit waarom dit is, waar u op moet letten en hoe u uw hond kunt beschermen.

Wat is Berenklauw?

De Berenklauw is een grote plant met schermvormige bloemen. De bekendste soort is de reuzenberenklauw vanwege zijn grootte en zijn giftige sap. De berenklauw groeit met name:

  • langs wegen en fietspaden
  • in bermen, weilanden en bosranden
  • bij sloten en rivieren

Oftewel; plekken waar u vaak met de hond loopt.

Wanneer groeit berenklauw?

De berenklauw groeit tussen mei en september. De bloei van de bloemen zie je vooral in juni en juli. De plant sterft pas af in de herfst en kan het hele seizoen gevaarlijk zijn.

Waarom is berenklauw gevaarlijk voor honden?

De berenklauw bevat een giftig plantensap met stoffen die de huid extreem gevoelig maken voor zonlicht. Deze stoffen (furanocumarines) bevinden zich in de hele plant, maar vooral in de stengel, bladeren en de kleine haartjes op de plant. Wanneer een hond in aanraking komt met dit sap (bijvoorbeeld door door de plant te lopen, eraan te snuffelen of erin te rollen), gebeurt er het volgende:

  • Het sap zelf veroorzaakt nog geen schade, maar maakt de huid gevoelig voor zonlicht (foto-sensitief)
  • Zodra de huid daarna aan zonlicht wordt blootgesteld, ontstaat er een chemische reactie die ernstige huidbeschadiging veroorzaakt
  • Er vormt zich vervolgens een ontstekingsreactie: de huid kan rood worden, opzwellen, er kunnen blaren ontstaan en wonden

De ontsteking na aanraking met het sap van de berenklauw ontstaat binnen 24 uur, en kan ineens snel verslechteren.

Wat kunt u doen als uw hond in contact is geweest met berenklauw?

Als u vermoedt dat uw hond in contact is geweest met berenklauw, is snel handelen belangrijk om klachten te voorkomen of te beperken. Wat u kunt doen:

  • Spoel direct de huid af met veel water. Indien mogelijk, was uw hond grondig met een hondenshampoo.
  • Voorkom blootstelling aan zonlicht. Houd voor de zekerheid uw hond een paar dagen uit de zon.
  • Pas op uzelf; het sap van de berenklauw is ook gevaarlijk voor mensen. Draag daarom handschoenen als u uw hond wast.
  • Houd de huid goed in de gaten. Eventuele klachten kunnen later nog ontstaan.

Wat te doen als de huid van de hond beschadigd is door berenklauw?

Heeft uw hond huidklachten na contact met berenklauw? Dan is het belangrijk om de huid zorgvuldig te verzorgen om infecties te voorkomen en de pijn te verlichten. Neem hiervoor contact op met de dierenarts. De behandeling van de aangedane huid kan het beste worden gedaan met brandwondenzalf. Hiernaast wordt ook een pijnstiller/ontstekingsremmer voorgeschreven. Met een goede verzorging is de huid meestal binnen twee weken genezen. Echter kunnen er soms wel littekens achterblijven.

Wat u zelf kunt doen:

  • Voorkom dat de hond aan de plek likt of krabt. Dit vertraagt de genezing en vergroot het risico op infectie. Om dit te voorkomen kan eventueel een kraag of romper nodig zijn.
  • Zorg dat de beschadigde huid niet in het zonlicht komt. Na het contact met de berenklauw blijft de huid vaak lang gevoelig voor zonlicht.
  • Let op genezing en wees alert op tekenen van infectie, zoals warm aanvoelende huid, pusvorming, koorts of sloomheid.

Tot slot

De berenklauw lijkt misschien onschuldig, maar kan bij honden voor flinke problemen zorgen. Let dus extra goed op tijdens het uitlaten, vooral in de zomermaanden en in ruig begroeide gebieden zoals bermen, bosranden en slootkanten.

Vermijd plekken waar de plant groeit, houd u hond aan de lijn in risicogebieden en controleer hem na elke wandeling. Zo voorkom je vervelende klachten en houd je je hond veilig én gezond.

Twijfelt u of uw hond in contact is geweest met berenklauw, of ziet u symptomen? Neem dan altijd contact met ons op. We denken graag met u mee en helpen u waar nodig verder.