Wanneer is het te warm voor mijn kat?
De zomer komt er weer aan en er worden weer warme dagen verwacht. Genieten dus! Katten kunnen, net als mensen, soms wel last hebben van deze warmte. Lees hier wanneer uw kat het te warm heeft en wat u kunt doen om dit te voorkomen en te verhelpen.
Katten houden van warmte
Katten houden van warmte. Het is niet voor niets zo dat ze vaak een lekker plekje zoeken op de verwarming of in de zon. Ze kunnen warmte over het algemeen erg goed verdragen, maar let op: het kan voor katten soms ook té warm zijn.
Katten kunnen namelijk nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken hun warmte dus niet zo makkelijk kwijt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan de vacht van een kat helpen tegen de warmte. De vacht werkt namelijk isolerend. In de winter houdt het warmte binnen, en in de zomer houdt het warmte buiten. Daar heeft Moeder Natuur goed over nagedacht.
De huid van katten kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name witte katten of katten met witte oren zijn extra gevoelig voor verbranding. U kunt de oren insmeren met een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren. Let hierbij ook op het neusje. Bij witte katten zijn deze vaak erg dunbehaard en daardoor gevoelig voor zonnebrandcrème. Wanneer de zon het sterkst is, adviseren wij u om, indien mogelijk, uw kat binnen te houden.
Wanneer heeft mijn kat het te warm?
Als een kat het te warm heeft, kunnen ze de volgende symptomen laten zien:
- Lusteloosheid
- Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen)
- Vermindere eetlust
- Kwijlen
- Koorts (boven de 39 graden Celsius)
- Versnelde ademhaling
Dergelijke symptomen kunnen ook duiden op een andere (onderliggende) aandoening. Neemt u bij twijfel altijd contact met ons op, wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Dit kan zowel telefonisch als via Whatsapp.
Wanneer is mijn kat oververhit?
Oververhitting of een hitteshock is een gradatie heftiger, zorg dat u altijd ingrijpt wanneer u een oververhitting bij uw kat vermoedt. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar u dient er wel alert op te zijn. Wanneer uw kat bijvoorbeeld raakt opgesloten op een terras zonder schaduw of een hete zolder ligt oververhitting op de loer.
Symptomen van oververhitting zijn:
- Lusteloosheid
- Desoriëntatie
- Rode slijmvliezen
- Overgeven en/of diarree
- Kwijlen
- Koorts
- Hijgen
Let op: wanneer uw kat hijgt moet u direct hulp inschakelen. Uw kat bevindt zich dan al in een kritieke toestand. Katten hijgen niet om warmte kwijt te raken, zoals honden dat wel doen.
Wat te doen als een kat oververhit is?
Indien uw kat een hitteshock heeft is het noodzaak zo snel mogelijk te handelen.
- Bel direct een dierenarts; oververhitting kan levensbedreigend zijn
- Zorg dat uw kat kan afkoelen: leg lauwe (niet ijskoude) natte handdoeken onder de kat of tegen de buik – nooit op de kat, dit werkt juist averechts; maak ook de voeten en oren nat
- Een te grote temperatuurwisseling kan uw kat in shock brengen; gebruik daarom nooit ijskoud water, gooi niet in één keer een emmer water over uw kat en zet uw kat niet onder de kraan
- Laat uw kat kleine beetjes lauw water drinken.; let op: doe dit alleen als uw kat bij bewustzijn is
Risicogroepen
Sommige katten hebben sneller of meer last van de warmte. Let daarom extra goed op bij:
- Katten met een korte snuit
- Oudere katten en kittens
- Katten met overgewicht
- Katten met hartaandoeningen en/of longaandoeningen
Tips voor katten bij warm weer
Onder het motto alle beetjes helpen, geven wij u hieronder tips om te voorkomen dat uw kat oververhit raakt – of althans, de kans hierop te minimaliseren.
Beperk lichamelijke inspanning
Op warme dagen gaan katten vaak uit zichzelf al minder bewegen. Laat dit ook vooral zo. Stel het spelen dus uit tot de koele momenten van de dag. Hiermee verklein je de kans op oververhitting.
Let op met open ramen
In de zomer lucht u uw huis waarschijnlijk vaak door. Dit is zowel voor uzelf als voor uw kat belangrijk. Het komt helaas weleens voor dat katten uit het raam vallen van een grote hoogte of dat ze klem komen te zinnen in een kiepraam. Er bestaan speciale beschermingen voor katten die u tussen de opening van het kiepraam kunt plaatsen, zodat zij niet klem kunnen komen te zitten.
Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling
Creëer voldoende schaduwrijke plekke, die uw kat zelf op kan zoeken. Zet bijvoorbeeld de deur van de badkamer of de kelder open, daar blijft het vaak koel. Zorg er ook voor dat er altijd drinkwater op kamertemperatuur aanwezig is. Zet eventueel bakjes neer op meerdere plekken. Ook kan het prettig zijn voor uw kat om een speciale koelmat te hebben, waar hij/zij op kan liggen.
Geef goede vachtverzorging
De vacht van een kat werkt isolerend, zowel tegen warmte als tegen kou. Door uw kat regelmatig te borstelen wordt de ondervacht dunner en werkt de isolatie beter. Met name bij katten met een lange vacht is dit belangrijk. Scheer uw kat echter nooit zomaar. Overweegt u dit, overleg dan eerst met uw dierenarts of een professionele trimsalon of dit verstandig is om te doen bij uw kat.
Wist u dat katten gestimuleerd kunnen worden om zichzelf af te koelen?
Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van waterspelletjes. Nu zijn katten over het algemeen niet gek op water, maar op deze manier kan het nog wel eens leuk worden. Zo kunt u bijvoorbeeld ijsklontjes of nepvisjes in een teil water doen. Als de katten ernaar hengelen, koelen ze hun pootjes af in het water.
Vermoedt u dat uw kat het te warm heeft of zelfs oververhit is? Schroom dan niet en maak direct een afspraak.
Lees hier meer over…
Hoera! Een nieuw kitten!
Op reis met uw kat
Urine opvangen
Haarballen
Wanneer is het te warm voor mijn kat?
Wanneer is het te koud voor mijn kat?
Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Hoe dien ik zalf of druppels toe bij mijn kat?
Hoe kan ik het beste mijn kat meenemen naar de dierenarts?
Nagels knippen
Stress bij katten
Tanden poetsen
Vergiftiging
Vuurwerkangst
De zorg voor een oudere kat
Het inslapen van uw kat