Uw kat laten inslapen
Wij begrijpen dat de beslissing om uw kat in te laten slapen niet makkelijk is. Toch is het soms beter voor het dier om afscheid te nemen. Maar weinig katten sterven een natuurlijke dood. Wij kunnen de beslissing niet voor u maken, maar wij kunnen u wel bijstaan en adviseren.
Wanneer laat u uw kat inslapen?
Er zijn verschillende redenen om uw kat in te laten slapen. De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is of uw kat nog voldoende kwaliteit van leven heeft en of eventuele bijwerkingen of herstel van een ingreep hiertegen opwegen.
Heeft uw kat veel pijn? Bespreek met onze dierenartsen wat de mogelijkheden zijn. Ook als uw kat binnenshuis niet meer zindelijk is of niet meer eet of drinkt kan het zijn dat een behandeling verbetering kan realiseren. Wij onderzoeken uw kat altijd grondig om te kijken of er een behandeling mogelijk is, die de levensverwachting van uw kat kan verlengen.
Als onze specialisten geen passende behandeling meer voor ogen hebben, is het soms beter om uw kat in te laten slapen. Dit gaat altijd in goed overleg, u bent uiteindelijk degene die beslist.
Hoe gaat het inslapen van een kat?
U kunt ervoor kiezen om een afspraak te maken bij onze kliniek om uw kat in te laten slapen. Een andere optie is om uw kat bij u thuis in te laten slapen. Eén van de dierenartsen van onze praktijk komt dan bij u thuis. Uw kat thuis laten inslapen kan ervoor zorgen dat uw kat minder stress ervaart. De kat hoeft bijvoorbeeld niet mee in de auto maar blijft in zijn/haar vertrouwde omgeving. Houdt u er wel rekening mee dat dit vaak niet mogelijk is in de avonduren en in het weekend, tenzij u een spoedgeval heeft. Thuisbezoeken voeren wij uit binnen een bepaalde afstand van onze praktijken.
Het inslapen
Onze praktijken zijn Cat Friendly Clinics. Ons team doet er alles aan om uw kat, en ook u als eigenaar, op zijn/haar gemak te stellen. De euthanasie van uw kat is niet pijnlijk; het dier zal er niks van voelen. Het laten inslapen gebeurt middels 2 injecties. De eerste injectie is een slaapmiddel. Vaak valt de kat heel snel in slaap, in enkele gevallen kan het een paar minuten duren. De tweede injectie bevat het middel waaraan uw kat zal overlijden. Nogmaals, uw kat zal hier niets van merken. De dierenarts controleert of de ademhaling en het hart van uw kat gestopt zijn.
Tijdens dit proces geven wij u alle tijd en ruimte die u nodig heeft om afscheid te nemen van uw kat.
Na het inslapen
Waar u rekening mee moet houden is dat uw kat de ontlasting en/of urine kan laten lopen zodra het hartje gestopt is. Dat is een natuurlijke reactie doordat alle spieren van de kat ontspannen. Ook houden katten vaak de ogen open na het inslapen en zijn er soms spiertrekjes te zien. Dit ziet er niet eng uit, maar het is wel goed om rekening mee te houden.
Aanwezigheid tijdens het inslapen
Het laten inslapen van uw kat ziet er niet eng uit. Het is alsof uw kat rustig in een diepe slaap valt. Onze dierenarts zorgt ervoor dat uw kat op zijn of haar gemak is en probeert de omgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Het is vaak een vredig proces. Het is daarom ook niet eng voor kinderen om hierbij aanwezig te zijn. Soms kan het helpen in het rouwproces om tot het laatste moment uw kat bij te kunnen zijn.
Wat zijn de kosten van de euthanasie van uw kat?
Hoe hoog de kosten zijn van de euthanasie van uw kat hangt af van een aantal aspecten. Hoe zwaarder de kat, hoe hoger de prijs zal zijn. Bij een thuis-euthanasie worden extra kosten voor het bezoek aan huis gerekend. En wanneer uw kat met spoed, in de avond of in het weekend moet worden ingeslapen, zullen de kosten ook hoger uitvallen.
Vraag altijd onze assistentes om een inschatting van de kosten voor u te maken, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Afscheid nemen van uw kat
Er is een aantal verschillende manieren waarop u afscheid kunt nemen van uw kat. Het is goed om daar van tevoren alvast over na te denken, zodat u op het moment van overlijden niet voor deze moeilijke keuze hoef te staan. Als u niet weet wat u moet doen, kunnen wij u adviseren.
- Cremeren U kunt ervoor kiezen om uw kat individueel te laten cremeren. De as van uw kat kunt u meekrijgen in een urn of een strooikoker. U kunt ook kiezen voor een gezamenlijke crematie. Hierbij wordt uw kat samen met andere dieren gecremeerd en wordt de as uitgestrooid op een veld bij het crematorium.
- Begraven Ook kunt u kiezen om uw kat te laten begraven. Hierbij heeft u de keus om zelf uw kat te begraven op uw eigen terrein of een plek op een begraafplaats te kopen. Als u uw kat in uw eigen tuin wil begraven is het verstandig om van tevoren te checken bij uw gemeente of dat mag.
- Vernietigen Destructie houdt in dat uw kat samen met ander dierlijk materiaal zoals paarden en koeien wordt vernietigd. U laat hiervoor uw kat achter bij onze kliniek. Deze wordt dan opgehaald samen met de andere overleden dieren om elders vernietigd te worden.
- Afstaan aan de wetenschap Als laatste kunt u ervoor kiezen om uw kat te doneren aan de wetenschap. Overleden huisdieren kunnen ook worden gedoneerd aan diergeneeskunde studies. Hiermee willen de studies bijdragen aan het terugdringen van duizenden proefdieren in Nederland.
Naast het uitvoeren van de crematie biedt een crematorium vaak nog diverse opties ter herinnering aan. Zo kunt u bijvoorbeeld een gipsen pootafdrukje van uw kat laten maken.
De kosten voor de uitvaart van uw kat verschillen. Kijk welke optie het beste bij u zou passen of raadpleeg onze kliniek voor advies.
Wij begrijpen dat het laten inslapen van uw kat een moeilijke keuze is. Heeft u nog vragen over het laten inslapen van een kat, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Lees hier meer over…
Hoera! Een nieuw kitten!
Op reis met uw kat
Urine opvangen
Haarballen
Wanneer is het te warm voor mijn kat?
Wanneer is het te koud voor mijn kat?
Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Hoe dien ik zalf of druppels toe bij mijn kat?
Hoe kan ik het beste mijn kat meenemen naar de dierenarts?
Nagels knippen
Stress bij katten
Tanden poetsen
Vergiftiging
Vuurwerkangst
De zorg voor een oudere kat
Het inslapen van uw kat